7 april 2021 829 woorden, 4 min. gelezen

Wijn: stijging van de verkoop en dominantie van de bag-in-box [marktstudie]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
2020 bleek een zeer atypisch jaar. Uit een onderzoek naar de wijnmarkt in Frankrijk blijkt dat de gewoonten van de Fransen zijn veranderd. Het verbruik is aanzienlijk toegenomen en de Bag-in-Box (BIB) is nu goed voor bijna de helft van […]

2020 bleek een zeer atypisch jaar. Uit een onderzoek naar de wijnmarkt in Frankrijk blijkt dat de gewoonten van de Fransen zijn veranderd. Het verbruik is aanzienlijk toegenomen en de Bag-in-Box (BIB) is nu goed voor bijna de helft van alle wijnverkopen in supermarkten. In dit artikel hebben we het over deze trends en belichten we de veranderingen in het gedrag van de wijnconsument. We gaan vooral dieper in op de wijnen die het meest profiteren van de lockdown en naar de trends voor de tweede helft van 2021.

Samenvatting


Evolutie van de verkoop van wijn vóór en na corona

Dit is een bijzonder goed moment om meer te weten te komen over het effect van de lockdown op de wijnconsumptie. Ook al zijn we nog niet uit de Covid-crisis, toch is het mogelijk de cijfers van de periode januari-februari 2021 te vergelijken met die van dezelfde periode in 2020. Onlangs publiceerde France Agrimer (Franse site) een reeks statistieken waarin het effect van de Covid-crisis op de wijnaankopen in supermarkten wordt belicht.

In de eerste plaats is de verkoop van wijn in supermarkten gestegen, met witte wijnen als uitschieters:

  • +1,6% in volume voor rode wijnen (+4,9% in waarde)
  • +11,7% in volume voor witte wijnen (+16,4% in waarde!)
  • +5% in volume voor roséwijnen (+6,1% in waarde)

Deze ontwikkelingen versterken de langetermijntrends die sinds het begin van de jaren negentig zijn waargenomen (zie onderstaande grafiek). Roséwijnen hebben inderdaad een steeds belangrijker marktaandeel veroverd in termen van volume (eerste grafiek), maar er is een negatief verschil in termen van waarde (onderste grafiek), een teken dat deze wijnen niet erg duur zijn. Witte wijnen daarentegen volgen sinds 2010 een duidelijke trend naar een hogere prijsklasse (snellere stijging in waarde dan in volume). Deze tendens is in 2020-2021 nog duidelijker dan in de voorgaande jaren.

evolution consommation vin en France 1995-2019


Tijdens de lockdown dronken de Fransen minder en gaven ze minder uit

De stijging van de verkoop in de detailhandel in januari-februari 2021 staat in contrast met de verkoop in de eerste helft van 2020. In de eerste helft van 2020 daalde de wijnverkoop in Frankrijk met “slechts” 1%. De schuld van de lockdown die leidde tot de sluiting van bars en restaurants en tot een verlies van 1,5 miljard euro voor de sector.

Zoals France Agrimer tijdens een eerdere persconferentie opmerkte leidde de lockdown tot een stijging van de verkoop met 7% tussen 27 april en 24 mei.


Tussen 2021 en 2020 steeg de verkoop van witte wijn met 11,7% en in waarde met 16,4%.crédits : Shutterstock

Toename van het aandeel van de e-commerce

Zoals we al voorspelden in ons artikel over de impact van Covid op de detailhandel in voedingsmiddelen, deed de e-commerce het goed: in 12 maanden tijd steeg het marktaandeel met 1,5%.


Biowijn sterk gestegen tijdens de Covid-crisis

De verkoop van biologische wijn steeg met 11% in januari-februari 2020 en in dezelfde periode in 2021, maar deze indrukwekkende stijging verhult niet het kleine marktaandeel dat biowijn vertegenwoordigt. In volume vertegenwoordigt biowijn slechts 3,6% van de verkoop. Dit aandeel stijgt logischerwijs in waarde (5,5%).


Bag-in-Box (BIB) vertegenwoordigt 44% van het marktaandeel in volume, een stijging van 10% ten opzichte van 2020.Bijna de helft van de wijn verkocht in Bag-in-Box!

Bag in Box (BIB)

Een “Bag-in-Box” of BIB, een recipiënt die tegen 2021 goed zal zijn voor bijna de helft van alle wijnverkoop in Franse supermarkten.
Copyright Maria Rantanen via Flickr

Misschien wel de meest verrassende statistiek over wijnconsumptie komt uit de verpakkingsafdeling. In de periode januari-februari 2020-2021 was er een verrassende belangstelling van de consument voor de Bag-in-Box (BIB).  Deze vertegenwoordigt nu 44% van het marktaandeel in volume, een stijging met 10% ten opzichte van 2020. Met andere woorden, bijna de helft van alle wijn die in supermarkten wordt verkocht, is in BIB-vorm.

U hebt misschien nog nooit van Bag-In-Boxes (of BIB’s) gehoord, maar de kans is groot dat u ze al eens bent tegengekomen. Het is een kartonnen verpakking met daarin een binnenzak met de wijn en een plastic kraantje om hem uit te schenken. De verpakking is zeer technisch omdat alles in het werk wordt gesteld om te voorkomen dat er zuurstof doorheen komt. Het eerste gebruik voor wijn dateert van 1965 (Angove-wijngaard, Australië).


crédits : Shutterstock

Wat zijn de vooruitzichten voor de wijnverkoop in 2021-2022?

Het jaar 2021 zal wellicht net zo bijzonder worden als 2020. Met de vaccinatie van de bevolking en de heropening van restaurants en bars kunnen we namelijk een zeer duidelijke opleving van de wijnverkoop verwachten. Het effect zal drie keer zo groot zijn als de bevolking tegen de zomer van 2021 is ingeënt:

  • automatische stijging als gevolg van de heropening van plaatsen waar wijn wordt geconsumeerd
  • inhaaleffect als gevolg van de euforie die ongetwijfeld zal voortvloeien uit een terugkeer naar een bijna normaal leven
  • zomereffect dat de consumptie van witte en roséwijnen bevordert

We kunnen dus een goede tweede helft van 2021 verwachten, gevolgd door een terugkeer naar normale trends vanaf 2022.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *