Aanbevelingen zijn onze digitale ervaring binnengedrongen, nooit voorheen waren ze zo aanwezig. Maar wie zou ooit denken dat deze algoritmische instrumenten ook in een offline context kunnen worden gebruikt. Twee kunstenaars in Nieuw-Zeeland, Scott Kelly en Ben Polkinghorne, kozen ervoor om een echte aanbeveling te maken.
Het resultaat is een ervaring die onze ogen opent voor de alomtegenwoordigheid van algoritmen. Deze artistieke ervaring, met als titel “Signs of the Times” (Signs in het Engels betekent ook wegwijzer of aankondigingsbord), plaatst de aanbeveling in een meer globale context, die vragen oproept. Wat zouden we doen zonder aanbevelingen? Hoewel er de angst is voor de filterbubbel (we hebben geprobeerd om een aantal nuances aan dit artikel toe te voegen), is de vaststelling van Reuters in zijn laatste digitale media rapport duidelijk:
“Echokamers en filterbubbels bestaan ongetwijfeld voor sommigen, maar we merken ook dat gebruikers van sociale netwerken, aggregaten en zoekmachines gemiddeld meer worden blootgesteld aan diversiteit dan niet-gebruikers.”
De vraag of de filterbubbel al dan niet bestaat, is niet de vraag die Scott Kelly en Ben Polkinghorne zich stellen. Hun artistieke perspectief benadrukt zelfs het bestaan van aanbevelingen waarvan de meeste gebruikers zich niet eens bewust zijn. Het gebrek aan voorlichting over Big Data en informatica leidt ertoe dat onze burgers geen weet hebben van de invloed van machines op hun digitale gedrag. Dat is het echte probleem: transparantie. Niet alleen moeten de algoritmen zelf transparanter zijn in hun werking, maar ook hun aanwezigheid op een website moet zichtbaar zijn voor de gebruiker. Dat is de uitdaging van het komende decennium.
Ben Polkinghorne was zo vriendelijk om ons een interview te geven over “Signs of the Time”.
IntoTheMinds: Wat is de boodschap die u met uw werk wilt overbrengen?
Ben Polkinghorne: Dat we ons bewust moeten zijn van de beslissingen die zonder onze toestemming in onze naam genomen worden. De algoritmen zijn overal aanwezig. Vaak zijn ze nuttig. Je kunt deze schoenen misschien mooi vinden of die film bekijken. Soms zijn ze meer verborgen. Ze bieden je inhoud waarvan ze denken dat je die zou willen, met als gevolg het ongewenste effect dat je in een cognitieve zeepbel blijft zitten. Ook belangrijk om weten is dat de online en offline wereld samensmelten; Alexa komt bijvoorbeeld onze woonkamer binnen en Siri in onze zak. We moeten voorzichtig zijn.
Tegelijkertijd proberen we niet mensen geen schrik aan te jagen. Wij vinden alleen dat er een nu over gepraat moet worden.
ITM: Zijn de aanbevelingen noodzakelijkerwijze slecht?
BP: Je zou kunnen beweren dat vuurwapens niet slecht zijn. Het hangt ervan af wie ze gebruikt en waarom. Op persoonlijk vlak hebben de aanbevelingen ons leven rijker gemaakt. Wij gaan ervan uit dat zij dat zullen blijven doen. Het is gewoon iets waarmee rekening moet worden gehouden, dat onze beslissingen in onze naam worden genomen. Het is nu misschien niet zo angstaanjagend, maar wat gebeurt er over ongeveer 10 jaar? Zullen we nog inspraak hebben of zullen de algoritmen ons zeggen wat we willen doen?
ITM: In uw werk verbergen de aanbevelingen de “Big Picture” niet, zoals ze in het Engels zeggen. Ze vormen slechts een klein onderdeel van het landschap. Is uw werk een manifest tegen de overheersing van online aanbevelingen? Wilt u dat aanbevelingen minder aanwezig zijn websites?
BP: Dat is moeilijk te zeggen. Soms kunnen aanbevelingen zeer nuttig zijn. Soms zijn ze een obstakel. Alles hangt af van de context. Als ik een aardappelschiller wil kopen, waarom dan proberen mij een eiermenger te verkopen?
ITM: Als u de manier waarop online aanbevelingen werken kunt veranderen, wat zou u dan doen?
BP: Aanbevelingen zouden kunnen worden gekoppeld aan het sociale profiel van mensen die de aanbevolen dingen hebben gekocht? Wie zijn die mensen? Frank uit Michigan? Kylie van Sydney? Deze algoritmen zijn gebaseerd op gegevens. Waarom zouden we de gegevens niet onthullen en de ruwe informatie erachter niet vrijgeven? We hopen dat Bezos dit niet leest, want het is niet echt een goede zaak, maar het zou wel een interessante ontwikkeling zijn.
Jeff, bent u daar? We zouden willen weten of u ons project heeft gezien.
Afbeeldingen: copyright Scott Kelly en Ben Polkinghorne
Geplaatst in Data en IT.