31 maart 2016 514 woorden, 3 min. gelezen

De klant : laatste obstakel voor een perfecte supply-chain ?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De Prodigio van Nespresso toont aan dat bedrijven ernaar streven om steeds meer geautomatiseerde bestelprocessen in te voeren om het laatste obstakel in de supply-chain weg te nemen: de klant zelf. Dat gebeurt vanzelfsprekend met het doel de penetratiegraad te […]

De Prodigio van Nespresso toont aan dat bedrijven ernaar streven om steeds meer geautomatiseerde bestelprocessen in te voeren om het laatste obstakel in de supply-chain weg te nemen: de klant zelf. Dat gebeurt vanzelfsprekend met het doel de penetratiegraad te verhogen (bij Nespresso net zoals bij anderen gedefinieerd door het aantal jaarlijkse afnames) en dus ook de winsten.

Als men erover nadenkt, is het idee nog niet zo dom. In plaats van complexe algoritmes te ontwikkelen om het gedrag van de klant te voorspellen, waarom niet gewoon de menselijke factor zelf uit de formule halen? Als de voorgestelde toegevoegde waarde voldoende is, kan dat zeker werken.

Het waardevoorstel van Prodigio: voldoende om het besluitproces van de klant te vergemakkelijken?

Dit is wat Nespresso wellicht in gedachten had bij de ontwikkeling van het Prodigio-systeem. Nooit zonder koffie zitten kan een voldoende interessant waardevoorstel zijn voor de klant, die zich tegelijk ook aansluit bij een geautomatiseerd bestelproces. Maar één enkel waardevoorstel is een beetje mager voor een apparaat van meer dan 250€. Dus heeft Nespresso er nog twee andere gevonden om de rekening “af te ronden”: uw koffie vanop afstand programmeren (via uw smartphone) en u informeren over de staat van uw toestel (is er bijvoorbeeld nog genoeg water in?). Deze twee voorstellen lijken erg zwak. Wie wil er nu op voorhand koffie maken als snelheid (voorverwarmen + doorlopen) al 20 jaar de hoeksteen van de marketingstrategie van Nespresso is?

De zaak Nespresso is niettemin een heel interessant schoolvoorbeeld, omdat het wellicht om de eerste grootschalige poging gaat om de supply-chain van begin tot eind te controleren (dat wil zeggen tot op de plaats van verbruik van het product). Andere pogingen bleven meer geheim.

Het Smart Drop project van Evian

In 2014 lanceerde Evian zijn Smart Drop project, een geconnecteerd object in de vorm van een waterdruppel waarmee consumenten hun flessen water in enkele klikken konden bestellen. Het object maakte deel uit van de strategie van Evian om een directe relatie met de klant uit te bouwen en zo de distributeurs te omzeilen.

Sinds 2014 is Evian echter gestopt met communiceren over dit project, vermoedelijk omdat het de aanvaardingstest niet overleefde.

De geconnecteerde koelkast

De geconnecteerde koelkast is al meer dan 10 jaar een soort marketingmythe. Ieder jaar worden er modellen voorgesteld op de CES in Las Vegas en de editie 2016 zal niet anders zijn.

De geconnecteerde koelkast is de natte droom van distributeurs. Niet alleen kunnen ze dan precies weten wat u eet en drinkt en wanneer, maar ook zou het toestel, net zoals bij de Prodigio, een platform zijn voor automatische bestellingen zonder menselijke tussenkomst. Helaas lijkt de klant er nog niet klaar voor om een machine in zijn plaats te laten beslissen.

Besluit

De meeste marketingexperts zien niet dadelijk het belang in van de stap die wordt gezet met de Prodigio. Het is een cruciale mijlpaal in de logistiek. De reactie van de consument en de mogelijke aanvaarding van de Prodigio zal ongetwijfeld bepalen of er gelijkaardige projecten worden gelanceerd. Wij blijven de toekomst van de Prodigio en het opduiken van gelijkaardige experimenten nauw opvolgen.



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *