9 maart 2023 964 woorden, 4 min. gelezen

5 manieren om makers van content te beschermen tegen generatieve AI

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Generatieve AI bedreigt een hele reeks websites en hun inbound marketingstrategie. Men mag echter niet vergeten dat de LLM’s (Large Language Models) achter tools als ChatGPT zich voeden met openbare gegevens. Om niet van hun gebruikers te worden beroofd, denk […]

Generatieve AI bedreigt een hele reeks websites en hun inbound marketingstrategie. Men mag echter niet vergeten dat de LLM’s (Large Language Models) achter tools als ChatGPT zich voeden met openbare gegevens. Om niet van hun gebruikers te worden beroofd, denk ik dat we een reeks tegenaanvallen zullen zien van de meest bedreigde websites. Hieronder deel ik mijn voorspellingen. Ik zie 5 mogelijke gevolgen op middellange termijn.

Neem contact op met het onderzoeksbureau IntoTheMinds

Als u maar 30 seconden heeft

 • Generatieve AI zal grote gevolgen hebben voor content creators. Vooral kunstmatige intelligentie voor het voeren van gesprekken zoals ChatGPT vormt een bedreiging voor het natuurlijke verkeer.
 • Wij voorzien de uitvoering van 5 tegenaanvalstrategieën op middellange termijn
  • Meer gated content
  • Opkomst van labels die de kwaliteit van de inhoud garanderen
  • Betalen voor de beste inhoud
  • Nieuwsbrieven worden belangrijker
  • De macht van influencers zal toenemen

Toename van gated content

Waarom zouden degenen die kwaliteitsinhoud produceren het overlaten aan ChatGPT en co. Zonder nieuwe inhoud verliest generatieve AI zijn interesse (het herhaalt zich al veel zoals ik in deze studie aantoonde). We zagen dit bij ChatGPT waarvan de testgegevens in december 2021 stopten. Voor de periode 2022-2023 gaf ChatGPT ofwel geen antwoord of verzon het. Dat is hallucinant te noemen.

Ik denk dus dat de beste inhoud, de beste ideeën, nu zullen worden “beschermd” tegen scrapping en generatieve AI die erop zou kunnen worden getraind. Sites zullen zich dus moeten uitrusten met SSO (Single-Sign-On). Volledig vrije toegang tot inhoud zal worden beperkt, wat ook frustratie oproept bij internetgebruikers die zo snel mogelijk toegang willen tot inhoud.


Opkomst van labels die de kwaliteit van de inhoud garanderen

Generatieve AI’s hebben een verrassend vermogen om assertief en geloofwaardig over te komen, zelfs als ze onzin uitkramen. Overstemd door andere echte informatie wordt het “nepnieuws” onvindbaar. En zelfs als Bing zijn bronnen weergeeft, wie zal dat controleren? Soms is de fout zo duidelijk dat het grappig wordt (zie screenshot hieronder).

Het is waarschijnlijk dat sommige van deze fouten de komende maanden media-aandacht krijgen. Dit zal de gebruikers ervan bewust maken dat de kwaliteit van de inhoud belangrijk is en dat de machine de mens nog niet volledig kan vervangen. Daarom zullen hier en daar kwaliteitslabels verschijnen om de lezer geruartifist te stellen:

 • “geschreven door mensen”
 • “feiten gecontroleerd door mensen”
 • “geverifieerd door mensen”

Het valt nog te bezien of deze labels interessant zullen zijn voor een aanzienlijk deel van de bevolking. Helaas moet worden gezegd dat de authenticiteit van informatie niet echt een zorg is voor de meerderheid van de mensen op deze planeet.


Voor de beste inhoud wordt betaald

Dit is een ander logisch gevolg van het gebruik van openbare gegevens om algoritmen aan te sturen. Waarom zouden makers nog langer moeten accepteren dat hun inhoud door anderen wordt geëxploiteerd en dat zij daarvan verstoken blijven?

Ik zie steeds meer betaalde nieuwsbrieven, het werk van niche content creators. Jay Clouse heeft aangetoond dat dit model levensvatbaar kan zijn. Ik weet zeker dat steeds meer “kleine” makers vrijwillig de inhoud die zij gratis ter beschikking stellen zullen beperken. Naast het beschermen achter een SSO, zal voor de beste inhoud betaald moeten worden, simpelweg omdat elk werk een salaris vereist.

Het zal niet langer mogelijk zijn om een website alleen met verkeer te betalen. Er zal ongetwijfeld een bezinning plaatsvinden waarbij de meest interessante inhoud betaald wordt. Een van de gevolgen daarvan zal onvermijdelijk een daling van het verkeer zijn. Maar wat maakt het uit of de creatie van inhoud wordt gefinancierd. Persoonlijk heb ik liever dat 1/10 van mijn huidige verkeer (ongeveer 1 miljoen unieke bezoekers) iets betaalt dan al het verkeer maar niets verdient.Nieuwsbrieven worden belangrijker

Kunstmatige intelligentie voor het voeren van gesprekken is een gevaar voor uw organisch verkeer. Door direct een antwoord te geven waarvan de gebruiker denkt dat dit het beste is, isoleren zij u van uw natuurlijke publiek. Hierdoor wordt het nog moeilijker dan in het verleden om een directe relatie op te bouwen en een loyaal publiek op te bouwen.

In deze context zullen nieuwsbrieven, dat instrument uit een ander tijdperk? zeker aan belang winnen. Ik denk dat het essentieel is er een op te zetten om een direct communicatiekanaal te hebben met uw abonnees en potentiële prospects. Hoe later u begint, hoe moeilijker het wordt. De kosten van een registratieveld op uw site zijn laag. Doe het meteen, zelfs als u uw eerste nieuwsbrief pas over een jaar uitbrengt. Persoonlijk heb ik dit gedaan en zo heb ik enkele duizenden contacten verzameld voordat ik mijn nieuwsbrief begin 2023 opnieuw lanceerde.

Twee laatste tips voor het opzetten van uw nieuwsbrief

 • Vermijd Mailchimp ten koste van alles als u in Europa gevestigd bent. Deze tool voldoet niet aan alle eisen van de GDPR, laat staan aan die van de Cloud Act.
 • Zorg ervoor dat het e-mailadres twee keer wordt gevalideerd om de toestemming van de persoon ondubbelzinnig te documenteren.


De macht van influencers zal toenemen

Het laatste gevolg dat ik zie, vloeit voort uit de opmerking die ik in de vorige paragraaf maakte. Het zal steeds ingewikkelder worden om in contact te komen met uw publiek. Degenen die een geboeid publiek hebben, zullen van de partij zijn. Ik denk hierbij aan influencers. U hoeft geen influencer te zijn met miljoenen volgers. Als u in een niche zit, en vooral als u actief bent in B2B, zal uw invloed te gelde kunnen worden gemaakt. Vandaag is dat al het geval, maar de komende jaren zal deze trend nog versterken.

Het is nooit te laat om een influencer te worden. Als u een expertisegebied hebt, creëer dan inhoud op netwerken, vooral op LinkedIn. Volgens mij zitten daar de meest waardevolle marketingdoelen. Als u wilt doorbreken op dit netwerk, lees dan zeker mijn studie over dit onderwerp.

 

 Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *