27 januari 2021 752 woorden, 4 min. gelezen

Fintech: balans van het jaar 2020, fondsenwerving, trends [Interview]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In dit artikel maken we samen met Xavier Corman, beheerder van FinTech België, de balans van 2020 op voor fintech. In het eerste deel bespreken we de impact van de Covid-crisis op de fintech-activiteiten (en vooral op de fondsenwerving), waarna […]

In dit artikel maken we samen met Xavier Corman, beheerder van FinTech België, de balans van 2020 op voor fintech. In het eerste deel bespreken we de impact van de Covid-crisis op de fintech-activiteiten (en vooral op de fondsenwerving), waarna we dieper ingaan op trends in insuretech, regtech en accountingtech.

Xavier Corman heeft het vervolgens over het standpunt van Ana Botin (CEO Santander) over de plaats van startups in het innovatie-ecosysteem en het respecteren van de bedrijfsregels. Kunnen de mastodonten van de financiële sector nog altijd disruptieve innovaties bieden? Dat is het hele punt van de vraag.

Tot slot bespreken we de lancering van de FIRe-Hub in Brussel, een ruimte van 7000 m² voor starters in de sector van de “digitale financiën”. In volle Covid-crisis is dit een verrassende keuze en Xavier Corman licht toe wat de motivatie van FinTech Belgium is om een dergelijk project te lanceren.


De mijlpaal in de fondsenwerving van 2020 is de 250 miljoen euro die door Unified Post werd opgehaald. Ondanks de Covid-crisis werden er veel fondsen opgehaald, meer dan in voorgaande jaren.

Over het hele jaar 2020 sluiten we af met ruim 350 miljoen euro. Vergeleken met de 62 miljoen in 2019 of zelfs 57 miljoen in 2018, en zelfs als we de impact van Unified Post eruit laten, dan hebben we nog altijd een vrij uitzonderlijk jaar achter de rug.

Ook  blijven er, ondanks de moeilijke context, bedrijven ontstaan in de sector van de fintech. Onze resultaten met Parijse startups tijdens de eerste lockdown was ook in België voelbaar. Maar als snel herstelden de fundamenten. Terwijl de lopende fondsenwerving in maart 2020 werd bemoeilijkt door de crisis, is de situatie vanaf juni 2020 weer genormaliseerd of zelfs versneld. Zoals Xavier Corman aangeeft, is er inderdaad nog veel geld op de markt, wat nieuwkomers aantrekt (het personeelsbestand van FinTech Belgium is in 2020 zelfs met 10% gestegen).

Laten we van regelgeving een bron van toegevoegde waarde maken.

Xavier Corman, Directeur FinTech België


Opkomst van RegTech

De term “digital finance” vervangt almaar meer de term “fintech”. Binnen deze digitale financiële trend zijn de afgelopen maanden nieuwe verticalen ontstaan die al goed vertegenwoordigd zijn bij FinTech België:

  • Insuretech: digitalisering van verzekeringsdiensten en -producten
  • Accountingtech: digitalisering van boekhouddiensten (wie had gedacht accountants op een dag zouden worden vervangen door kunstmatige intelligentie?)
  • Regtech: stroming die profiteert van de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving

Xavier Corman erkent dat de verticalen Insuretech, Accountingtech en Regtech achterblijven op de klassieke fintech, wat de mogelijkheden voor starters om deze niches te betreden alleen maar vergroot.

In België waren er in één jaar tijd 15 tot 20% nieuwe spelers [op de fintechmarkt].

Voor Xavier Corman is de plaats van FinTech Belgium in Brussel een hefboom voor de acteurs van Regtech. Brussel is inderdaad het hart van de regelgeving, een echte motor van groei en toegevoegde waarde voor degenen die weten hoe ze deze kansen moeten benutten.


Zijn startups de enigen die nog kunnen innoveren in de digitale financiële sector?

Xavier Corman wijst erop dat de grote banken weten hoe ze moeten innoveren, maar het moeilijker vinden om hun markt te verstoren. Wanneer er een echte disruptie op de markt komt, kopiëren of kopen de groten. Zelfs als banken de technologie van startups overnemen om deze verder uit te bouwen, is het duidelijk dat sommige traditionele banken zich bedrogen voelen in vergelijking met de startups. Een voorbeeld is het vertrek van Ana Botín, hoofd van de Spaanse bank Santander, die (tussen de regels door) er oneerlijke concurrentie in ziet.

Deze regelgeving bevoordeelt nu technologiebedrijven ten opzichte van banken.

Ana Botín, CEO Santander

Xavier Corman pleit voor proportionaliteit in de wijze waarop bedrijven worden gecontroleerd en de sector wordt gereguleerd. De Europese Commissie en de autoriteiten hebben begrepen dat slecht afgedwongen regelgeving de innovatie kan verstikken. “Laten we van regelgeving een bron van toegevoegde waarde maken”, zegt hij verwijzend naar de RGPD (zie hier onze studie over de effecten van de RGPD) en PSD2, die het mogelijk maakt om klantgegevens op continentale schaal aan elkaar te koppelen.


Lancering van de FIRe-Hub van FinTech Belgium

Om deze podcast af te ronden komen we met Xavier Corman terug op wat ongetwijfeld het grootste nieuws zal zijn van FinTech Belgium in 202, namelijk de lancering van een 7000 m² grote fysieke ruimte in het hart van Brussel. Onder het acroniem FIRe-Hub worden Belgische en buitenlandse fintech-spelers samengebracht in dezelfde ruimte en wordt zo innovatie vergemakkelijkt op een steenworp afstand van de grote Europese beslissingscentra.

 

 

 

 Posted in Entrepreneuriat, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *