25 maart 2015 473 woorden, 2 min. gelezen

5 punten om na te gaan of de nieuwe e-handelswetten worden nageleefd

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Beste webmasters en e-handelaars, het is misschien nodig zin om een aantal wijzigingen aan te brengen aan uw online verkoopsite als u actief bent in Frankrijk. De Hamon-wet treedt in werking en heeft als doel ontevredenheid bij de klant te […]

Beste webmasters en e-handelaars, het is misschien nodig zin om een aantal wijzigingen aan te brengen aan uw online verkoopsite als u actief bent in Frankrijk. De Hamon-wet treedt in werking en heeft als doel ontevredenheid bij de klant te voorkomen. Daarom hebben e-handelaars een hele reeks regels waaraan ze moeten voldoen.

Bent u op de hoogte van deze veranderingen? Als dit niet het geval is, raden wij u aan de rest van dit artikel te lezen… anders kunt u voor verrassingen komen te staan.

Algemene verkoopsvoorwaarden

De klant heeft nu 14 dagen (in plaats van 7) de tijd om een aankoop te annuleren. De bedenktijd wordt daarom verdubbeld. Een van de gevolgen van een mentaliteitsverandering betreft de terugzending van goederen, een belangrijke bron van ontevredenheid bij klanten (vergeet niet om ons artikel over bronnen van ontevredenheid in de Franse e-commerce te lezen of herlezen). De Hamon-wet vereist dat de klant vooraf op de hoogte wordt gesteld van de voorwaarden voor het terugsturen van goederen en de daaraan verbonden kosten (met name verzendkosten). Dit is inderdaad een groot punt van zorg voor de consument en leidt in veel gevallen tot aanzienlijke frustratie en het verbreken van de commerciële relatie wanneer de verzendkosten niet worden aangeboden. Lees daarom ons artikel over het belang van gratis verzendingen in e-commerce.

Een andere belangrijke wijziging betreft de leveringsrisico’s. Het is voortaan aan de e-handelaar om dit risico in te dekken tot aan de levering aan de klant. Er werden inderdaad enkele misbruiken vastgesteld, gewetenloze online handelaars die het risico van levering bij de klant legden (in de algemene voorwaarden werd doorgaans bepaald dat de risico’s vanaf het tijdstip van vertrek uit het magazijn werden gedragen door de koper, hetgeen uiteraard misbruik is).

Online handelsidentiteit

Controleer of uw volledige identiteit correct vermeld staat op uw voornaam, achternaam, adres, postcode, telefoon, e-mail.

De productbeschrijving

De essentiële kenmerken van het product of de dienst die u verkoopt, moeten worden vermeld. Ook de prijs en de termijnen voor de terbeschikkingstelling moeten worden vermeld.

De betalingsprocedure

Bij het betalingsproces (de verschillende betaalschermen) moet duidelijk worden aangegeven dat de klant ermee instemt het bedrag van zijn aankoop te betalen. Het verdient aanbeveling een zin als “Bestelling met betalingsverplichting” op te nemen (hoe inconsequent ook, het lijkt erop dat sommige mensen bestellingen plaatsen zonder zich verplicht te voelen om te betalen). Aan het begin van het betalingsproces moeten ook de betalingswijzen duidelijk worden vermeld.

Bevestiging van aankoop

Ten slotte moet de aankoopbevestiging op een duurzame drager worden verzonden. E-mails worden geaccepteerd en gelukkig is dit de meest voorkomende methode van bevestiging. De reden voor deze wijziging is dat de klant zijn orderbevestiging moet kunnen vinden, zelfs in geval van faillissement van de e-handelaar. Daarom is het niet acceptabel om de aankoopgeschiedenis op de site te archiveren zonder gelijktijdig een e-mail te sturen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *