10 juni 2020 961 woorden, 4 min. gelezen

4 vragen voor de post-coronaperiode

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De coronacrisis zal veel verliezers en enkele winnaars tot gevolg hebben. Hier enkele dingen die u moet doen om u voor te bereiden op het herstel in 2021. Als u maar 30 seconden hebt Verwacht geen sterk herstel voor januari […]

De coronacrisis zal veel verliezers en enkele winnaars tot gevolg hebben. Hier enkele dingen die u moet doen om u voor te bereiden op het herstel in 2021.

Als u maar 30 seconden hebt

  • Verwacht geen sterk herstel voor januari 2021
  • Vergeet het jaar 2020
  • Bereid u al voor op het herstel van januari door uw inbound marketing te verzorgen (hoe staat het met uw mailinglijst?)
  • Anticipeer op de behoeften van klanten in 2021 en verder om uzelf opnieuw uit te vinden. De diensten en producten van vandaag zullen niet de producten en diensten van morgen zijn.

Samenvatting


Inleiding

25% werkloosheid, een stagnerende economie, projecten stopgezet en contracten van de ene op de andere dag geannuleerd. De coronacrisis heeft bedrijven dooreen geschud en de schokgolf zal zich nog laten voelen. Niemand kan zich in de toekomst verplaatsen om met een gerust gemoed te weten welke acties ondernemen moeten worden om ook morgen nog een plaats in de maatschappij te hebben. Daarom besloot ik het op me te nemen mijn visie op de dingen te geven. In de hoop dat dit u kan helpen om uzelf gerust te stellen of alleszins vandaag de beslissingen te nemen die u morgen zullen redden.


Wanneer begint het herstel?

Eigenlijk denk ik dat een meerderheid van de sectoren het jaar 2020 het best kan vergeten. Daar moeten we niet meer op rekenen. Het is beter om vooruit te kijken naar 2021. De vraag zal in 2020 op een historisch laag niveau blijven.

Ik denk niet dat ik uitzonderlijk pessimistisch ben door dit te schrijven, maar eerder realistisch. Zelfs de sectoren die het minst door de crisis zijn getroffen, draaien de investeringskranen dicht. In de agrofoodsector bijvoorbeeld is er negatieve impact op 70% van de Franse bedrijven en bedraagt de omzetdaling gemiddeld 22%. De cashflow is getroffen door de stijgende kosten, met als gevolg een bevriezing van de investeringen.

Deze investeringen zullen pas worden hernomen wanneer de consumptie weer aantrekt en er vertrouwen is van de industrie in het herstel. En wegens interne bedrijfsfactoren (voorbereiding van de begroting 2021 vanaf september) zal er in 2020 niets gebeuren. Ik nodig u uit om in dit artikel te lezen waarom het herstel langzaam zal verlopen en pas zal plaatsvinden vanaf januari 2021.

Helaas is het logisch dat u nu al uw kosten moet verlagen om het tot 2021 vol te kunnen houden. Omdat het langverwachte herstel in 2020 waarschijnlijk gewoon niet zal plaatsvinden. Ik behoor tot degenen die geloven dat alleen een vaccin het normale leven kan herstellen en dat dit vaccin pas in de tweede helft van 2021 beschikbaar zal zijn.


Welke impact zal Covid-19 op mijn bedrijf hebben?

Wellicht zal de coronacrisis leiden tot een aanzienlijke daling van uw omzet. Weinig bedrijven zullen worden gespaard. Niet iedereen heeft het geluk in een van de weinige groeisectoren te zitten.
Sommigen proberen de impact precies te berekenen. Voor mezelf heb ik uitgemaakt blij te zijn als ik niet meer dan 50% van mijn omzet verlies.


Wat te doen in afwachting van het herstel?

U voorbereiden op het herstel! Dat is wat u moet doen! Hoe? Door nu al aandacht te besteden aan uw bestaande klanten (het principe van klantenbinding). Als uw medewerkers nog altijd actief zijn en minder om handen hebben, gebruik dan de vrijgekomen tijd om ze aan klantenopvolging te laten doen, om uw klanten te helpen zonder hen om extra geld te vragen.

Andere actiepunten: verzorg enerzijds uw inbound marketing (zie hier voor een concreet voorbeeld), anderzijds uw mailinglist.

Laten we beginnen met inkomende marketing. U hebt waarschijnlijk nog nooit zoveel tijd gehad. Gebruik die om content te creëren en te communiceren op sociale netwerken. U moet altijd mee blijven, zodat u niet vergeten bent wanneer alles herstart. Wat ons betreft hebben we onze publicatiefrequentie verhoogd, podcasts vermenigvuldigd en uiteindelijk ons verkeer verdubbeld.

Ook uw mailinglist verdient aandacht. Ik had de mijne jarenlang niet meer bijgewerkt en de crisis was het ideale moment om een call-to-action te ontwikkelen om in mijn artikelen op te nemen en zo de inschrijving te vergemakkelijken. Er valt nog veel te verbeteren, maar technisch gezien werkt het en de abonnees stapelen zich op.


Moet ik mezelf opnieuw uitvinden?

Dat lijkt me onontbeerlijk. Ik denk niet dat het mogelijk zal zijn om te werken zoals voorheen. Ik denk ook niet dat het mogelijk zal zijn om zaken te doen zoals voorheen. De werkloosheid zal de bedrijven onder druk zetten, de marketingbudgetten zullen dalen, de innovatie zal mechanisch vertragen, de concurrentie zal toenemen en de prijzen zullen dalen. Reken dus niet op de komende 2 jaar voor uw organische groei. Tenzij u zichzelf innoveert.

Kijken naar de toekomst betekent noodzakelijkerwijs denken aan een veel meer gedigitaliseerde wereld waarin de meerderheid van de bedrijven gedesoriënteerd zal zijn omdat ze de codes niet zullen hebben.

Ik denk dat het tijd is om na te gaan wat uw capaciteiten, uw troeven zijn en om producten en diensten van morgen uit te vinden. Iedereen zit in dezelfde situatie, maar slechts een kleine minderheid heeft de mogelijkheid om naar de toekomst te kijken. Maak deel uit van die minderheid. Vraag uzelf af hoe 2022 eruit zal zien, wat bedrijven en consumenten zullen willen. De onderbreking was zo bruut dat we ons de wereld achteraf relatief comfortabel kunnen voorstellen. De stapsgewijze, zo riskante, innovatie (“wil de consument deze extra functionaliteit?”), ligt achter ons.

Zich in de toekomst verplaatsen betekent noodzakelijkerwijze na te denken over een aanzienlijk meer gedigitaliseerde wereld, waarin de meeste ondernemingen zich moeilijk zullen kunnen bewegen omdat ze de codes niet kennen. Het voorstellen van oplossingen voor het beheer van deze nieuwe codes, deze nieuwe activiteiten, is onontbeerlijk om een succesvolle positionering te hebben in de wereld van morgen.Posted in Entrepreneuriat, Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *