30 november 2018 342 woorden, 2 min. gelezen

Deze Delhaize-supermarkt werd omgevormd tot een tempel van stedelijke kunst

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wat kan je doen met een verlaten supermarkt? Wel, maak er een tempel van stedelijke kunst van. In ieder geval is dit wat Alexandra Lambert en Fred Atax van de Strokar-vereniging, die het artistieke project rond een voormalige supermarkt in […]

Wat kan je doen met een verlaten supermarkt? Wel, maak er een tempel van stedelijke kunst van. In ieder geval is dit wat Alexandra Lambert en Fred Atax van de Strokar-vereniging, die het artistieke project rond een voormalige supermarkt in Brussel initieerde, tegen elkaar zeiden. En het minste wat we kunnen zeggen, is dat het succesvol idee was. Volg ons vandaag op een rondleiding door dit unieke project en lees dit artikel tot aan het einde om de laatste juridische ontwikkelingen rond dit project te ontdekken.

In het kader van een verhuizing naar een nieuw verkooppunt op enkele meters afstand sloot de Delhaize supermarktketen zijn winkel aan de Waterloosesteenweg 569. De
vereniging Strokar heeft de lokalen ingenomen om er een tempel van stedelijke kunst (Urban Art) van te maken, waarbij bekende kunstenaars zoals Jean-Luc Moerman (iemand die we al eerder ontmoetten bij één van de projecten in samenwerking met Citroën/DS) of de Amerikaanse kunstenaar Kool Koor (echte naam Charles Hargrove) die Brussel als speeltuin gebruikt (verschillende van zijn werken zijn ook te bewonderen in de straten van Brussel, zoals in de Blaesstraat).

In de voormalige supermarkt zijn de werken verspreid over 2 verdiepingen en hebben ze alle hoeken ingenomen. De ruimte waar de kassa’s zich bevonden, is nu de breedste ruimte met een bar en een paar stoelen, waar bezoekers terecht kunnen voor een verfrissing. Het meest spectaculaire deel blijft echter de voormalige parkeerplaats met spiraalvormige beklimming. Verschillende kunstenaars hebben eraan meegewerkt; de stijlen versterken elkaar en brengen herinneringen naar boven.

Op 23 november 2018 was de voormalige  supermarkt het toneel van een spectaculaire media-juridische opleving. Van 08.11 tot 30.12 uur werd er een tijdelijke tentoonstelling Banksy georganiseerd, die door de kunstenaar zelf aan de kaak werd gesteld, wat leidde tot juridische procedures en de inbeslagname van de betwiste werken. Het lijkt erop dat de onderneming die de werken uitleende niet over de rechten op deze werken beschikte.
In totaal werden 10 gelijkaardige illegale tentoonstellingen aangeklaagd door Banksy: in Moskou, Miami, Milaan, Amsterdam, Toronto, Istanbul, Berlijn, Melbourne en 2 in België, namelijk in Antwerpen en Brussel.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *