5 december 2014 433 woorden, 2 min. gelezen

Een ideetje: uw product verjongen met een nieuwe verpakking

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als vervolg op ons artikel over innovaties in de voedingssector wilden we u een eenvoudig voorbeeld geven om de aandacht van uw klant te trekken. Het gaat om een kleine innovatie die op een courant product werd toegepast. Het idee […]

Als vervolg op ons artikel over innovaties in de voedingssector wilden we u een eenvoudig voorbeeld geven om de aandacht van uw klant te trekken. Het gaat om een kleine innovatie die op een courant product werd toegepast. Het idee voor dit artikel kregen we bij het zien van twee producten op SIAL 2014.

Op de stands van Terra Creta (producent van Griekse olijfolie) en Terra Delyssa (producent van Tunesische olijfolie) zagen we een zak van twee liter met een kraantje.

Alhoewel grote verpakkingen olijfolie al langer op de markt zijn (denk bijvoorbeeld aan de metalen bidons van 5 liter), was het de eerste keer dat we een recipiënt van het type “bag in box” voor olijfolie zagen. De verpakking was zelfs zo nieuw dat beide producenten de tijd niet hadden ze met olijfolie te vullen; er zat slechts water in.

Dit nieuw soort verpakking heeft verscheidene voordelen. Ten eerste is ze licht (de consument betaalt dus niet voor onnodige vervoerskosten als hij olijfolie online koopt). Ten tweede is ze perfect geschikt voor verkoop omdat ze natuurlijk minder breekbaar is dan de traditionele fles. Bovendien is de verpakking minder duur dan glazen flessen en de consument betaalt dus enkel voor de inhoud, niet voor de recipiënt (die uiteindelijk toch wordt weggegooid). Ten vierde is de zak ondoorzichtig wat goed is om de eigenschappen van olijfolie te bewaren. Het grootste nadeel van de verpakking is dat ze een beetje…rudimentair is. Ze voldoet dus niet voor premium olijfolie, waarvan de keuze in grote mate afhangt van het uiterlijke aspect. Als u meer informatie wilt over dit onderwerp, nodigen we uit om te kijken naar het werk van Delgado en zijn collega’s (bijvoorbeeld, DELGADO, Claudia, GÓMEZ-RICO, Aurora, en GUINARD, Jean-Xavier. Evaluating bottles and labels versus tasting the oils blind: Effects of packaging and labeling on consumer preferences, purchase intentions and expectations for extra virgin olive oil. Food Research International, 2013, vol. 54, no 2, p. 2112-2121)

Tips voor uw marketingstrategie

Intrinsiek is deze verpakking niet nieuw. Ze werd alleen in een andere context gebruikt. Ze kan ook een beetje “marginaal” lijken. Maar misschien is net dát haar kracht! Het is een optie voor diegenen die willen besparen in tijden van crisis, voor hen die op zoek zijn naar een goede verhouding prijs-kwaliteit (en dat zijn er veel met de huidige crisis). Bovendien verschilt deze verpakking zozeer van de traditionele flessen dat ze des te zichtbaarder zal zijn in de rekken, een belangrijke troef voor de industriëlen die voortdurend hun verbeelding moeten laten werken om de aandacht van de klant te trekken.Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *