18 oktober 2019 663 woorden, 3 min. gelezen

Welke Franse regio’s hebben de grootste ondernemersgeest ?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In ons vorige artikel stelden we u een kaart voor die de Franse departementen weergeeft waar de meeste (en minste) bedrijven worden opgericht. Een analyse, hoe interessant ook, die verder moest worden ontwikkeld om rekening te houden met de verschillen […]

In ons vorige artikel stelden we u een kaart voor die de Franse departementen weergeeft waar de meeste (en minste) bedrijven worden opgericht. Een analyse, hoe interessant ook, die verder moest worden ontwikkeld om rekening te houden met de verschillen in bevolkingsdichtheid. Een departement met een zeer laag bevolkingsaantal zal noodzakelijkerwijs tot minder bedrijven leiden dan een grote stad (zeker een hoofdstad). Het was dus nodig om rekening te houden met de bevolking van elk departement om een relatief zicht te krijgen op het aantal nieuwe bedrijven.

In het  artikel van vandaag stellen we u voor om ook deze analyse te lezen en samen met ons te ontdekken welke gebieden op het Franse vasteland de meest dynamische ondernemersgeest huisvesten.

Voor meer informatie over onze datamining en diensten rond business intelligence, verwijzen we naar onze website.

Methodologie

We gaan verder met dezelfde dataset (van INSEE, Franse site) die we nu hebben aangevuld met bevolkingstellingen per departement. Simpelweg een kleine toevoeging aan Tableau (Franse site). Er is een veld ‘aantal inwoners/ aantal opgerichte bedrijven’ gemaakt , dat we kunnen gebruiken voor onze analyses, vooral om een kwantiele weergave te creëren.

Analyse 1: wat is de evolutie van oprichting van bedrijven op nationaal niveau?

De eerste les vindt u in onderstaande grafiek. U ziet de evolutie van de dynamiek van de oprichting van ondernemingen tegenover het aantal inwoners van 2000 tot 2018.


In 2000 werd er op niveau van Frankrijk één bedrijf opgericht per 4466 inwoners. Deze verhouding neemt toe in 2001 en 2002 en neemt vervolgens gestaag af. De verhouding tussen het aantal werknemers en het aantal werknemers is in 2001 en 2002 toegenomen. Ongetwijfeld zal het uiteenspatten van de internetzeepbel velen tegengehouden hebben en het heeft enkele jaren heeft om ondernemers in spe opnieuw vleugels te geven.
De oprichting van micro-ondernemingen in 2009 is een keerpunt. We zien dat de verhouding sterk daalt, wat bewijst dat de Fransen op deze nieuwe status hebben gewacht. Sinds 2009, na een ‘technisch’ herstel in 2011 (de meest enthousiaste projectleiders hebben waarschijnlijk als eerste hun bedrijf opgericht), zien we een stabilisatie. In Frankrijk wordt één bedrijf opgericht per fractie van gemiddeld 1950 inwoners, wat een zeer duidelijke verbetering is ten opzichte van de periode vóór 2009.

Analyse 2: welke afdelingen zijn het meest ondernemend?

créations d'entreprises par habitants en France métropolitaine en 2009

Kwartiele visualisatie van startende bedrijven per inwoner op het Franse vasteland in 2009. De afdelingen in het groen zijn degenen die de meeste bedrijven per hoofd van de bevolking creëren. Gegevensbron: INSEE

Zoals we in ons vorig artikel hebben uitgelegd, geeft het gebruik van een kleurverloop ons niet de mogelijkheid om de territoriale dynamiek te begrijpen. Daarvoor is het noodzakelijk een kwantitatieve visualisatie te gebruiken.
In de visualisatie hiernaast ziet u hoe de verschillende departementen van Europees Frankrijk zijn ingedeeld. De afdelingen in het groen zijn die waar de verhouding het gunstigst is, d.w.z. waar het aantal inwoners per bedrijf het laagst is. Als voorbeeld, hier zijn twee waarden voor 2009. In Parijs werd een bedrijf opgericht per 1194 inwoners. In Pas-de-Calais was het een bedrijf per 4713 inwoners. Logischerwijs is Parijs groen en Pas de Calais rood.

 

Analyse 3: hoe heeft de ondernemersgeest zich tussen 2000 en 2018 ontwikkeld

Mijn titel is een beetje ‘catchy’, maar dat is dan ook zo bedoeld. Het idee hier is om na te gaan hoe de dynamiek van oprichting per bevolkingsgroep zich tussen 2000 en 2018 in de verschillende Franse departementen heeft ontwikkeld.
In tegenstelling tot mijn vorige analyse zien we dit keer dat de lijnen bewegen zijn en dat sommige departementen een nieuwe ondernemersgeest ontdekken. Kijk bijvoorbeeld naar wat er in de Nord gebeurt. Terwijl Pas-de-Calais onderaan de ranglijst blijft staan, lijkt de Nord te veranderen.

Évolution de l'esprit d'entreprendre en France entre 2000 et 2018

Evolutie van de ondernemingsgeest in Frankrijk tussen 2000 en 2018. De departementen in het groen zijn de departement die de meeste bedrijven per aantal inwoners creëren. Gegevensbron: INSEE.

Ik hoop dat u genoten heeft van deze analyse. Voel u vrij om commentaar te geven op dit artikel of mij om verdere analyse te vragen.Posted in big data.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *