26 februari 2015 418 woorden, 2 min. gelezen

Marketingstrategie: humor als vorm van differentiatie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het is niet elke dag rozengeur en maneschijn en één manier om zich van de grote massa te onderscheiden is het gebruik van humor. Lees hieronder het verhaal van de groep Comfort Hotel die voor haar marketingstrategie op elk niveau (zowel letterlijk […]

Het is niet elke dag rozengeur en maneschijn en één manier om zich van de grote massa te onderscheiden is het gebruik van humor. Lees hieronder het verhaal van de groep Comfort Hotel die voor haar marketingstrategie op elk niveau (zowel letterlijk als figuurlijk) humor gebruikt om zich te differentiëren.

Een klantervaring rond humor vereist echter veel organisatie en professionaliteit inzake marketing. De ervaring moet overtuigend zijn en het zou een grote fout zijn te denken dat het gemakkelijk is. Naast het vinden van de juiste toon (die goed klinkt voor al uw klanten), vereist het ontwerp van ondersteunende documenten (wat ze in de marketing “collaterals” noemen: flyers, affiches, e-mails, kleding, …) een ijzersterke discipline in planning en uitvoering.

Comfort Hotel gebruikt humor op alle niveaus

Comfort Hotel LT zocht vanaf de receptie tot op uw kamer naar alle mogelijke contactpunten en gebruikt ze ten goede om u te kunnen laten glimlachen. De receptie beschikt over geweldige naamkaartjes met de vraag om uw commentaar online te plaatsen; er staat een konijn (in een kooi) met een wekelijkse boodschap die klanten tot denken aanzet; op de desk staat een spaarpot voor drinkgeld, zodat het personeel Kung-Fu lessen kan volgen om collega’s te bevrijden die door ninja’s zijn ontvoerd, … Humor is duidelijk aanwezig en na een tijdje speel je het spel mee en zoek je naar boodschappen die hier en daar verborgen zijn.

Ook op de trap en in de lift vindt u humoristische toetsen over uw gezondheid (soms zijn ze goed verstopt). En dan zijn er ook in de kamer zelf nog verscheidene gepersonaliseerde boodschappen te vinden (ze verschillen van kamer tot kamer), zoals in de douche.

Tips voor uw marketingstrategie

Niet alleen vind ik de positionering van Comfort Hotel zeer goed doordacht, maar ik praat er ook over. Een originele positionering is niet duur, zorgt voor differentiatie en creëert (alleszins voor mij) een meerwaarde; niet tastbaar, maar toch een meerwaarde.

Comfort Hotel heeft natuurlijk wel een voordeel; het gebouw leent zich uitstekend voor zo’n strategie en de hoeveelheid klanten die er voorbijkomen maken een grote vrijheid van toon en verbeelding mogelijk. Maar ook al heeft u niet zoveel klanten in uw gebouw (of u hebt een dienstverlenend bedrijf), ook dan kunt u de contactpunten zoeken en gebruiken om voor een onvergetelijke klantervaring te zorgen.

Ik heb erover nagedacht voor ons klein bedrijf en ik sta op het punt een eerste initiatief te nemen voor onze klanten. Ik kijk uit naar de eerste reacties erop…



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *