21 september 2020 1237 woorden, 5 min. gelezen

[Podcast] Cocomiette, artisanaal broodkruimelbier van Green Family

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Green Family produceert en verkoopt artisanale, lokale en eerlijke bieren. Ze worden gemaakt door het recept aan te vullen met onverkochte broodkruimels. De Cocomiette-bieren die Charlotte Desombre en Amandine Delafon in augustus 2018 op de markt brachten, worden gebrouwen in […]

Green Family produceert en verkoopt artisanale, lokale en eerlijke bieren. Ze worden gemaakt door het recept aan te vullen met onverkochte broodkruimels. De Cocomiette-bieren die Charlotte Desombre en Amandine Delafon in augustus 2018 op de markt brachten, worden gebrouwen in twee Franse regio’s (Auvergne-Rhône-Alpes en Ile-de-France).

Ontdek dit ondernemersavontuur in deze nieuwe podcast.

Samenvatting

Marketingidee om te onthouden

Alvorens te starten is het noodzakelijk om uw ideeën te valideren aan de hand van een uitgebreide marktstudie. Green Family doorliep de volgende fases om haar idee te valideren: marktonderzoek van de artisanale biermarkt, onderzoek naar broodverspilling, onderzoek naar de marketingmix, kwantitatieve studie en een testfase van het eerste product.


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3² punten

3 kerncijfers

2,5 ton gerecycleerd brood, brouwvolume van 100.000 bier, 4 recepten van ambachtelijke en eerlijke bieren.

3 tips voor toekomstige starters

Tip 1: zorg dat u zich goed omringt (consultants, coaches)
Tip 2: test uw idee uit
Tip 3: doe aan sport om afstand te houden

3 essentiële vaardigheden voor het opstarten van uw bedrijf

De eerste competentie die Charlotte Desombre aanhaalt, is  autonomie. De tweede essentiële vaardigheid voor een ondernemer is aanpassingsvermogen. En de derde vaardigheid, ten slotte, heeft te maken met  verantwoordelijkheidsgevoel.

Ondernemerschap is een risico dat genomen moet worden om een succesvol en winstgevend bedrijf te kunnen runnen.



genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: ontstaansgeschiedenis van het bedrijfsconcept

Green Family is een bedrijf dat ambachtelijke, lokale en eerlijke bieren produceert en op de markt brengt. In het recept van Cocomiette-bieren zit een deel onverkochte broodkruimels. De bieren worden in twee regio’s van Frankrijk gebrouwen: Auvergne-Rhône-Alpes en ÃŽle-de-France met als doel de lokale verankering te promoten, of het nu gaat om het vinden van brood, het brouwen van de bieren of de verkoop ervan.

Brood dat van verspilling wordt gered vervangt, al naargelang het recept, voor 30 en 35% het Maltese graan.

De doelstellingen en waarden van de bieren van Green Family en Cocomiette:

  • Beperking van de koolstofuitstoot tijdens transport
  • Deelnemen aan de regionale economische ontwikkeling
  • Promotie van lokale leveranciers en dienstverleners

Het idee achter Green Family komt voort uit een opstand tegen voedselverspilling en werd ontwikkeld door beide medeoprichters (Charlotte Desombre en Amandine Delafon). Hun aandacht ging toen uit naar brood: geliefd voedsel van de Fransen dat vanwege de aard, de prijs en het vele gebruik zeer vatbaar is voor verspilling. Brood zou 15% van het verspilde voedsel vertegenwoordigen.

Het einddoel is dus een project te realiseren waarbij brood wordt gerecycleerd en gevaloriseerd. En het is een Belgisch project dat hen inspireert: het Brussels Beer Project (Franse site) met Babylon, dat gebrouwen wordt met brood. Het Brussels Beer Project, gelanceerd door Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan, was innovatief met artisanale bieren. Babylon was er één van, gebrouwen met brood dat in de supermarkten werd opgehaald.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsconcept

De validatie van het bedrijfsidee werd gedaan door verschillende marktonderzoekstechnieken toe te passen: analyse van de marktgroei, lokale studies, onderzoek naar de vraag.

Eén bezorgdheid moesten zien weg te werken: wat zou de consument vinden van bier van gerecycleerd brood?

De analyses die werden gedaan in het kader van het marktonderzoek:

  • Analyse van de artisanale biermarkt (in voortdurende groei, zoals we in een vorig artikel al analyseerden )
  • Lokale studies over broodverspilling (bij bakkerijen en bakhuizen)
  • Onderzoek van de Marketing Mix om de merknaam, het concept, de prijs en de slogan te valideren.
  • Kwantitatief onderzoek met een steekproef van 125 personen
  • Testen van het eerste product, de ‘rousse au pain’, bij verschillende soorten mensen (vrienden, potentiële klanten, kruidenierswinkels, kaaswinkels en brouwers).

démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: aan de slag

Aanvankelijk werden klanten, zoals bij veel ondernemers, gevonden via een netwerk van restaurantvrienden en bij lokale kruidenierswinkels in de regio’s Grenoble en Parijs, waar de twee medeoprichters van Green Family wonen.

Charlotte beschrijft de werkwijze van het bedrijf en benadrukt het belang van het netwerk:

  • In Grenoble werkt Green Family met een bakkerij die haar onverkochte broodkruimels omzet in fijne broodkruimels.
  • Dit brood wordt gebruikt om Cocomiette-bieren te brouwen in een externe ambachtelijke brouwerij in de buurt van Grenoble.
  • Het procedé wordt gedupliceerd in ÃŽle-de-France voor lokale verankering
  • De samenwerking met Nathalie Munch (meester-brouwer) die alle recepten voor Cocomiette-bieren ontwikkelde en een cruciale adviseur was bij de ontwikkeling van het broodbrouwproces.

Charlotte Desombre ging vervolgens huis-aan-huis naar restaurants, kruidenierswinkels, kaaswinkels en kelders om het product en het concept te testen en, ten slotte, om de doelstelling van potentiële klanten te valideren.

Als u een dag lang van deur tot deur bent geweest en geen enkele klant hebt getekend, moet u er  de volgende dag opnieuw tegenaan durven gaan.

Deze vastberadenheid wordt vaak aangehaald door ondernemers aan onze microfoon. Als u de sprong wilt wagen, wees dan voorbereid op een mislukking en laat u niet ontmoedigen. Succes heeft soms zijn tijd nodig.

Verschillende positieve marktsignalen:

  • Snelle klantenbinding
  • Zilveren medaille op de nationale bierwedstrijd (rousse au pain)
  • De komst van nieuwkomers op de markt

phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: ontwikkeling

Hoewel 2020 gepland was als het belangrijke jaar van de start van Cocomiette, moeten Charlotte Desombre en Amandine Delafon twee jaar na de oprichting van het bedrijf Green Family hun scenario herzien.

Het doel blijft echter :

  • de aanwezigheid van het merk versterken in de steden waar het aanwezig is (Parijs, Lyon, Grenoble)
  • vergroting van het verzorgingsgebied in de aangrenzende departementen (Auvergne, Rhône-Alpes, Savoie, Haute-Savoie, ÃŽle-de-France).

Om de dynamiek voort te zetten, was een fondsenwervingscampagne gepland, maar vanwege de economische situatie in 2020 wordt die uitgesteld. Bovendien hebben de medeoprichters van Green Family een procedure gestart voor het label van “bioproduct”.

Het is de bedoeling dat al onze bieren een biolabel krijgen, wat de deur opent naar gespecialiseerde winkels   en ons echt in staat stelt om onze volumes te vergroten.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: toekomst

De belangrijkste bedrijfsdoelstellingen van Green Family zijn dus de ontwikkeling van het merk in nieuwe geografische gebieden en label van de bieren als bioproduct. We moeten vermelden dat de verkoop van biologische producten sinds de Covid-19-crisis 20 tot 30 punten hoger ligt dan die van conventionele producten (zie ons artikel over de impact van Covid-19 op de voedingsmiddelensector).

Daarnaast wil het bedrijf investeren in een pand om de broodverwerking te internaliseren en zo onverkochte producten van nieuwe partners te kunnen ophalen. Ook komt het idee naar voren om een productiemiddel te hebben om nieuwe recepten te testen.

Op het vlak van personeel willen Charlotte Desombre en Amandine Delafon een verkoper aanwerven en hopen ze binnen enkele jaren over te stappen naar een team van een tiental mensen met als doel enkele mensen te rekruteren die ver van de job af staan.

Voor ons is het heel belangrijk om een echt bedrijf rendabel te maken, maar ook om mensen die ver van de arbeidsmarkt af staan, te kunnen rekruteren en integreren.

Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up

In 2020 veranderen we het formaat van onze podcasts. Het doel is om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up door u relevante informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.

Onze podcasts zijn nu verdeeld in hoofdstukken van +/- 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct het audiofragment te selecteren dat u het meest interesseert.

llustratie afbeeldingen: shutterstock



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *