25 juni 2014 751 woorden, 4 min. gelezen

Is het onmogelijk om winst te maken in de Belgische horecasector? Niet akkoord!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In een recent interview met de krant L’Avenir klaagt Diane Delen, voorzitster van FedCaf (Federatie van Cafés van België), over “de ‘onrechtvaardige’ forfaitaire aanslag, [de] invoering van het geregistreerd kassysteem (GKS), [de] belastingdruk en [de] te hoge loonkosten .. .”. […]

In een recent interview met de krant L’Avenir klaagt Diane Delen, voorzitster van FedCaf (Federatie van Cafés van België), over “de ‘onrechtvaardige’ forfaitaire aanslag, [de] invoering van het geregistreerd kassysteem (GKS), [de] belastingdruk en [de] te hoge loonkosten .. .”. Zij gaat verder en zegt: “In de situatie zoals die vandaag de dag bestaat, ga ik zover dat ik jongeren zou afraden om in onze sector aan de slag te gaan.”

Deze toestand, deze maatregelen beletten dat een ondernemer in de horeca winstgevend kan zijn, zegt ze. Ze gaat nog verder door te zeggen dat de 4000 faillissementen in 2013 een rechtstreeks gevolg daarvan zouden zijn.

 “Zoals we in 2011 al voorspelden, zijn  meer dan 4.000 ondernemers nu failliet of out of business. En dat komt omdat het beleid, ondanks de compensatiebeloften, doof is gebleven, omdat ze de horecasector niet meer respecteert en zelfs vandaag nog doorgaat met het nemen van destructieve maatregelen, zoals het geregistreerd kassysteem of de verhoging van taksen op kansspelen.”

Het geregistreerd kassasysteem (GKS) als discussiepunt

Het nieuwe geregistreerde kassasysteem (met erin een ‘zwarte doos’ die de fiscus toelaat de werkelijke activiteiten te controleren) wordt als een bedreiging ervaren. De bedoeling is eigenlijk om een tweede boekhouding te voorkomen, waarmee ‘zwart geld’ wordt gegenereerd. Het is algemeen bekend dat deze praktijk in de HORECA veel voorkomt (de sector die in Frankrijk CHR wordt genoemd, en die bestaat uit hotels, restaurants, cafés, bars en andere zaken die take away-maaltijden serveren). De eigenlijke essentie van het wetsvoorstel om deze geregistreerde ‘spionage’-kassa’s  te verplichten, zijn de misbruiken die werden vastgesteld en waaraan men een einde wil maken. Ik herinner me overigens dat sommige van onze, eerlijke, klanten, met lede ogen moesten toezien hoe de politie in Brussel op 22 november 2011 binnenviel.  De kassa’s werden in beslag genomen en een systeem van dubbele boekhouding met ad hoc software ontdekt.

Is ‘in het zwart werken’  essentieel om te overleven in de horeca?

Door de introductie van de nieuwe geregistreerde kassa’s  (die onder druk van de federaties al enkele keren werd uitgesteld) te stigmatiseren en door te blijven benadrukken dat het onmogelijk is om rendabel te blijven, stelt mevrouw  Delen onrechtstreeks een oorzakelijk verband vast. Zij onderstreept de noodzaak om geld in het zwart te moeten genereren om de winkel draaiende te houden  (in haar geval beperkt dit oorzakelijk verband zich echter  tot bars, die het expertisegebieden van FedCaf uitmaken). We gaan daar niet mee akkoord.

 We aanvaarden noch het impliciet causaal verband dat wordt gemaakt tussen kassa’s en in het zwart moeten werken, noch het causaal verband tussen faillissementen en hoge patronale lasten of btw-tarief. Het aantal faillissementen in de horecasector is in veel landen structureel hoog. U moet alleen maar kijken naar de statistieken die wij hebben geanalyseerd over faillissementen in Frankrijk. Er zijn veel oorzaken. Het is duidelijk dat het hoge belastingtarief  de zaken er niet eenvoudiger op maakt, maar een goed financieel plan en een goed businessplan nemen deze aspecten de facto in rekening. De oorzaken van faillissementen in de horecasector moeten we elders zoeken.

U kunt zonder zwart geld overleven in de horeca

Wij zijn overtuigd dat het mogelijk is om winstgevend te zijn in de horecasector. De meeste ondernemers starten hun horecaproject echter zonder voldoende kennis van bedrijfsbeheer en zonder  voorafgaand marktonderzoek, en ze negeren de factoren die de overlevingskansen en winsten op de lange termijn beïnvloeden. Onder meer de marketingstrategie en in het bijzonder de differentiatie zijn twee cruciale factoren.

 Te vaak zien we ondernemers die geen geld willen besteden aan een goed marktonderzoek (of die maar wat ineenflansen), die niet begrijpen wat belangrijk is om succesvol te zijn, en hun onderneming dus opstarten zonder echt te zijn voorbereid. Het zijn die ondernemers die als eerste falen.

We hebben echter veel voorbeelden van ondernemers en projectleiders die winstgevende projecten in de horeca hebben opgestart. Ons mooiste recent voorbeeld is van vorig jaar. In augustus 2013 hielpen wij een klant een bar op te starten, en een jaar later kan hij prat gaan op een netto marge van 30%. De belangrijkste reden van dit spectaculaire succes is dat wij hielpen met het kiezen van de juiste plaats en de juiste marktpositionering, en dat hij dankzij een voorafgaande marktstudie precies wist wat klanten in zijn bar hopen te vinden.

Als u een beetje professionalisme, passie voor kwaliteit en nauwkeurigheid aan het beheer toevoegt, hebt u alle ingrediënten bijeen om hip te zijn. En dat is wat gebeurde.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *