22 januari 2014 862 woorden, 4 min. gelezen

Winstgevendheid en groei versterkt door het analyseren van de gegevens.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We zijn momenteel bezig met verschillende opdrachten, waarbij het probleem draait rond de analyse en het gebruik van gegevens (klanten, verkoop, enz. …) en we zouden graag de terugkerende fouten met u delen die we kunnen tegenkomen bij « Big […]

We zijn momenteel bezig met verschillende opdrachten, waarbij het probleem draait rond de analyse en het gebruik van gegevens (klanten, verkoop, enz. …) en we zouden graag de terugkerende fouten met u delen die we kunnen tegenkomen bij « Big Data » en de analyse.

Fout n°1: Waar zijn mijn gegevens?

(Te) vaak komen we tegen dat ondernemingen hun gegevens niet (terug) kunnen vinden. Ofwel hebben ze de gegevens helemaal niet verzameld. Dit is vaak het geval in retail milieus en geldt zelfs voor winkelketens met verschillende vestigingen; na het openen van verschillende winkels beseffen deze winkelketens achteraf dat ze niets over hun klanten weten, de oorspong van hun inkomsten, enz. … kortom ze hebben geen enkele kans om iets te regelen. Deze bedrijven weten echter niet welke kansen hun ontsnappen doordat ze geen gegevens hebben en negeren daarom de nodige updates van hun systemen.

Fout n°2: Wat moet ik doen met mijn gegevens?

Een ander veel voorkomend probleem is het potentieel van de verzamelde gegevens. IT-specialisten zijn erg goed in het verwerven van allerlei informatie. Maar ze missen vaak nog de ervaring in het bedrijfsleven en beslissen dan zelf welke gegevens ze verzamelen zonder te weten waarvoor ze dienen. U hoeft dus niet te wachten op uw informaticus om vlugger te weten wat u met uw gegevens moet doen en hoe u ze kunt analyseren. Dit is voor het bedrijfsleven voorbehouden en een informaticus is daar om het proces te automatiseren; niet om het te definiëren.

U hebt dus iemand nodig die een grondige kennis van het bedrijfslevn heeft (we noemen dit een «end-to-end» inzicht) en die zelf kan definiëren wat hij moet meten en op welke frequentie. De menselijke intelligentie is dus essentieel in deze definiëringsfase.

Fout n°3: De computers doen het voor ons.

Ik heb tientallen keren (vooral van software verkopers) gehoord dat software de sleutel is tot uw succes en dat het in de toekomst alles in uw plaats zou doen. U hoeft enkel op een knop te drukken en uw gegevens zullen automatisch geanalyseerd worden en uw prestatie indicatoren (KPI’s) zullen vanuit het niets verschijnen. Geloof het of niet, er is niets minder waar.

Tenzij de software speciaal ontworpen is om aan uw behoeften te voldoen op een tijdstip t, zal het beste wat u kunt verwachten van enkele codes, het organiseren van de gegeven zijn zodat u uw denken en analyseren kunt vergemakkelijken. De computer kent uw onderneming en uw collega’s niet en kan zelf geen juiste antwoorden vinden voor uw problemen.

Nogmaals, wat u dus nodig hebt is een persoon die naar uw gegevens kijkt, die de dynamiek en de fijne kneepjes van de onderneming en haar sector kent, en die uiteindelijk met de cijfers « speelt » om tot interessante conclusies te komen. Er is daarin geen magie terug te vinden; enkel een werk van een moeizame weerspiegeling.

Een concreet voorbeeld van verbeterde winstgevendheid betreffende een kmo.

Hier is een concreet voorbeeld van een Brussels familiebedrijf van 4 personen waarvan de winstgevendheid al voor verschillende jaren lager lag. Hierdoor werden ze gedwongen om een hypotheek te nemen zodat ze een lening konden krijgen om hun voortbestaan te verzekeren. Wanneer we de bazen ontmoeten stonden op de rand van een faillissement en hadden we de grootste moeite (wat is logisch is) om hen te overtuigen om een paar duizend euro te investeren. In een situatie zoals deze telt elke euro. Maar ze deden dit en we ontdekten waarom we geld aan het verliezen waren.

We schaften de niet rendabele producten af en de klanten die hen geld deden verliezen, veranderenden de praktijken (vastgeworteld voor decennia) met betrekking tot betalingstermijnen en de levering, en hebben de mogelijkheden door een up-selling blootgelegd. Negen maanden na het leveren van onze diensten waren we blij te vernemen dat alles positief uitdraaide en dat het vooruitzicht van een faillissement verdwenen was. De analyse van de gegevens bleek doorslaggevend in deze missie en heeft ons toegelaten om vier bannen te redden en een onderneming met een 30-jarige geschiedenis te behouden.

Tips voor uw bedrijfsstrategie.

Welke de sector van uw bedrijfsactiviteit ook is, u hebt gegevens nodig om uw groei te vergroten en vernieuwende marketingstrategieën te ontwikkelen, vernieuwingen die uw succes en winstgevendheid  verzekeren. Deze regel geldt voor kleine ondernemingen, in kmo’s en natuurlijk ook voor grote ondernemingen. Deze laatste hebben echter al sinds lange tijd de waarde van de gegevens begrepen en moeten niet meer overtuigd worden van de voordelen die ze hieruit kunnen halen.

Het doel van ons marketing agentschap is om het potentieel van de gegevens van onze doelgroep bloot te leggen : de kmo’s. Ze negeren vaak het potentieel dat ze hebben en weten niet wat ze met hun gegevens moeten doen. In 100% van de missies die we hebben uitgevoerd, zijn we tot verrassende conclusies gekomen (zowel positief als negatief) die onze klanten geholpen hebben om hun strategieën aan te passen en om te groeien.

Als u meer wenst te weten over het potentieel van uw gegevens, over het verbeteren van uw groei en uw winstgevendheid, vul ons contactformulier in en een specialist zal onmiddellijk contact met u opnemen.Posted in Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *