22 oktober 2014 442 woorden, 2 min. gelezen

Een idee om uit te werken? Videocoaching over marktstudies

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Laat me u een deel uit mijn privéleven ontsluieren: de zondagavond breng ik door met het strijken van mijn hemden, en dat doe ik meestal terwijl ik een video bekijk. Ik kijk dikwijls naar Franse uitzendingen, zoals Envoyé Spécial (op France 2) […]

Laat me u een deel uit mijn privéleven ontsluieren: de zondagavond breng ik door met het strijken van mijn hemden, en dat doe ik meestal terwijl ik een video bekijk.

Ik kijk dikwijls naar Franse uitzendingen, zoals Envoyé Spécial (op France 2) of Capital (op M6). Vorige zondag koos ik bij mijn strijksessie voor het eerste kanaal, waar ik onderstaande video bekeek.

Het eerste deel ging over een Franse ondernemer die van investering in onroerende goederen zijn hoofdactiviteit heeft gemaakt. Hij koos echter niet voor de “klassieke” weg van aan- en verkoop van gebouwen, maar wel voor parkings. Journalisten volgden hem tijdens een bezoek in West-Frankrijk waar hij in een kleine stad 20 garages ging bekijken die te koop stonden (zie de video hieronder – in het Frans – vanaf 12:00).

Technieken van marktstudietechnieken goed aangewend

Wat me opviel waren de gelijkenissen in de houding van deze investeerder met wat wij als bureau voor marktonderzoek doen.
In tegenstelling tot andere investeerders (een houding waarop hij tijdens de reportage overigens kritiek heeft) neemt hij de tijd om de garages te gaan bezoeken, onderzocht hij voorafgaandelijk de intenties van het stadsbestuur inzake parkings, ging hij de financiële gezondheid van de stad na (een bestuur met een hoge schuld zal wellicht geneigd zijn om de publieke parking betalend te maken om zo de schulden te delgen). Hij vroeg ook buurtbewoners naar hun mening, verzamelde hun meningen over de voor- en nadelen over de betreffende garages, enz.

Met andere woorden, hij gedroeg zich als een etnograaf.

Videocoaching over investering in onroerend goed

Na afloop van het bezoek eindigde de investeerder, zoals de journalist ons telkens aangaf, met dadelijk een video te maken. In die video geeft hij een “levendige” weergave van zijn mening,  zijn analyse en van de voor- en nadelen van de garages die hij net had bezocht.

Eerst dacht ik dat hij dat voor zichzelf deed, om zo een objectief document van zijn bezoek te hebben, dat hij vervolgens kan gebruiken om een besluit te nemen. Maar eigenlijk maakte hij de video voor anderen, voor hen die hem online volgen en die de beginselen en valstrikken van het beroep willen leren. Om anderen te leren over het bezoek van onroerende goederen, hoe beslissingen te nemen, waarop te letten. Hij gaf me een idee…

 

Video’s over marktonderzoek

De amateurvideo’s leken me zeer geslaagd en ik was verbaasd te zien hoeveel interesse ervoor bestaat. Dat gaf me het idee om iets gelijkaardigs te proberen in ons vakgebied: marketing.

Ik maakte deze week enkele videos op SIAL 2014 om aan te tonen hoe een vakbeurs kan worden gebruikt om een snel en efficiënt marktonderzoek uit te voeren.Posted in Entrepreneuriat, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *