Single-Sign-On: een nieuw paradigma voor de publieke media

Single-Sign-On: een nieuw paradigma voor de publieke media

Op 17 en 18 oktober 2017 had ik het genoegen om als voorzitter van het initiatief Big Data van de ERU een tweedaagse conferentie over authenticatie (Single Sign-On of SSO) (Engels) te organiseren. Het symposium werd georganiseerd bij de RTBF en werd bijgewoond door deelnemers uit 30 organisaties uit 10 landen, voornamelijk actief in de mediawereld (tv, radio en pers).

Single-Sign-On is een authenticatietechnologie die al jaren in alle activiteitensectoren gebruikelijk is (ze speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol als unieke toegangspoort tot e-commerce), maar de mediawereld heeft deze technologie maar langzaam overgenomen. Ze werd lang beschouwd als een instrument voor het betalen van transacties, wat verklaart waarom de pers waarschijnlijk de eerste was om ze in het media-ecosysteem in te voeren. Radio- en televisieomroepen, vooral die in de publieke sector, volgden langzamer, omdat zij sinds de oprichting van de omroeporganisatie gewend zijn geweest gratis toegang tot inhoud te bieden. Die laatste werd betaald door de belastingbetalers via het kijk- en luistergeld. Waarom zouden we dan belangstelling moeten hebben voor SSO, die op het eerste gezicht de toegang lijkt te beperken?

Het toenemende belang van de GAFA’s heeft het concurrentielandschap aanzienlijk veranderd, waardoor gegevens een centrale rol spelen bij de ontwikkeling en zelfs het overleven van bedrijven. Publieke media realiseren zich nu dat het beter leren kennen van hun gebruikers en het aangaan van een 1-to-1 relatie een prioriteit is geworden. Het gebruik van panels voor publieksmeting is onvoldoende geworden. Door de mate van granulariteit van deze methodologieën, zijn we niet in staat inzicht in de almaar meer gefragmenteerde toepassingen te krijgen. Welke goeroe kan zelfs vandaag nog maar beweren de waarheid van digitaal gebruik te begrijpen en te kennen? De noodzaak om gegevens te verzamelen en te koppelen aan een specifiek gebruik is om die reden nog nooit zo groot geweest. Ik durf te zeggen dat het voor de traditionele media eigenlijk een kwestie van overleven is als ze in de toekomst een betere klantervaring willen bieden en met de tijd mee willen blijven Actoren zoals Netflix bepalen de nieuwe normen voor klanttevredenheid, vooral dankzij hun aanbevelingsalgoritmen.

De notulen van de conferentie worden openbaar gemaakt, zodat iedereen (niet alleen ERU-leden) eruit kan leren en kan nadenken over zijn eigen SSO-strategie.

Afbeelding: Shutterstock


Geplaatst in Diverse.