27 mei 2015 631 woorden, 3 min. gelezen

Facebook, binnenkort de enige toegang tot internet

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De strategie van Facebook is doorzichtig. Facebook wilt de referentie worden om op internet te gaan en te surfen. Nooit voorheen was zijn boodschap zo duidelijk: inhoud moet zich focusen op Facebook en andere sites worden overbodig. Facebook wil het […]

De strategie van Facebook is doorzichtig. Facebook wilt de referentie worden om op internet te gaan en te surfen. Nooit voorheen was zijn boodschap zo duidelijk: inhoud moet zich focusen op Facebook en andere sites worden overbodig. Facebook wil het totale internetverkeer samenbrengen.

Als u wilt weten hoe het internet er binnen 10 jaar kan uitzien, lees dan zeker door.

Facebook wordt uw krant

Facebook kondigde onlangs zijn alliantie met meerdere grote kranten aan, waaronder de New-York Times en The Guardian. Het programma wordt “instant artikelen” genoemd (« Instant Articles » in het Engels, zie voor meer details de website van Facebook). Tot dusver hadden kranten de gewoonte om hyperlinks op hun Facebookpagina te plaatsen, die u naar hun respectieve website doorschakelden. Het doel was inderdaad om zoveel mogelijk verkeer op de eigen website te genereren (voor reclamedoeleinden, dat raadde u al) en te vermijden dat gebruikers op Facebook blijven, waardoor reclame-inkomsten worden gemist. Volgens Facebook is de reden van Instant Articles de oplaadtijd en de gebruikerservaring. In hun artikel leggen zij het zo uit:

Omdat meer mensen hun nieuws lezen op mobiele apparaten willen wij de ervaring op Facebook vlugger en rijker maken. Mensen delen veel artikelen op Facebook, vooral op onze mobiele applicatie. Op dit moment hebben die artikels gemiddeld acht seconden nodig om op te laden, wat verreweg het langzaamste type van inhoud op Facebook is. Instant Articles maakt de leeservaring tien keer sneller dan de standaard mobiele webartikels. 

Facebook wordt uw televisie

Zoals u merkte, starten video’s op Facebook sinds kort automatisch op (zij zijn als autoplay gemerkt) terwijl andere dat niet doen. Video’s die automatisch starten werden gedownload naar Facebook (dat zo een archiefplatform wordt voor videobestanden). Bedrijven die links naar video’s posten (hetzij naar YouTube, hetzij naar andere platforms) moeten zich eraan verwachten daardoor in negatieve zin beïnvloed te worden. De gebruikerservaring is duidelijk beter als de video automatisch opstart; maar de verbetering van de klantervaring en de klantentevredenheid heeft een kostprijs.U zult immers geen webverkeer naar uw website kunnen genereren, en bovendien hebt u geen enkele controle meer over de weergave van uw video op de Facebookpagina’s van uw klanten (vergeet niet dat de zichtbaarheid van een post nu van Edgerank afhangt). Als u de controle wilt behouden, zal Facebook u beboeten; u kunt er zeker van zijn dat uitgevers die hun video niet op Facebook downloaden in de toekomst minder en minder zichtbaar zullen zijn.

Facebook wordt de centrale plaats om inhoud te raadplegen

Uiteindelijk wil Facebook een referentie voor inhoud worden, in eender welk formaat. De huidige strategie is erop gericht om het doorschakelen naar de ‘buitenwereld’ te verminderen en de gebruiker zo lang mogelijk op Facebook te houden. We zien dus een internalisering van de klantervaring.

Hoe meer inhoud op Facebook wordt opgeslaan, hoe efficiënter de gedragsanalyse zal zijn. Big Brother analyseert wat u leest, luisterte en bekijkt, en hoe uw informatie verbruikt. Uw gedrag wordt ontleed, de gebruikersgegevens nog fijner gesegmenteerd en de waarde van Facebook kan enkel maar stijgen. Dat alles dankzij de techniek van data mining… Vorige week woonde ik een sessie bij van de groep Data Science Brussels. Een van de sprekers (Istvan Hajnal, Euroclear) vertelde hoezeer hij gelooft in de NLP-technieken toegepast op Data Mining/Big Data. Misschien kunnen de toekomstige petaoctets van nieuwe inhoud op Facebook nog meer voordeel halen uit deze technieken.

Wat wij ervan denken

Het pakt tussen de kranten en Facebook is slechts een enkele stap (tussen vele anderen) naar de realisatie van het ultieme plan van Facebook: het internet worden. Als websites en media hun inhoud aan Facebook ‘geven’, waarom zou het merendeel van de gebruikers dan nog naar andere websites gaan? Facebook  riskeert dus het internet te worden en vice versa.



Posted in Data et IT, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *