15 oktober 2014 480 woorden, 2 min. gelezen

Opstarten van ondernemingen in België: is de toestand echt zo dramatisch?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Recente krantenartikels berichtten over de daling van het aantal nieuwe ondernemingen in België; vooral in het zuiden van het land waar de oprichtingsgraad met 11,2% daalde. We hebben de cijfers van BeStat, het officieel orgaan voor statistieken in België, gedownload […]

Recente krantenartikels berichtten over de daling van het aantal nieuwe ondernemingen in België; vooral in het zuiden van het land waar de oprichtingsgraad met 11,2% daalde. We hebben de cijfers van BeStat, het officieel orgaan voor statistieken in België, gedownload en de realiteit is toch lichtjes anders dan wat de kranten meldden.

 

Artikels die elkaar tegenspreken: wat is nu de echte toestand?

De laatste weken verschenen meerdere artikels die elkaar leken tegen te spreken en wij wilden graag weten wat de juiste toestand van het ondernemerschap in België is. Half september luidden sommige artikels de alarmbel over de vermindering van het aantal bedrijven in België, vooral in het zuidelijke landsdeel (Wallonië).

In een van die artikels bevestigde La Libre dat de oprichting van bedrijven in Wallonië in 2014 met  11,3% was gedaald. In dezelfde tijd werd in Vlaanderen een stijging genoteerd van 2,14% en bleef het aantal in Brussel hetzelfde.

In een ander artikel, dat verscheen op 4 oktober, berichtte dezelfde krant over een sterke stijging van het aantal ondernemingen in België.

We kunnen ons beginnen afvragen wat er nu precies van aan is….
Wij hebben de cijfers van de Nationale Bank van België afgehaald en geanalyseerd en geven u hieronder onze conclusies. Om het aantal nieuwe ondernemingen te meten, gebruikten wij als proxy het aantal aanvragen voor een BTW-nummer. Lees hier het vervolg…

 

2013 was een slecht jaar voor Vlaanderen; 2014 lijkt een zeer goed te zijn

Als u de jaarlijkse grafieken bekijkt, kunt u zien dat 2013 inderdaad een zeer slecht jaar was in Vlaanderen, waar het aantal ondernemingen sterk daalde. In Wallonië en Brussel bleef de toestand stabiel, na een lichte daling in deze twee regio’s in 2012.

Als we dieper in detail gaan, geven de semestriële cijfers voor het eerste semester van 2014 een sterke stijging in alle regio’s. Die stijging is vooral waarneembaar in Vlaanderen waar een record werd bereikt. Dit recordcijfer van ondernemingen in Vlaanderen is vooral toe te schrijven aan een zeer hoog aantal eerste inschrijvingen in januari 2014: 13.162 registraties, waarvan de helft aanvragen voor een BTW-nummer door fysieke personen (zelfstandigen en zelfstandigen in bijberoep).

Stijging van het aantal ondernemingen in moeilijkheden

Het aantal ondernemingen in moeilijkheden werd eveneens gepubliceerd in september door het Com (Centrum voor ondernemingen in moeilijkheden) en die zijn zorgwekkender. Het aantal ondernemingen in moeilijkheden steeg met 6% in Brussel.

28% van de ondernemingen hielden het geen 24 maanden uit, en 52% daarvan bestond niet meer voordat er 52 maanden waren verstreken.
Het is interessant om weten dat een kwart van de ondernemingen die het Com analyseerde ouder was dan 10 jaar en dat ze moeite hadden zich aan te passen aan de marktsituatie die constant evolueert. Als het nog nodig zou zijn, dit is dus nog maar eens een bewijs dat het noodzakelijk is om regelmatig het businessmodel in vraag te stellen en te proberen zich te differentiëren. Onnodig te zeggen dat een marktonderzoek in zulke context meer dan aanbevolen is.



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *