11 maart 2015 421 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 3 juli 2023

3D-printing: Het verhaal van de 3D-afbeeldingen van Moimee

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
3D-printing is een van die technologische evoluties die wij van zeer nabij opvolgen. Er staat misschien een nieuwe revolutie op til en de toepassingen die dankzij 3D ontstaan, zijn voor soms echt verbazingwekkend. Enkele weken geleden publiceerden we een artikel over de markt […]

3D-printing is een van die technologische evoluties die wij van zeer nabij opvolgen. Er staat misschien een nieuwe revolutie op til en de toepassingen die dankzij 3D ontstaan, zijn voor soms echt verbazingwekkend. Enkele weken geleden publiceerden we een artikel over de markt van 3D-beeldjes en bezochten we het bedrijf Moimee, dat in die sector actief is.
De technologie van Moimee is ongeveer dezelfde als die van Twinkind. In een cabine met 48 digitale camera’s worden uit 48 verschillende invalshoeken  foto’s van het onderwerp genomen om vervolgens een 3D-model te maken. Nu is er nog een halve dag nodig om zo’n model te ontwerpen, de problemen inzake textuur en lichtreflectie op te lossen en er zo voor te zorgen dat het 3D-beeldje goed gelijkt op het echte model. Vervolgens gaat het 3D-model naar een ander bedrijf dat zorgt voor het drukken. Net zoals bij Twinkind gaat het om een 3D-kleurendruk (de video hieronder geeft een idee van het proces). Het is gewoonweg ongelooflijk. Niet alleen kunt u in 3D printen, maar ook in kleur.

Verschillende businessmodellen

Wat interessant is, is dat de businessmodellen van Twinkind en Moimee eigenlijk heel verschillend zijn. Moimee werd opgericht door The Vibrant Project, een agentschap in Arles. Als we naar hun projecten kijken, is het moeilijk er een definitie op te plakken. Ze zitten op een interessante plaats tussen communicatie, design en marketing. Onze interpretatie van hun activiteit is dat ze nieuwe manieren zoeken om te interageren met mensen. Dat die nieuwe manier van interactie, het creëren van klantervaringen nadien een zakelijke toepassing krijgt is een ander verhaal. Uiteindelijk kan de technologie van de 3D-printing beschouwd worden als een verlengstuk van de fotografie. Moimee vormt dus een mogelijkheid om de technologische mogelijkheden van dit nieuwe medium te onderzoeken, kennis en ervaring op te doen en vervolgens alles te hergebruiken voor de klant.  Zoals u merkt, verschilt dit model radicaal met dat van Twinkind, voor wie de verkoop van 3D-afbeeldingen primordiaal was. Bij Twinkind werd de technologie geïntegreerd. De 3D-printer maakt deel uit van het bedrijf, terwijl het drukken bij Moimee wordt uitbesteed.

Zover we weten is Moimee de eerste onderneming van dit soort in Frankrijk. Een ander project, Fabrik D-3D, werd gelanceerd door de grote distributiegroep Carrefour (zonder dat we het uiteindelijke doel daarvan begrijpen, net zoals bij Orange en de Post). Zoals u op de video hierboven ziet, is de technologie die Carrefour toepast om 3D-modellen te creëren verschillend en gebaseerd op een analyse van volumemeting van het model.



Posted in Entrepreneuriat, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *