11 januari 2017 416 woorden, 2 min. gelezen

Marktonderzoek: evolutie van consumptiegewoontes betreffende media

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
U weet dat wij graag marktonderzoeken doen. In dit artikel maken we een synthese van enkele interessante cijfers en trends. We gaan met name de laatste resultaten van Reuters (Engels) geven over een globaal marktonderzoek over mediaverbruik en alles vermengen met […]

U weet dat wij graag marktonderzoeken doen. In dit artikel maken we een synthese van enkele interessante cijfers en trends. We gaan met name de laatste resultaten van Reuters (Engels) geven over een globaal marktonderzoek over mediaverbruik en alles vermengen met de informatie van het departement marktonderzoek van de l’ERU (Engels).

 

Conclusies van de marktonderzoeken

Voor een keer beginnen we ons artikel met de algemene conclusies. Over het algemeen blijft televisie de belangrijkste bron van informatie. Online informatie stijgt constant sinds 2010 en staat op de eerste plaats in het segment van de jongsten. Wat de sociale media betreft, die zijn helemaal nog geen grote bron van informatie. Toch stijgt het belang ervan in het segment van de 18 tot 24-jarigen en binnen enkele jaren worden ze misschien wel de belangrijkste informatiebron voor jongeren. Dat kan onrustwekkend zijn, want de verspreiding van informatie via sociale media (vooral Facebook) wordt gecontroleerd door algoritmes waarvan de meesten het bestaan nog niet kennen en die vermoedelijk kunnen leiden tot het ontstaan van filterbubbels.

 

51% van de gebruikers gebruikt sociale media om informatie op te zoeken, 10% gebruikt sociale media als voornaamste bron van informatie.

De groei van sociale media als belangrijkste bron van informatie

De groei van sociale media als belangrijkste bron van informatie (bron : Reuters)

 

In het segment van 18 tot 24-jarigen vervangen sociale media (28%) de televisie (24%) als belangrijkste mediabron. Die trend is sinds 1 jaar merkbaar.

De televisie blijft de belangrijkste bron van informatie, maar gaat snel achteruit, vooral bij de 18 tot 24-jarigen (zie marktstudie ERU).

Televisie blijft over het algemeen stabiel

(Met alle leeftijdssegmenten samen, zoals de ERU opmerkt « de tijd die voor de tv wordt doorgebracht blijft gemiddeld stabiel, wat een vermindering bij het segment van de jongsten verbergt »). De consumptietijd van media stijgt over het algemeen (behalve enkele lichte dalingen.)

 

Multitasking bij de jongere generaties (16-24 jaar) is een cruciale trend om de stijging van de mediaconsumptie te begrijpen

Online nieuws wordt voornamelijk op smartphones (53%) bekeken; de consumptie op tablets en computers stijgt niet meer.

De terughoudendheid om te betalen voor informatie toont aan dat dit laatste door de gebruiker niet naar waarde wordt geschat.

Andere studies tonen aan dat de consument minder vatbaar is om te betalen voor informatie in landen waar het aanbod zeer uitgebreid is, waarmee een parallel kan worden getrokken met de taal die er wordt gesproken. In kleinere landen en landen waar er een sterke culturele/taalkundige identiteit bestaat, is de probabiliteit dat er voor informatie zal worden betaald groter.

 

Afbeelding: ShutterstockPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *