Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

64% van waarde verdampt in 18 maanden: Snapchat in het oog van de storm

Wat is de toekomst van Snapchat? Zal dit sociale netwerk voor jongeren over 5 jaar nog altijd bestaan?

In het licht van de laatste financiële cijfers van Snap Inc., de moedermaatschappij van Snapchat, kunnen investeerders sceptisch zijn. We voorspelden deze vertraging drie jaar geleden al, toen de meeste analisten Snapchat zagen als het nieuwe Facebook en het aanprezen als het beste sociale medium om de aandacht van de jongere generaties te trekken.

Snap Inc. verloor 2/3 van zijn waarde in 18 maanden

Snap Inc. werd beursgenoteerd voor $ 17. Aan het einde van de eerste dag op de financiële markten bedroeg de prijs van een aandeel $ 27,09. Op 7 september 2018, voor het eerst in de korte geschiedenis van Snap Inc., sloot het aandeel onder de symbolische prijs van $10. Bij $ 9,93 verloor Snap Inc. twee derde (64% op precies te zijn) van zijn waarde in slechts 18 maanden.

Waarom verliest Snap zoveel waarde?

De belangrijkste reden waarom Snap zoveel waarde verliest, is dat Snapchat niet voldoet aan de verwachtingen van investeerders op het gebied van inkomsten (en natuurlijk ook winst). De verwachtingen dat Snapchat merken in staat zou stellen zich te richten op de jongere generatie (voornamelijk 14-18-jarigen) blijven grotendeels onbeantwoord. Snapchat verliest namelijk abonnees, maar liefst 3 miljoen actieve dagelijkse gebruikers (DAU’s) in het tweede kwartaal van 2018. Daarnaast investeren merken hun geld liever op andere platformen zoals Facebook en Instagram.
Een andere bijkomende reden is dat het andere ‘massaproduct’ van Snap Inc., de geconnecteerde bril Spectacles die rechtstreeks op Snapchat is aangesloten, niet echt een succes was (220.000 verkochte exemplaren wereldwijd). De nieuwste versie (Spectacles 2), die begin dit jaar op de markt werd gebracht, was nog duurder dan de vorige, wat niet veel goeds voorspelt voor de verkoopcijfers.

Wat is de toekomst van Snapchat?

Op dit moment en op basis van de laatste beschikbare informatie kan men verwachten dat de Snapchat-zeepbel volledig zal barsten.
Wij vinden nog altijd dat dit sociale netwerk geen duurzaam bedrijfsmodel heeft en dat het in zijn huidige vorm niet winstgevend zal worden.

Er zijn dus twee mogelijkheden:

  1. Snap Inc. heeft een tekort aan geld en stopt eenvoudigweg met haar activiteiten.
  2. De meest waarschijnlijke mogelijkheid volgens ons is dat Snapchat wordt overgenomen door een ander bedrijf dat een reëel belang heeft in zijn abonnees.

Als het wegebben van actieve gebruikers echter niet snel wordt ingedamd, wordt mogelijkheid 1 de meest waarschijnlijke.

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *