2 november 2017 387 woorden, 2 min. gelezen

Aanbevelingsalgoritmen: hoe CNN en Quartz u leren kennen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een algoritme kan alleen maar zinvolle aanbevelingen (Frans) geven als ze wordt “gevoed” met gegevens die u informeren over de smaak van uw klanten. Dat kan op verschillende manieren: Door middel van impliciete feedback: dit is het geval wanneer u […]

Een algoritme kan alleen maar zinvolle aanbevelingen (Frans) geven als ze wordt “gevoed” met gegevens die u informeren over de smaak van uw klanten. Dat kan op verschillende manieren:

  • Door middel van impliciete feedback: dit is het geval wanneer u het gedrag van een gebruiker volgt en zijn voorkeuren afleidt op basis van deze acties
  • Samenwerkende filtering: door gebruik te maken van het profiel van een gebruiker en het te vergelijken met anderen, kunt u aanbevelingen doen op basis van gelijkenis
  • Expliciete feedback: dit geval doet zich voor wanneer u gebruikers de mogelijkheid geeft om zelf te kiezen wat ze willen, wat ze graag hebben of niet graag hebben (voor meer informatie over het belang van expliciete feedback, verwijs ik u naar dit artikel (Frans) dat ik een tijdje geleden publiceerde)

Ik zag onlangs twee interessante voorbeelden tegen van feedbackmechanismen, het ene impliciet en het andere expliciet.

Mechanisme van impliciete feedback in 2 stappen op de mobiele website van CNN

Laten we beginnen met de website van CNN. Hoewel een “Read More”-knop al lang op veel websites gebruikelijk is om de echte interesse van lezers voor een artikel eruit te kunnen afleiden, is het mechanisme dat CNN heeft opgezet lichtjes anders en ik weet overigens niet waarom.

Wanneer u eenmaal op de toets drukt, wordt het artikel (nog) niet weergegeven. De knop verandert alleen van kleur en het artikel wordt pas na een tweede klik volledig weergegeven. Is het de bedoeling om onvrijwillige klikken te voorkomen? Of maakt dubbelklikken een betere gevolgtrekking van gebruikersgedrag mogelijk? Als iemand het weet, ik zou graag het antwoord weten.

 

 De functie “Trump in snooze” op de mobiele applicatie van Quartz

 Dit is een van die kleine innovaties die zonder revolutionair te zijn nog steeds sympathie oproept.

Laat ik beginnen met te zeggen dat de mobiele Quartz-applicatie een van mijn favorieten is. Ze gaat resoluut in tegen alle bestaande informatietoepassingen. De informatie wordt in “push” mode via een chatbot-interface aangeboden. Ik ben verslaafd aan deze kleine boodschappen waarvan de toon ook heel anders is dan de rest.

Naast zijn interface beschikt de Qz. Com-applicatie ook over een verbazingwekkend expliciet feedbackmechanisme dat u vindt in het bedieningspaneel van de applicatie. Een bepaalde biedt u de mogelijkheid om de informatie over Donald Trump 24 uur lang in “snooze” te zetten. Is dat geen geweldig idee?



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *