31 augustus 2020 863 woorden, 4 min. gelezen

Covid-19: welke strategie voor het nieuwe schooljaar? Kostenbesparingen of investeringen?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De start van het nieuwe schooljaar 2020 verloopt atypisch en onzeker. Ondernemingen vragen zich af of het langverwachte herstel eindelijk zal plaatsvinden. Niets is minder zeker. Toch kunnen bedrijven die te voorzichtig zijn, de grote verliezers worden. Hier is waarom. […]

De start van het nieuwe schooljaar 2020 verloopt atypisch en onzeker. Ondernemingen vragen zich af of het langverwachte herstel eindelijk zal plaatsvinden. Niets is minder zeker. Toch kunnen bedrijven die te voorzichtig zijn, de grote verliezers worden. Hier is waarom.

Als u maar 30 seconden hebt

Tegen het einde van het jaar 2020 zullen we maar een trage groei hebben gehad vanaf september 2020. Ondernemingen zullen blijven afwachten en de vrees voor een heropflakkering van de coronapandemie in de winter is een moeilijk onbekende voor het opstellen van de begrotingen voor 2021. Een sterker herstel zal pas vanaf januari 2021 merkbaar zijn.
Deze periode, waarin een aanzienlijk aantal desinvesteringen plaatsvindt in soms noodzakelijke projecten, is het ideale moment om marktaandeel te winnen en een voorsprong te nemen op uw concurrenten. We bekijken 4 types van veelbelovende projecten:

  • Investeringen die online zichtbaarheidswinst mogelijk maken (SEO)
  • De overgang naar e-commerce
  • Efficiëntiewinst in de toeleveringsketen
  • Winst in waarde door het gebruik van data

Wat kunnen we verwachten op het vlak van business vanaf het begin van het nieuwe schooljaar 2020?

Om de toekomst te ‘voorspellen’, lijkt het mij dat we het moreel van de consument moeten meten. Het zijn zij die aan de basis van alles liggen. Geen consumptie = geen inkomen voor bedrijven = geen investeringsmogelijkheden.

Geen consumptie = geen bedrijfsinkomsten = geen investeringsmogelijkheden

Laten we daarom eens kijken naar de indexen die het consumentenvertrouwen meten. De OESO geeft een overzicht van verschillende gebieden (Engelse site); de Universiteit van Michigan geeft de index van het klantgevoel (Engelse site).
We herinneren er eerst aan dat het consumentenvertrouwen nog lang niet dezelfde bodem heeft bereikt als die in 1980, 2008 of 2011. De Amerikaanse sentimentindex ligt bijvoorbeeld 15 punten boven het niveau van 2011. Aan de andere kant bereikte het zakelijke sentiment, zoals gemeten door INSEE in Frankrijk, een historisch dieptepunt in april 2020. Sindsdien is het sterk gestegen, maar het is nog niet teruggekeerd naar het niveau van februari 2020.

We kunnen dus hoop hebben, temeer omdat de pandemie duidelijk niet meer dezelfde effecten heeft als in het 2e kwartaal. Ondanks de rampzalige berichtgeving in de media zijn de dodelijke gevolgen van Covid-19 drastisch gedaald.
Het scenario van de heropleving na de coronacrisis zoals ik die schetste in mei 2020 wordt dus almaar waarschijnlijker. Van september 2020 tot december 2020 zal er sprake zijn van een geleidelijk, maar langzaam herstel. In deze periode zullen de bedrijven hun budgetten voor 2021 opstellen. De vooruitzichten voor bedrijven zijn nu beter: een vaccin is een mogelijke optie op korte termijn, de pandemie is nu onder controle en het moreel van de consument stijgt. De signalen zijn dus groen (lichtgroen weliswaar) om de bijna normale bedrijfsvoering te hervatten.



Welke strategie voor eind 2020 en 2021? Kostenbesparing of investeringen?

Het zou echter een illusie zijn om te denken dat bedrijven hun portefeuilles in 2021 breed zullen opendoen. Verbrand door de crisis, met een cashflow die aak onder druk staat, zullen bedrijven in 2021 voorrang geven aan kostenbesparingen, wat minder investeringen betekent. Dit is een enorme kans voor bedrijven die tegen de stroom in naar de markt gaan en durven investeren. Het einde van de investeringsprogramma’s betekent dat veel bedrijven aan de zijlijn zullen blijven staan. Ik heb het niet eens over degenen die het niet zullen overleven. De marktaandelen zijn dus weggelegd voor de dapperen.

Op het vlak van ‘slimme’ investeringen verwijzen we in het bijzonder naar 4 categorieën:

  1. alle investeringen die een winst in online zichtbaarheid en verbeterde SEO mogelijk maken. In 2021 zal online positionering meer dan ooit cruciaal worden, omdat digitalisering de komende jaren een van de meest veelbelovende groeigebieden zal zijn. Tijdens de lockdown hebben we door onze contentstrategie het verkeer naar onze site kunnen verdubbelen.
  2. voor de detailhandel, investeringen in de overgang naar e-commerce. De lockdown heeft aangetoond dat e-commerce onmisbaar is geworden voor food- en non-fooddetailhandelaren. De komende jaren zullen de detailhandelaren die zich niet hebben kunnen aanpassen, massaal uitsterven. Dit is wat ik ‘het massaal uitsterven van de handel 1.0’ heb genoemd.
  3. voor kleinhandel in voeding investeringen die een snel rendement op de investeringen mogelijk maken door de efficiëntie van de toeleveringsketen te verbeteren. Met de daling van de koopkracht van de consument is een prijzenslag tussen de detailhandelaren meer dan waarschijnlijk. Het beschermen van de marges betekent dus het zoeken naar ‘slimme’ besparingen, vooral in een toeleveringsketen die zwaar te lijden had onder de coronacrisis. We kunnen ons zelfs voorstellen dat deze efficiëntiewinsten niet alleen leiden tot besparingen, maar ook tot een grotere klanttevredenheid (minder storingen, kortere levertijden, nagekomen milieubeloftes).
  4. voor alle bedrijven, projecten die hun data of die van anderen (klanten, leveranciers) te gelde maken.

Conclusie

Ik ben een van degenen die een crisis als een opportuniteit beschouwen. De crisis van 2020 is duidelijk een kans voor de digitale transitie en ik begrijp de verlamming niet. Iedereen weet dat de wereld van werk en vrije tijd nooit meer hetzelfde zal zijn, toch stoppen bedrijven met hun investeringen, annuleren ze veel projecten, communiceren ze niet meer en scheiden ze zich af van hun werknemers.

Deze crisis zou eigenlijk een katalysator moeten zijn door de digitale transitie te versnellen en datavaardigheden te versterken. Contracyclische investeringen zijn ongetwijfeld het meest rendabel. Wanneer uw concurrenten verdoofd zijn door angst, heeft u meer bewegingsvrijheid en snellere winsten.


Illustraties : Shutterstock



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *