12 september 2014 426 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 6 november 2023

Delvaux en Dandoy bundelen hun krachten voor een co-branding operatie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Laten we de week afsluiten met een briljant idee voor co-branding, gelanceerd door ons geliefde merk Dandoy in samenwerking met Delvaux. Voor degenen die niet in België wonen: Dandoy is een meer dan een eeuw oud bedrijf van ambachtelijke koekjes […]

Laten we de week afsluiten met een briljant idee voor co-branding, gelanceerd door ons geliefde merk Dandoy in samenwerking met Delvaux.

Voor degenen die niet in België wonen: Dandoy is een meer dan een eeuw oud bedrijf van ambachtelijke koekjes van hoge kwaliteit, Delvaux is een gerenommeerd fabrikant van lederwaren (de Belgische Hermès). Beide bedrijven zijn in Brussel gevestigd en produceren in Brussel (Dandoy sinds enkele maanden in Woluwé, en vroeger in het stadscentrum; Delvaux op de Arsenaalsite in Etterbeek). Zij zijn beide lid van de vereniging Brussels Exclusive Labels.

Meer dan een eeuw traditie

Hoe ongelooflijk het ook mag lijken in de huidige context van faillissementen, deze twee bedrijven bestaan al 185 jaar. Dat is een buitengewone prestatie, als men bedenkt met welke moeilijkheden ondernemers tegenwoordig te kampen hebben, en vooral hoe moeilijk het is zich aan te passen aan het veranderende gedrag van de klanten. Zoals wij in een ander artikel al aangaven, is zelfs een high-end of luxe positionering (die Dandoy en Delvaux respectievelijk kunnen claimen) geen garantie tegen mislukking. Het voorbeeld van Ginori (zie ons artikel over dit onderwerp) bewijst dit.
Delvaux en Dandoy besloten dit wapenfeit op een originele manier te vieren: een co-branding marketingactie.

Twee nieuwe producten, een gezamenlijk initiatief en een winnaar

Dandoy staat erom bekend elk jaar een nieuw koekje te lanceren en dit jaar, ter gelegenheid van hun 185e verjaardag, hebben zij besloten het “Biscuit Brillant” te maken. De samenwerking met Delvaux nam de vorm aan van een unieke wit lederen tas met gouden stippen die aan het koekje doen denken.
De tas kan niet gekocht worden, maar wel gewonnen. Vanaf 10 oktober zullen bij Dandoy speciale dozen koekjes te koop zijn, die elk een verlotingskaartje bevatten. Consumenten die willen deelnemen, moeten hun kaartje meenemen naar de Delvaux-winkel in de Koninginnegalerij in Brussel; een slimme manier voor beide merken om hun respectieve klanten kennis te laten maken met de wereld van het andere merk.

Tips voor uw marketingstrategie

Co-branding initiatieven zijn niet ongewoon, maar ze zijn zelden slim. Bovendien blijven zij een onderbenutte marketingtechniek om de verkoop te verhogen.
De kracht van het initiatief Dandoy/Delvaux is dat het verder gaat dan een eenvoudige PR-operatie. Er zit een heel goed concept achter, dat goed doordacht is, en een marketingstrategie die in overeenstemming is met de positionering van de twee merken. Bovendien (en dit is zeer zeldzaam) profiteert elk merk van het co-branding initiatief: Dandoy door de gegenereerde verkoop, Delvaux door de bezoeken van een potentieel nieuwe clientèle die misschien nooit in de winkel gekomen zou zijn.

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *