19 augustus 2015 660 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 10 juli 2023

Het is niet zeker of Snapchat ooit rendabel wordt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
71% Snapchat-gebruikers zijn jonger dan 25 jaar. In een wereld waarin bedrijven wanhopig proberen jongeren te bereiken is dat natuurlijk een behoorlijk unieke toegevoegde waarde. Maar ondanks een marktkapitalisatie van 16 tot 19 miljard $ zijn er nog altijd twijfels […]

71% Snapchat-gebruikers zijn jonger dan 25 jaar. In een wereld waarin bedrijven wanhopig proberen jongeren te bereiken is dat natuurlijk een behoorlijk unieke toegevoegde waarde. Maar ondanks een marktkapitalisatie van 16 tot 19 miljard $ zijn er nog altijd twijfels over het businessmodel van Snapchat en vooral over de valorisatie van haar 100 miljoen gebruikers.  Zal Snapchat er ooit in slagen om haar gebruikersdatabase te gelde te maken? Daarover hebben we het in het artikel van vandaag.

Het concept van Snapchat

Voor diegenen die Snapchat niet gebruiken (en ik vermoed dat de meerderheid van jullie dat niet doet) leggen we even uit wat Snapchat is.

Snapchat is een applicatie waarmee korte video’s kunnen worden uitgewisseld. De viraliteit die inherent is met de opstart van dergelijke inhoud was zo groot dat Snapchat uitgroeide tot een sterk sociaal netwerk met 100 miljoen actieve gebruikers, waaronder 70% vrouwen. Bijzonder aan Snapchat is dat het een zeer korte duur aan de inhoud oplegt. Eenmaal de video is bekeken, verdwijnt ze na 1 tot 10 seconden voor altijd. De verzender van de video kan de snelheid van zelfvernietiging zelf instellen.

In het begin werd Snapchat ontworpen als een studieproject. De applicatie werd beschikbaar gemaakt op iOS in november 2011 en op Android in oktober 2012.

Hoe verdient Snapchat geld

Snapchat begon pas geld te verdienen toen de  functie ‘Discover werd voorgesteld. Discover is een functie waarmee merken video-inhoud kunnen doorsturen aan de gebruikers van Snapchat. Het aantal merken dat momenteel op Discover zit, is nog redelijk beperkt. U vindt er onder meer CNN, MTV, Cosmopolitan, Food Network, Vice en National Geographic. Hoewel de meeste inhoud van traditionele kanalen komt, merkt u dat Discover ook door nichemedia wordt gebruikt, zoals Vice, en door media voor wie video niet noodzakelijk tot hun DNA behoort (Cosmopolitan, Food Network). Er kunnen korte reclamevideo’s ingevoegd worden, zodat het een interessant kanaal voor inkomsten wordt.
In die zin is het businessmodel achter Discover erg klassiek: het gaat om « broadcasting ». En dat is volgens ons net de grootste zwakte van Snapchat op dit moment.

Snapchat biedt geen oplossing voor de belangrijkste problemen van ondernemingen

Voor klassieke broadcasters is het bereiken van het segment 12-24 van het grootste belang. De functie Discover geeft daar een antwoord op.

Snapchat biedt echter geen oplossing voor welke doelgroep het precies gaat. Snapchat heeft inderdaad een zeer beperkte kennis van de identiteit van haar gebruikers. Ten eerste zijn de formaliteiten voor inschrijving zeer beperkt: een geldig emailadres en een gsm-nummer volstaan. Er wordt naar niets anders gevraagd om een nauwkeuriger “profiel” van de gebruiker te krijgen. Bovendien krijgt men met de inhoud die via Snapchat wordt gedeeld geen informatie over gedrag. De inhoud van de video is moeilijk te analyseren en het vluchtige karakter ervan maakt het onmogelijk ze te exploiteren. Maar nog belangrijker, de informatie die via Snapchat wordt gedeeld, is redelijk mager wat gedragingen betreft en heeft slechts beperkte waarde voor wie gebruikers probeert te begrijpen. Die laatsten delen inderdaad vooral inhoud met betrekking tot “fun” en seks. Niet echts iets wat ondernemingen kunnen gebruiken op het vlak van doelgroepen.

Besluit

We zijn heel pessimistisch over het businnesmodel van Snapchat. Haar beurswaarde lijkt volledig onsamenhangend met de “business” die ermee gedaan zou kunnen worden. Snapchat lijkt ons helemaal niet te beantwoorden aan de huidige zorg van ondernemingen om de return on investment van hun reclame-investeringen te maximaliseren door zich nauwkeurig op hun doelgroepen te richten. Snapchat biedt echter een one-to-many strategie met weinig transparantie op de waarde van dit communicatiekanaal op het vlak van marketing.

Een voordeel van Snapchat is de gemiddelde leeftijd van haar gebruikers. Het segment 12-24, dat zeer moeilijk te bereiken is, domineert op Snapchat, waardoor het een geprivilegieerd verspreidingskanaal is. De vraagt blijft echter of de merken Snapchat beschouwen als een uniek instrument dat investeringen rechtvaardigt of als een van de vele instrumenten (in welk geval het het zal moeten afleggen tegen concurrenten die een vollediger profiel aanbieden).

Photo: Dean Drobot / Shutterstock.com


Posted in Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *