13 maart 2019 765 woorden, 4 min. gelezen

Revolutie in de media: autonome wagens zijn de cinema van de toekomst

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hoe zullen we ons over 10 jaar ontspannen? Hoe zullen autonome voertuigen ons leven veranderen en hoe zullen onze vrijetijdsactiviteiten erdoor worden beïnvloed? In januari 2019 woonde ik een presentatie van Michael Zink, vicevoorzitter van Warner Bros., bij, die een […]

Hoe zullen we ons over 10 jaar ontspannen? Hoe zullen autonome voertuigen ons leven veranderen en hoe zullen onze vrijetijdsactiviteiten erdoor worden beïnvloed?
In januari 2019 woonde ik een presentatie van Michael Zink, vicevoorzitter van Warner Bros., bij, die een visionaire visie schetste op hoe ons audiovisueel entertainment er in de toekomst zou kunnen uitzien. Ik was vooral verbaasd (en enigszins verward) over de vooruitzichten van autonome wagens. Het artikel van vandaag wil ik beginnen met wat ons ertoe aanzet ons te willen ontspannen, hoe onze gewoonten zijn veranderd sinds de komst van smartphones en hoe de toekomst van media-entertainment eruit zou kunnen zien als er autonome auto’s zijn (als die ooit komen).

Samenvatting

Mensen willen zich ontspannen en voeden zich met informatie

Wie twijfelt er nog aan of mensen van entertainment houden? In hun boek “The Distracted Mind” pasten Adama Gazzaley en Larry D. Rosen stelling van de marginale waarde (MVT) toe op het menselijk brein, waarmee ze aantoonden dat onze afleiding en gebrek aan concentratie het gevolg waren van onze behoefte aan informatie en dat onze smartphones instrumenten waren geworden om verveling te bestrijden. Al deze factoren samen hebben van ons Pavloviaanse wezens gemaakt, die voortdurend van de ene taak naar de andere springen (lees ook mijn eerste artikel uit 2019 over concentratie). In het tijdperk van smartphones, tablets, enz. leidt onze aangeboren honger naar informatie ertoe dat we overal en op elk moment op meerdere apparaten zijn aangesloten, waardoor de hoeveelheid geproduceerde informatie en de hoeveelheid verbruikte informatie aanzienlijk toeneemt. Bekijk onderstaande grafiek die de tijd aangeeft dia aan media wordt besteed. Zoals u kunt zien, neemt dit volume voortdurend toe (het gele gedeelte) omdat we zeer uitgebreid geconnecteerd zijn en meer en steeds meer tv kijken terwijl we surfen op onze smartphone of tablet.

Dan zijn er de cijfers die aangeven hoeveel gegevens de aangesloten auto’s produceren. In de toekomst zal 5G ervoor zorgen dat auto’s nog meer gegevens kunnen genereren, waardoor de actieradius nog groter wordt. Auto’s worden nieuwe dataproductieknooppunten, hubs als het ware.

Er zijn 3 convergerende trends waarmee we kunnen voorspellen dat auto’s het volgende slagveld zullen worden waarop mediabedrijven gaan concurreren:

  • Mensen zijn dieren die voortdurend op zoek zijn naar informatie
  • Onze gewoonten zijn veranderd door de komst van smartphones. Entertainment is een essentiële behoefte geworden en verstrooiing is een karaktertrek van veel van onze medemensen.
  • Autonome auto’s maken tijd vrij en worden zo een nieuw entertainmentplatform

Autonome voertuigen zullen de manier waarop we onze tijd doorbrengen veranderen

Autonome auto’s (als ze ooit komen) zullen een revolutie vormen op het vlak van mobiliteit. Alle spelers in de auto-industrie bereiden zich op deze revolutie voor, zo ook Faurecia, een van ’s werelds grootste leveranciers van auto-onderdelen. CEO Patrick Kohler gaf onlangs een interview op een Frans radiostation en bood een zeer interessant overzicht van de verwachtingen van de klant op het vlak van mobiliteit. Hij haalde met name een enquête aan waaruit blijkt dat 45% van de respondenten de tijd die door autonome auto’s vrijkomt naar eigen goeddunken wil gebruiken. Dit zal aanleiding geven tot nieuwe gebruiksgevallen zoals:

  • een verhoging van productiviteit door de extra werktijd: de autonome auto wordt zo een mobiel kantoor met ongeziene communicatiemogelijkheden
  • ontspanning tijdens het reizen: naarmate de vrije tijd toeneemt in verhouding tot de reistijd, kan verwacht worden dat passagiers hun reistijd als vrije tijd willen gebruiken.
  • zorg voor jezelf: nu er reistijd beschikbaar is, waarom zouden passagiers het voertuig niet als cocon gebruiken om voor zichzelf te zorgen?

Terwijl Faurecia (en anderen) werken aan de apparatuur die nodig is om deze use cases uit te voeren, werken anderen al aan de inhoud die deze toekomstige apparatuur zal moeten bieden en ontwikkelen ze prototypes die een revolutie zullen zijn voor de media-beleving in de auto.

Auto’s worden cinema’s op wielen

De visie van de makers van de inhoud zal de manier waarop we tijd in onze auto doorbrengen ongetwijfeld veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar deze, intussen beroemde, virtual reality ervaring genaamd “Field trip to Mars”. Ze geeft aan hoe audiovisueel auto-entertainment er in de toekomst zou kunnen uitzien.

Terwijl “Field trip to March” misschien een verre droom lijkt, bestaan er andere prototypes die al dichter in de toekomst kunnen liggen. Op de CES 2019 in Las Vegas presenteerden Intel en Warner Bros. een BMW X5 uitgerust met een nieuwe generatie van auto-entertainment.

Van één ding kunnen we zeker zijn: onze behoefte aan entertainment zal zeker niet verdwijnen in het vooruitzicht van dergelijke verbazingwekkende vooruitzichten.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *