Op zakenreis in Venetië kwam ik uit op prachtige postkaarten van Venetiaanse monumenten. Ik kon niet aan de verleiding weerstaan en kocht er, ondanks de prijs, enkele voor mijn klanten.
Lach niet met mij…blijkbaar bestaan 3D pop-up kaarten al een heel tijdje,maar dit was de eerste keer dat ik ze zag. Men kan ook niet alles weten… Deze kaarten hebben me echt aangesproken: complex, verrassend, met veel klasse, en toch eenvoudig. Een mooi voorbeeld van understatement. De kaarten waren van kwaliteitsvol papier gemaakt en ze konden, last but not least, zonder omslag verstuurd worden. Er werd een speciaal hechtingssysteem ontwikkeld (overigens gepatenteerd door Giovanni Russo, de onderneming in Italië die ze maakt).
Het eerste monument dat Giovanni Russo in vorm van een pop-up kaart maakte, was de Basiliek van Sint-Antonius in Padua, waarna ook andere Italiaanse monumenten uit Padua, Venetië, Rome, Milaan, Firenze, Vicenze en Brescia volgden, evenals monumenten uit andere Europese landen zoals Engelse kathedralen, Franse kastelen en het Wielemans Hotel in Brussel (België).
Ik sprak met Giovanni Russo over hun geschiedenis, over vandaag, en ook over de toekomst.
IntoTheMinds : Wat is het grootste project dat u verwezenlijkte?
Giovanni Russo : We ontwierpen het special edition dvd-doosje voor de Disney tekenfilm CARS 2. In 2008 werden onze 3D pop-up kaarten verkozen uit “100 beste gedrukte produten ter wereld” en tentoongesteld in de drupacube op het Drupasalon in Düsseldorf (Duitsland).
ITM : Hoeveel kaarten worden er jaarlijks verkocht?
GR : Ongeveer 100.000
ITM: Wat zijn uw projecten voor de toekomst ?
GR: Natuurlijk nog meer postkaarten per jaar verkopen;-)
Dan een paar kaarten maken van elke stad ter wereld…we weten dat dit een ambitieus project is, maar zelfs Apple begon met een droom, die van Steve Jobs.
En ten laatste zijn we bezig met een verzameling kirigami 3D-postkaarten, in samenwerking met de beroemde Italiaanse architect Andrea Palladio Villas.
ITM: Wat is uw strategie tegen de goedkope 3D pop-up kaarten?
GR: Er is met dit product geen strategie tegen low cost-producten. De goedkope 3D pop-up kaarten worden vooral in China gemaakt en we weten dat die kaarten worden gemaakt door goedkope arbeiders in China. De productiekosten zijn er laag: de arbeiders worden er behandeld als “slaven”, de ondernemingen betalen hen niet, ze geven hen alleen te eten en een slaapplaats na een werkdag van 16 uur, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar, zonder recht op vakantie. We zijn er geweest, hebben talrijke grote bedrijven gezien. Er is geen oplossing. Wij kunnen dat “systeem” niet bestrijden en goedkoper zijn. De handarbeid, het ontwerp en het drukwerk zal in Italië altijd duurder zijn (hetzelfde geldt voor heel Europa). Onze “strategie” is dus eigenlijk iedere dag onze best te doen, mooie kirigami 3D-postkaarten te maken met veel details en verbazingwekkende contextuele effecten erin. Dat zal altijd duurder zijn dan in China, maar we zijn overtuigd dat mensen meer willen betalen voor iets dat hier in Italië is gemaakt met materialen van hoge kwaliteit. Zo blijft het geld dat we besteden hier en gaat het naar onze lokale nijverheid.
Tips voor uw marketingstrategie
Wat strategie betreft leren we hieruit twee dingen:
1. U kunt altijd innoveren en geld verdienen op verzadigde markten (postkaarten bestaan al sinds de postzegel bestaat), en de productie in Europa houden. Dat moet velen onder u een beetje hoop geven.
2. U kunt het zich veroorloven duurder te zijn als uw product kwaliteit biedt. Dat is mijn stokpaardje en ik heb al veel bedrijven overtuigd dat consumenten meer willen betalen voor kwaliteit.
Een andere interessante marketingtruck die hier wordt gebruikt is wat ik ‘het verzameleffect” noem. Ze wordt zelden toegepast in B2C en toch is het een zeer effectieve marketingtechniek. Ik vat ze samen.
Giovanni Russo volgt enkele standaardregels voor het ontwerp van zijn producten: dezelfde kleuren, hetzelfde formaat, dezelfde typografie. Ik wed dat mensen die een kaart van Venetië hebben gekocht, zullen uitkijken om hun “verzameling” uit te breiden als ze andere steden bezoeken. De kaarten zijn inderdaad een ideaal souvenir van uw omzwervingen. Eerder dan een nutteloze prul “Made in China” verkies ik 5 € meer te geven voor een klein souvenir “Made in Italy”. Voor de goede verstaander…
Geplaatst in Marketing.