17 november 2014 624 woorden, 3 min. gelezen

De SNCF gebruikt Google Glass om haar klanten beter te kunnen bedienen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Dit artikel gaat voornamelijk over het gebruik van Google Glass om de klantervaring beter te maken Maar eerst ga ik het hebben over iWatch (sorry…over Apple Watch). De langverwachte ‘verbonden’ horloge van Apple werd eindelijk voorgesteld op 9 september jl. Ondanks de enthousiaste […]

Dit artikel gaat voornamelijk over het gebruik van Google Glass om de klantervaring beter te maken Maar eerst ga ik het hebben over iWatch (sorry…over Apple Watch). De langverwachte ‘verbonden’ horloge van Apple werd eindelijk voorgesteld op 9 september jl. Ondanks de enthousiaste voorstelling was ik eigenlijk ontgoocheld. Niet dat de horloge met de appel er lelijk uitziet of zinloos is. Het is alleen dat door het lang moeten wachten mijn verwachtingen zo (wellicht buitensporig) hoog waren geworden en dat het dus moeilijk werd om er nog aan tegemoet te komen.  Apple heeft te lang gewacht om haar uurwerk op de markt te brengen. Wij verwachtten ons allemaal aan een revolutie zoals in 2007. Maar die kwam er niet. Het kan wat overdreven lijken, maar ik durf te beweren dat de meerwaarde van verbonden horloges (Apple Watch, LG G Watch, …) nogal laag is. Marginaal laag zelfs. Dat is misschien de reden waarom de verkoop van die van Samsung zo ontgoochelde. Het heeft wellicht te maken met de functionaliteit van het voorwerp. Die functionaliteit heeft voor de meesten van ons niet echt een meerwaarde.

Verbonden voorwerpen: een nutteloze wereld

De meeste verbonden voorwerpen op de markt zijn zinloos. De verbonden uurwerken zijn overigens slechts een bundeling van fragmentarische functies. Ik beschouw verbonden voorwerpen nog altijd als speelgoed dat, bij gebrek aan innovaties, de honger van consumenten naar nieuwigheden moet stillen; een spijtige vaststelling van onze consumptiemaatschappij die op hol geslagen is. Maar de meesten die toch toegeven aan de sirenenzang van dit speelgoed worden het vermoedelijk vlug moe en leggen het zo fel begeerde kleinood dan ergens in de kast. Het gevolg van een impulsieve aankoop wellicht…of misschien een geschenk. Eén voorwerp springt er echter uit: Google Glasses.

Google Glasses kunnen beroepshalve gebruikt worden

De Google bril is niet zomaar een verbonden voorwerp. Het is inderdaad een volledig autonoom en veelzijdig voorwerp. Ik neem aan dat het nog altijd om een prototype gaat en dat de uiteindelijke versie nog veel wijzigingen ondergaat. Het zinvolle gebruik van dit object moet inderdaad nog ontdekt worden. Daarvoor is een onderzoek nodig waarvoor sommige ondernemingen een risico nemen, zoals de Franse spoorwegen (SNCF) die de Google bril hetbben uitgetest om het instappen van passagiers eenvoudiger te laten gebeuren. Zoals u op onderstaande (Franse) video ziet, dragen de treinbegeleiders een Google bril. Daarmee kunnen ze de reserveringen controleren en het nummer van de zitplaats aan de passagier meedelen. Die informatie verschijnt na het scannen van het treinbiljet rechstreeks op de bril. Kortweg, in plaats van alle informatie op een PDA te moeten lezen, ziet de steward alles dadelijk op zijn bril. Dat is niet revolutionair, maar het is alleszins een interessante manier om info weer te geven die de klant intrigeert en die hem het pionierskarakter van de onderneming doet “voelen”.

 

Besluit

We zitten nog in de ontdekkingsfase wat verbonden voorwerpen betreft. Het is nog allemaal wat mistig en we gaan slechts stapvoets vooruit. De verbonden voorwerpen anno 2014 zijn eenvoudig (simplistisch zelfs) wat hun functionaleit betreft en de Google bril worden niet gebruikt volgens al haar mogelijkheden (wat zijn die overigens?). Toch is er weinig twijfel dat deze voorwerpen ons nog meer met elkaar zullen verbinden en informatie zullen verzamelen. We staan aan het begin van de Big Data-periode. Spoedig zullen alle mogelijke en denkbare kanalen worden gebruikt om ons gedrag te voorspellen en consumenten bij te staan. Dat is overigens redelijk beangstigend, want deze vooruitgang gaat ten koste van onze vrijheid. Wij zijn niet meer vrij om zelf te beslissen. In een volgend artikel zal ik het hebben over hoe algoritmes op bepalende wijze onze vrijheid en ons vermogen om zelfs ons lot in handen te nemen, hebben aangetast. Tot binnenkort.



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *