28 januari 2022 823 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Kwalitatief onderzoek in B2B: hoe de respondenten vergoeden?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Kwalitatief onderzoek in B2B is erg ingewikkeld om te organiseren, niet in het minst vanwege de werving van respondenten. In dit artikel leggen we uit welke opties u hebt als u respondenten wilt compenseren voor hun tijd. Vertrouw ons uw […]

Kwalitatief onderzoek in B2B is erg ingewikkeld om te organiseren, niet in het minst vanwege de werving van respondenten. In dit artikel leggen we uit welke opties u hebt als u respondenten wilt compenseren voor hun tijd.

Vertrouw ons uw B2B-marktonderzoek toe


Inhoud

 

Marktonderzoek in B2B: een echte uitdaging

Het verrichten van marktonderzoek in B2B is methodologisch complexer dan in B2C. Dit is te wijten aan twee factoren:

  • het is ingewikkeld om B2B-respondenten te werven voor kwalitatieve enquêtes
  • voor enquêtes zijn er geen grootschalige B2B-panels

Daarom is B2B-marktonderzoek over het algemeen langer, complexer en dus duurder om uit te voeren. Behalve het budgettaire aspect is er ook de kwestie van de vergoeding van respondenten bij kwalitatief B2B-onderzoek.

Hieronder vindt u een tabel met de tegenwaarde in euro’s van de compensaties die wij de voorbije jaren hebben toegekend in het kader van B2B-marktonderzoeken. De compensaties zijn ter indicatie gegeven en kunnen sterk variëren al naargelang de functie van de respondent.

Sector Vergoeding voor een 20 minuten durende telefonische enquête Vergoeding voor een kwalitatief interview van 60 minuten
Gezondheid (farma, medicijnen) vanaf € 100 voor huisartsen en specialisten >200€
IT 50€ 80-100€
Bouw 50€ 80-100€
Voeding 0-50€ >50€
Opleiding 0-20€ 50€-80€
Openbaar bestuur 10-20€ 50€

De werving kan nog veel ingewikkelder worden door screeningregels die door de opdrachtgever worden opgelegd. Vaak leggen opdrachtgevers regels op voor de selectie van respondenten, wat de taak nog moeilijker maakt. Hieronder een voorbeeld daarvan.

Voorbeeld van een screener voor de werving van respondenten voor een kwalitatief onderzoek in B2B

Hier volgt een voorbeeld van de wervingscriteria die werden opgelegd in een project over neobanken.

  • Zakelijke klanten van een neo-bank
  • Minder dan 250 werknemers
  • De respondent is een manager of CFO in vrij grote ondernemingen
  • x% van de deelnemers moet XYZ bank als hun belangrijkste traditionele bank hebben

Toegang tot ons panel van B2B-respondenten


Vergoeding: belangrijk maar niet essentieel

Een respondent compenseren voor een B2B-interview is een gangbare praktijk. Het is echter niet essentieel. Wij hebben vaak cliënten, prospects en contacten binnen ons netwerk die graag hun ervaring met ons delen zonder daarvoor een vergoeding te vragen. Dit is zeldzaam. Het is veel gebruikelijker om uw respondent een ‘kleinigheid’ aan te bieden.

Individuele interviews in B2B vs. focusgroepen in B2B: zelfde vergoeding?

Een vraag die onze klanten ons vaak stellen, betreft de verschillen tussen focusgroepen in B2B en individuele interviews in B2B. In dit artikel hebben wij alle methodologische verschillen toegelicht die de voorkeur geven aan een interviewaanpak bij B2B. Toch is het in bepaalde contexten nog altiljd relevant om focusgroepen in B2B te gebruiken.

Bij het testen van een waardevoorstel met professionals uit verschillende sectoren, kan het nuttig zijn om hen rond dezelfde tafel te krijgen. De tijdwinst is aanzienlijk, evenals de verworven inzichten. De aanpak met focusgroepen vergt echter een grotere tijdsinvestering, 2 tot 3 uur exclusief reistijd. In dat geval raden wij u aan uw respondenten te overtuigen door hen rond een goede tafel uit te nodigen en hen € 100 compensatie voor hun tijd te bieden.

Zorg ervoor dat u de restauranthouder van tevoren inlicht, zodat er tussen de gangen door tijd kan worden vrijgemaakt om te praten. Maak de spelregels van tevoren duidelijk aan uw gasten. Vermijd met name alcoholische dranken, die de kwaliteit van de besprekingen niet ten goede komen.


De meest voorkomende compensaties voor kwalitatieve B2B-interviews

Laten we eerlijk zijn, het is heel gewoon om geld te krijgen om deel te nemen aan een kwalitatief B2B-interview. Sommige bedrijven hebben zich zelfs gespecialiseerd in het werven van professionals voor marktonderzoek. Het ‘geld’-argument is het eerste dat ze naar voren brengen. Hieronder ziet u een typische e-mail die u kunt ontvangen als u wordt geselecteerd.

email qualitative research recruitment respondent

Compensatie in geld is in sommige sectoren een belangrijke drijfveer voor marktonderzoek geworden. In de medische sector bijvoorbeeld zijn er zo veel studies dat artsen en specialisten hun inkomen aanvullen door telefonische enquêtes te beantwoorden. Het is niet ongewoon om € 100 te krijgen voor een tijdsbesteding van 15 minuten.

Gelukkig zijn er nog alternatieven. Die zijn vooral nuttig voor startende ondernemingen met een krap budget die toch marktonderzoek moeten doen. In het geval van een studie over een innovatief product of een innovatieve dienst kunt u bijvoorbeeld toegang tot de dienst of een gratis product aanbieden.

Overweeg ook cadeaubonnen, die u als groep bij de aanbieder kunt kopen en waarmee u korting krijgt. Hetzelfde beginsel kan worden toegepast wanneer u van een leverancier een gift in natura bedingt. We kregen altijd veel positieve reacties als we een maaltijd voor 2 personen in een goed restaurant aanboden. De restauranthouder zal zeker geïnteresseerd zijn in de verkoop van meerdere vouchers en zal u een interessante korting geven.

 

 



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *