26 oktober 2018 897 woorden, 4 min. gelezen

De testwinkel of hoe een marktonderzoek uitvoeren in reële omstandigheden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In het kader van onze marketing- en retailmonitoring hadden we onlangs een gesprek met Sabrina Le Bourgeois, directeur communicatie bij SEMAEST (Franse site) een semi-overheidsbedrijf gevestigd in Parijs. We wilden meer te weten komen over de testwinkel in de rue […]

In het kader van onze marketing- en retailmonitoring hadden we onlangs een gesprek met Sabrina Le Bourgeois, directeur communicatie bij SEMAEST (Franse site) een semi-overheidsbedrijf gevestigd in Parijs. We wilden meer te weten komen over de testwinkel in de rue du Château d’Eau 14 in het 10e arrondissement, een innovatieve manier om marktonderzoek uit te voeren onder reële omstandigheden en tegelijkertijd risico’s te beperken. Hier is wat we vernamen over dit concept.

De testwinkel, een manier om marktonderzoek in reële omstandigheden en met minder risico’s uit te voeren

De testwinkel is in de eerste plaats interessant voor ondernemers die hun online bedrijf al hebben opgestart en die de confrontatie met de echte wereld willen aangaan via een fysieke winkel, alvorens een project te starten dat hen bindt op de lange termijn. Hun wens is dus de levensvatbaarheid van een winkel uit te testen en de testwinkel biedt een uitstekende gelegenheid om dat te doen over een periode van 15 dagen tot 4 maanden. Omdat De testwinkel onder reële omstandigheden wordt verhuurd tegen de marktprijs van een lange-termijn-winkel, kunnen zij een echte marktstudie in reële omstandigheden uitvoeren zonder al te veel risico’s te nemen (een popup-shop zou veel duurder zijn geweest). Opgemerkt moet worden dat de helft van de ondernemers die de testwinkel hebben gebruikt hun eigen winkel hebben geopend, omdat veel klanten die online kochten het product willen zien, uitproberen of zelfs willen spreken met de oprichter. Van de 50% die na deze test geen winkel opende, zijn er velen die zich realiseren dat de beslissing die zij van plan waren te nemen niet noodzakelijkerwijs de beste was. Het is dus een recht op mislukking dat door de testwinkel wordt voorgesteld, maar zonder risico.

Een persoonlijke ervaring ligt aan de basis van het ontstaan van de testwinkel

De belangrijkste doelstelling van SEMAEST, toevertrouwd door de stad Parijs, is de aankoop van gebouwen in wijken met een gebrek aan commerciële diversiteit om er lokale winkels op te zetten. Deze handelaars worden dan huurder van SEMAEST.

SEMAEST wilde verder gaan door handelaars te ondersteunen, in de eerste plaats op een traditionele manier. Met de komst van digitale technologie werden twee projecten ontwikkeld. Het eerste is CoSto, een programma om handelaars te ondersteunen bij het gebruik van digitale technologie in een fysieke winkel. De tweede is de testwinkel, waarmee online handelaars zich met een fysieke winkel kunnen meten. Dit concept ontstond deels uit een anekdote van Emmanuelle Hoss, algemeen-directeur van SEMAEST, die in haar buurt in een decoratiewinkel die meestal op zondag gesloten was, kleding zag hangen. In een gesprek met de plaatselijke winkelier die een website met tweedehands kleding had, zei deze dat ze “reëel contact” wilde hebben en winkels die ’s zondags normaal gesloten gebruikte om echt contact met klanten in een echte winkel te krijgen. Het project was geboren en het was de eerste dat van de testwinkel gebruik maakte.

Selectie van projecten

Het eerste criterium is de werkelijke noodzaak om een concept te testen. Na 3 jaar bestaan is de selectie strenger en meer gericht op projecten die nog niet zijn geaccepteerd. De huidige bewoner sinds juni is Alma, dat groenten en fruit verkoopt op de daken van Parijs. Dit bedrijf huurt voor 4 maanden, maar de gemiddelde bezettingsgraad is ongeveer 1 maand. Dit is een voorbeeld van een bedrijf dat “premium” producten verkoopt en een wijk met een relatief hoge koopkracht nodig heeft. Omdat de testwinkel dicht bij République ligt, profiteert ze van een hoge passage van klanten met veel koopkracht, waardoor een dergelijk premium concept kan werken. Binnenkort wordt in het 11e arrondissement in Parijs nog een testwinkel geopend. Het is op dit moment onmogelijk om te weten of dit soort projecten op dit gebied hetzelfde succes zullen  hebben. Begin mei 2018 werd in de Daumesnillaan 47 in het 12e arrondissement, vlakbij het Gare de Lyon, ook een testwinkel-atelier geopend om te experimenteren met ambachtelijke creaties. Het is dus de bedoeling om verschillende wijken aan te bieden, waarbij de vaststellign is dat van de 50% van de succesvolle projecten er 25% hun winkel in de buurt van de testwinkel hebben geopend, een garantie dat de wijk bevorderlijk was voor de ontwikkeling van hun activiteit. Er werd een test gedaan bij 43 rue Pouchet in het 17e arrondissement, in een veel minder druk gebied, en dit project had niet het verwachte succes omdat het moeilijk te verhuren bleek.

Enkele voorbeelden van bedrijven die de testwinkel bezochten

  • La Cigogne, boerderijproducten van producenten, kwam gedurende 15 dagen en opende vervolgens een winkel in het 9e arrondissement.
  • Billy The Kid, een conceptstore voor kinderen, kwam ook voor 15 dagen en opende één straat verder dan de testwinkel.
  • Pompon Bazar, decoratiewinkel, bleef 1 maand en opende 2 blokken van de testwinkel.
  • Yumi, een winkel met koudgeperste groentesappen, bleef 15 dagen in de buurt en opende een gezond voedingsrestaurant bij, als aanvulling op hun website.
  • Make my Limonade, beheerd door een blogger gevolgd door 200.000 mensen, die Do it Yourself-patronen aanbiedt, kwam voor een week en was zo succesvol dat ze op zoek is naar een winkel in de buurt van de testwinkel.

Enkele kerncijfers

  • Lancering van de testwinkel: november 2015.
  • Aantal gehoste bedrijven: 31
  • Huurprijs voor 1 maand: € 3800, inclusief kosten
  • Gemiddelde bezettingstijd: ongeveer 1 maand
  • De helft van de ondernemers die bij de testwinkel verbleven, opende een eigen winkel, waarvan de helft dicht bij de testwinkel.

Fotocredits: met medewerking van SEMAEST. SEMAEST credits, behalve Copyright Nicolas Leser (Biocoop 21) en Copyright Make my Lemonade



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *