Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Hebben zwarte dozen in de horeca meer faillissementen veroorzaakt?

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

In 2015 kondigde de Belgische overheid aan dat ondernemingen die actief zijn in de horecasector met een jaaromzet van meer dan 25.000 € in voeding, vanaf juli 2016 uitgerust moesten zijn met een geregistreerd kassasysteem, uitgerust met een zwarte doos die alle transacties registreert (meer informatie daarover vindt u hier). De motivatie van de autoriteiten was om een einde te maken aan ondoorzichtige transacties, aan het zwarte geld dat in de sector circuleert. De horeca reageerde heftig op deze aankondiging en beweerde dat de maatregel tot massale faillissementen zou leiden, met het argument dat de horeca in België op niet-aangegeven transacties zou overleven. Het massale gebruik van zwart geld om werknemers te betalen, overwerk was publiek geheim. Ik schreef toen overigens een artikel dat het tegenovergestelde beweerde van wat de Horeca-federatie zei, namelijk dat het in de horecasector mogelijk zou zijn om winstgevend te zijn zonder met zwart geld te werken (dit artikel is nog steeds een van de meest gelezen artikelen).

Hebben zwarte dozen in de horeca meer faillissementen veroorzaakt?

Zwarte dozen zijn nu al 18 maanden verplicht en we dachten dat het tijd was om de voorspelling van de Horeca-federatie te controleren: is de sector massaal failliet gegaan?

We hebben de faillissementsgegevens van de afgelopen 12 jaar gedownload van de website van het Instituut voor de Statistiek (Statbel) om een snel overzicht van de trend te krijgen.

In de onderstaande grafiek ziet u twee curven:

  • faillissementen in alle sectoren samen in het oranje
  • faillissementen in de horeca in het blauw

Ik voegde ook twee rechte lijnen toe die de lineaire regressies op beide curven voorstellen.

Het effect van de zwarte doos op faillissementen in de horecasector

Gewoon door  naar de grafiek te kijken, merk je al dat er in de loop der jaren een opwaartse trend is. Vanaf 2008 is het effect van de financiële crisis op faillissementen in alle bedrijfstakken (oranje curve) duidelijk voelbaar. Vanaf 2015 lijkt de trend te keren.

Voor de horeca is de trend ook in stijgende lijn, maar u zult merken dat de helling van de rechterkant lager is dan de algemene helling, die alle sectoren vertegenwoordigt.

Ten slotte zien we vanaf medio 2016 (de datum waarop de nieuwe kassa’s verplicht werden) geen significante toename van het aantal faillissementen in de horeca. Het aantal blijft stabiel.

Conclusie

Kortom, de officiële cijfers laten niet toe om de hypothese van het effect van de zwarte doos op de faillissementen in de Belgische horeca te staven. Op dit moment kan de vrees van de vertegenwoordigers in de sector dan ook niet worden bevestigd.

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *