22 april 2020 532 woorden, 3 min. gelezen

[Podcast] Crisisperiodes stimuleren de creativiteit en innovatie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We zitten in een periode van ongekende onrust, veroorzaakt door een enorme wereldwijde gezondheidscrisis. Ons dagelijks leven, werk en de gezondheidszorg hebben af te rekenen met ongekende veranderingen. Onze gewoontes zijn verstoord. De manier waarop we een paar maanden geleden […]

We zitten in een periode van ongekende onrust, veroorzaakt door een enorme wereldwijde gezondheidscrisis. Ons dagelijks leven, werk en de gezondheidszorg hebben af te rekenen met ongekende veranderingen. Onze gewoontes zijn verstoord. De manier waarop we een paar maanden geleden werkten, studeerden en leefden lijkt ineens een verre herinnering. Door de toestand methodisch te analyseren krijgen we een beter zicht en kunnen we ons op meer serene wijze de toekomst voorstellen, vooral door te anticiperen op de kansen die zich zullen voordoen.

Tijdens een crisis zoals we die nu meemaken, komen creativiteit en innovatie ten volle tot uiting. Zo zien we bijvoorbeeld de omvorming van duikmaskers in medisch materiaal om het gebrek aan ademhalingsapparatuur te compenseren, het creëren van onderdelen via 3D-printing, …


Dit creatieve vermogen wordt geïllustreerd in een aflevering van de podcast “Smashing the Plateau” (Engelse site), die in 2017 werd uitgezonden en waarin David Shriner Cahn een interview heeft met Ric Edelman (Engelse site). David Shriner Cahn is een podcaster die in New York City woont. Sinds 2014 interviewde hij al meer dan 500 ondernemers in zijn reeks “Smashing The Plateau”, die gewijd is aan de groei van startups. Hij heeft ook een tweede podcast (“Going Slo”), waarin hij het over de overgang van werknemer tot zelfondernemer heeft.

Ik koos ervoor een aflevering uit de eerste reeks te belichten, ten eerste omdat ik veel respect heb voor Davids werk en zijn volharding (meer dan 500 afleveringen in 6 jaar), maar ook voor de kwaliteit van de genodigden.  Ric Edelman wordt beschouwd als een van de beste consultants op het vlak van persoonlijke financiën. In zijn negende boek, “The Truth About Your Future”, legt hij uit hoe ontwrichtende technologieën vrijwel elk aspect van ons leven veranderen.

In deze aflevering van Smashing the Plateau hebben Ric en David het over de manier waarop technologie het soort werk dat we kunnen doen, de manier waarop we werken en de manier waarop we leven heeft veranderd. Ze bespreken ook een andere cruciale component: het tempo van de veranderingen en hoe deze van invloed is op onze reactie op verstoringen.

100 jaar geleden had het gemiddelde S&P 500-bedrijf in Amerika een levensverwachting van 65 jaar. Vandaag de dag bedraagt die levensverwachting slechts 15 jaar.

Ric Edelman

In deze podcast haalt Ric het voorbeeld van Kodak aan, een 135 jaar oud bedrijf en een van de meest populaire merken. Slechts 5 jaar na de release van de iPhone (dat was in 2007) vroeg Kodak het faillissement aan. Dankzij (of vanwege) de smartphone maakt niemand meer gebruik van film om foto’s te maken. Het is een van de vele voorbeelden van deze snelle veranderingen, van deze marktverstoringen die sommige industrieën doen ontstaan en andere doen verdwijnen.

Ik hoop dat u door naar deze verrijkende discussie te luisteren afstand kunt nemen van de technologische veranderingen die ons dagelijks leven zo diepgaand hebben beïnvloed. Elke verstoring heeft negatieve gevolgen, maar biedt ook onverwachte mogelijkheden. Deze episode, opgenomen in 2017, is zinvol in de huidige context.

Ondanks de extreme moeilijkheden die veel mensen op dit moment ervaren, nodig ik u uit om afstand te nemen en te zoeken naar verborgen mogelijkheden die u in de nabije toekomst wellicht kunt benutten.

 Illustraties: shutterstockPosted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *