Een bedrijf opstarten is een complex avontuur. Uit onze enquête onder 840 Europese ondernemers blijkt dat er daarbij fundamentele verschillen bestaan tussen genders. Dat heeft invloed op de dynamiek van het vrouwelijk ondernemerschap. Vrouwen en mannen ondernemen niet op dezelfde manier en dit heeft in de praktijk gevolgen voor hun kansen op succes.
In dit artikel maken wij de resultaten van onze studie bekend en schetsen wij oplossingen voor de verschillen die wij hebben gevonden. Indien u journalist bent en sommige van de resultaten wenst te hergebruiken of meer informatie wenst te verkrijgen, kunt u contact met ons opnemen op +32 2 347 45 86.
Inhoud
- Cijfers: de verschillen tussen mannelijk en vrouwelijk ondernemerschap
- Algemene analyse
- Verschil 1: beweegredenen
- Verschil 2: ondersteuning
- Verschil 3: opleiding
- Verschil 4: vertrouwen
- Verschil 5: ervaring
- Verschil 6: partners
- Verschil 7: ondernemingsgeest
- Methodologie
Cijfers: de verschillen tussen mannelijk en vrouwelijk ondernemerschap
- Mannen en vrouwen hebben verschillende beweegredenen om ondernemer te worden. Vrouwen zijn meer geïnteresseerd in flexibiliteit en autonomie dan mannen (61,7% tegen 54,2%). Hun oprichting van een bedrijf is minder opportunistisch, aangezien slechts 20,1% van hen zegt dat zij een kans op de markt hebben waargenomen (tegenover 32,7% van de mannen).
- Er zijn geen fundamentele verschillen in ondersteuning tussen mannen en vrouwen. De meerderheid van de ondernemers zoekt geen steun (ongeveer 44%). De accountant blijft het belangrijkste referentiepunt, en organisaties die ondernemers bijstaan, trekken minder dan 1 op de 10 ondernemers aan.
- Mannen en vrouwen bereiden zich niet op dezelfde manier voor op de start van hun bedrijf. Voor vrouwen is de belangrijkste voorbereidende activiteit een specifieke opleiding (43,3% tegen 31,8% voor mannen). Mannen gaan op zoek naar potentiële klanten (45,8%) en stellen een bedrijfsplan op (42,5% tegenover 34,6% voor vrouwen).
- Marktonderzoek wordt verricht door ongeveer 1/3 van de mannen en 1/4 van de vrouwen.
- Vrouwelijke ondernemers hebben aanzienlijk minder ervaring dan hun mannelijke tegenhangers: 37,5% heeft minder dan 3 jaar ervaring, tegenover 25,7% van de mannen.
- 82,5% van de vrouwen is een eenmanszaak (tegen 69,8% van de mannen)
- Mannen vinden zichzelf meer ondernemend dan vrouwen (84,7% van de mannen tegen 72% van de vrouwen)
- Mannen hebben veel meer vertrouwen in de toekomst dan vrouwen (48,2% van de vrouwen tegenover 64,7% van de mannen)
- Mannen hebben duidelijk meer vertrouwen in het succes van hun bedrijf dan vrouwen: 72,4% tegen 65,3%.
- Er zijn veel meer werkloze vrouwen dan mannen onder ondernemers: 25,9% tegen 16,9%.
- 3 keer minder vrouwen dan mannen hebben al geprobeerd een bedrijf op te richten: slechts 5,3% van de vrouwen was al een bedrijf begonnen, tegenover 18,4% van de mannen
Analyse
De studie brengt belangrijke verschillen in vrouwelijk en mannelijk ondernemerschap aan het licht. Hoewel te verwachten was dat de beweegredenen voor het starten van een bedrijf tussen mannen en vrouwen zouden verschillen, blijkt uit onze studie dat de verschillen groot zijn. Zij beïnvloeden zowel het kader van de ondernemersactiviteit als de persoonlijkheid.
Deze factoren tellen op en kunnen uiteindelijk worden gezien als belemmeringen voor vrouwelijk ondernemerschap.
Naast het gebrek aan zelfvertrouwen van vrouwen in vergelijking met mannen, vertoont het vrouwelijk ondernemerschap kenmerken die de kans op succes van de opgerichte ondernemingen verkleinen:
- Vrouwen zijn vaker alleen ondernemer en hebben minder partners dan mannen
- Slechts 1 op 20 vrouwen heeft voor het eerst een ondernemerservaring gehad (tegenover 1 op 5 mannen)
- Vrouwen hebben minder werkervaring bij het starten van een eigen bedrijf
De reis als ondernemer is geplaveid met moeilijkheden. Veerkracht wordt vaak genoemd als een kwaliteit die essentieel is voor succes en, prozaïscher, voor het voortbestaan van de onderneming. Weten hoe men zich met mensen kan omringen is dus van essentieel belang om de moeilijkheden van het ondernemerschap te overwinnen en om te voorkomen dat solo-ondernemers opgeven.
Lees ook: Covid: minder goed voorbereide, maar meer zelfverzekerde ondernemers
Wij zijn dan ook van mening dat er fundamenteel werk moet worden verricht om vrouwen bewust te maken van het belang om zich te omringen. Het gebruik van extern advies moet toegankelijker worden gemaakt, evenals het zoeken naar een partner.
Zo zouden meer vaardigheden rond het project kunnen worden gebundeld en zouden de zwakke en sterke punten ervan in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord (vooral via marktonderzoek en het bedrijfsplan, waarvan vrouwen minder gebruik maken dan mannen).
1. De beweegredenen om ondernemer te worden verschillen tussen mannen en vrouwen
De eerste bevinding van deze studie is dat de beweegredenen om een bedrijf te starten afhankelijk zijn van het geslacht van de ondernemer. Er zijn twee grote verschillen:
- De eerste beweegreden van vrouwen is het streven naar autonomie en flexibiliteit. Deze beweegreden is bijna drie keer zo hoog als die op de tweede en derde plaats.
- Vrouwen zijn minder gemotiveerd dan mannen om een kans op de markt te onderkennen. Er is een verschil van meer dan 12 punten tussen mannen en vrouwen
2. Steun: een structurele zwakte, ongeacht het geslacht
Het gebrek aan steun treft beide geslachten. De meerderheid van de mannen en vrouwen zoekt geen begeleiding bij de oprichting van hun bedrijf.
Wat vrouwelijk ondernemerschap betreft, blijkt uit onderstaande tabel dat daar nog minder steun is. Vrouwen maken nog minder gebruik van accountants (34,9% tegen 38,7% bij mannen) en externe consultants (14,5% tegen 19,2% bij mannen).
Dit gebrek aan steun komt waarschijnlijk al tot uiting in de cijfers voor de aanloopactiviteiten (zie volgende alinea).
3. Vrouwen bereiden zich meer voor dan mannen
Voordat u een bedrijf opstart, is het algemeen bekend dat u zich moet voorbereiden. Wat onze studie aantoont, is dat mannelijke en vrouwelijke ondernemers zich niet op dezelfde manier voorbereiden. Terwijl mannen vooral op zoek zijn naar potentiële klanten, volgen vrouwen een opleiding: 43,3% volgt een specifieke opleiding voor hun toekomstige activiteitensector, 21,2% volgt een managementopleiding. Ter vergelijking: slechts 31,9% van de mannen volgt een specifieke opleiding.
Alle andere soorten voorbereiding worden meer door mannen dan door vrouwen beoefend: het schrijven van een bedrijfsplan, marktonderzoek, het zoeken van overheidsfinanciering, het vinden van een partner.
Hoe moeten deze cijfers worden geïnterpreteerd?
Objectief gezien is het opleidingsniveau van de vrouwen in onze steekproef bijna gelijk aan dat van de mannen. Er kan zelfs worden gesteld dat de vrouwen in onze steekproef hoger opgeleid zijn, aangezien 71,2% van hen een universitair diploma heeft, tegenover 68,2% van de mannen.
Het antwoord op deze vraag is complex, en wij geloven dat het een combinatie van factoren is, die wij hieronder toelichten.
4.Vrouwen voelen zich minder zelfverzekerd dan mannen
Dit is een andere verrassing in deze studie. Vrouwen zijn duidelijk minder zelfverzekerd dan mannen.
Speelt het bedriegerssyndroom of een natuurlijke neiging tot voorzichtigheid mee? Het is een feit dat vrouwen terughoudender zijn dan mannen wanneer hen naar hun kansen op succes wordt gevraagd. 72,4% van de mannen heeft vertrouwen of zeer veel vertrouwen in hun succes; 65,3% van de vrouwen.
Hetzelfde geldt wanneer vrouwen wordt gevraagd naar hun vertrouwen in de toekomst. 64,7% van de mannen heeft veel of weinig vertrouwen in de toekomst, tegenover 48,2% van de vrouwen.
Dit gebrek aan vertrouwen kan de behoefte aan meer opleiding verklaren.
5. Vrouwen die hun eigen bedrijf beginnen, hebben gemiddeld minder ervaring dan mannen
Beroepservaring is de andere verklarende factor die wij ontdekten. Zoals uit onderstaande grafiek duidelijk blijkt, hebben vrouwen die hun eigen bedrijf beginnen minder beroepservaring dan hun mannelijke collega’s: 34,1% van de vrouwen heeft meer dan 10 jaar ervaring tegenover 47,1% van de mannen.
Vermeldenswaard is ook dat het percentage vrouwen met minder dan 3 jaar werkervaring bijna 12 procentpunten hoger ligt dan dat van mannen (37,5% tegen 25,7%).
Objectief gezien hebben vrouwen ook minder ervaring met ondernemerschap. Bijna 95% van de vrouwen begint voor het eerst een bedrijf, tegenover 81,6% van de mannen.
Dit gebrek aan ervaring zou een eerste factor kunnen zijn die verklaart waarom vrouwen meer opleiding nodig hebben.
6. Vrouwelijke ondernemers staan er alleen voor
Vrouwen zijn vaker dan mannen solo-ondernemer: 82,5% van de vrouwen start alleen (tegenover 69,8% van de mannen) en slechts in de helft van de gevallen tegenover mannen hebben ze een partner (12,4% tegenover 22,9%). Aangezien ze alleen op zichzelf kunnen vertrouwen, hebben zij misschien een grotere behoefte aan ad hoc opleiding.
7. Ze voelen zich minder “ondernemend” dan mannen
Een laatste mogelijke verklaring is de perceptie van vrouwen van hun “ondernemerskwaliteiten”. Wanneer vrouwelijke ondernemers hiernaar wordt gevraagd, ervaren zij hun ondernemingsdrang als minder dan mannen. Dit is op zijn zachtst gezegd paradoxaal, omdat alle respondenten uiteindelijk een eigen bedrijf waren begonnen.
Pourquoi les femmes devraient-elles dès lors douter de leurs capacités ?
M
Methodologie
De enquête werd online uitgevoerd tussen 2 april 2021 en 24 juni 2021 bij 840 ondernemers in Europa.
Enquête uitgevoerd in samenwerking met IFJ (Zwitserland, Engelse site), Formalizi (Frankrijk, Franse site), UCM (België, Franse site) en Hub.Brussels (België).
Er namen 358 vrouwen en 482 mannen aan de enquête deel, dit is een verhouding van 42,6% tegenover 57,4% . 29% van de vrouwelijke respondenten was hun bedrijf gestart vóór Covid, 71% erna. 33,2% van de mannelijke respondenten was hun bedrijf gestart vóór Covid, 66,8% erna.
Geplaatst in Ondernemerschap, Onderzoek, Recherche.