30 januari 2019 784 woorden, 4 min. gelezen

Voitto, kunstmatige intelligentie met een hart

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Technologie brengt voor sommige mensen vaak angst en bezorgdheid met zich mee, vooral voor hen die vrezen dat technologische vooruitgang hun baan kan bedreigen. In de loop der eeuwen zijn er tal van voorbeelden van deze angsten die de geschiedenis […]

Technologie brengt voor sommige mensen vaak angst en bezorgdheid met zich mee, vooral voor hen die vrezen dat technologische vooruitgang hun baan kan bedreigen. In de loop der eeuwen zijn er tal van voorbeelden van deze angsten die de geschiedenis beeld hebben gegeven. Sommigen zijn de geschiedenis ingegaan vanwege hun geweld, zoals de Luddites-beweging in Engeland in het begin van de 19e eeuw. Ook in de media is er veel weerstand geweest. Van radio tot televisie tot bioscoop. In dit artikel krijgt u een overzicht van de angsten die in het verleden samenvielen met de opkomst van verschillende vormen van media. Kunstmatige intelligentie wordt nu beschouwd als het ultieme voorbeeld van een technologie die miljoenen arbeiders zou kunnen vervangen en daardoor de angst doet toenemen. Journalisten maken zich vooral zorgen over robots die hen zouden kunnen vervangen en artikelen ‘automatisch’ schrijven. Journalisten zijn de nieuwe Luddites.

Ik kreeg de kans om het werk van YLE, de Finse openbare televisie, te volgen en was met bewondering getuige van de manier waarop de kwestie van de kunstmatige intelligentie binnen deze organisatie werd aangepakt. Het doel was duidelijk: optimaal gebruik maken van de technologie en tegelijkertijd journalisten geruststellen over hun rol en toegevoegde waarde.

Kunstmatige intelligentie is een instrument zoals alle andere: gebruik het niet uit als u niet slaagt voor deze test.

Kunstmatige intelligentie wordt vaak gezien als een wondermiddel om menselijke taken te automatiseren en de kosten te verlagen (voor meer rentabiliteit als gevolg van de marktdruk). Kunstmatige intelligentie die betekenisvol is, voegt waarde toe aan de klantervaring en gaat niet zozeer om het verwijderen van de menselijke component. Laat ik dit punt benadrukken. De menselijke component is essentieel en het is verkeerd om te denken dat kunstmatige intelligentie deze kan vervangen.
Bedrijven moeten kunstmatige intelligentie daarom beschouwen voor wat het werkelijk is, een middel om de klanttevredenheid te verbeteren en de klantenbinding te vergroten. Wij zijn van mening dat alle ontwikkelingen op basis van kunstmatige intelligentie zorgvuldig moeten worden beoordeeld op de werkelijke waarde die zij de klanten opleveren. Maar al te vaak zien we dat bedrijven een algoritme hanteren en dit gebruik misbruiken om te beweren dat ze als bedrijf ‘actief zijn in AI’ (ik houd het moedwillig op de term ‘AI’ omdat deze twee letters op dit moment een magische formule bij uitstek lijken te zijn op de markten). Dat is zinloos. AI blijft een buzzword zolang bedrijven zich richten op ‘buzz’ in plaats van op toegevoegde waarde voor klanten. Kortom, elke ontwikkeling op basis van kunstmatige intelligentie moet de volgende test doorstaan:

  • Is AI een echte toegevoegde waarde voor uw klanten?
  • In welke mate is uw kunstmatige intelligentie in harmonie met de waarden van uw bedrijf?

Voitto: een ‘Zwitsers mes’ voor de audiovisuele sector

Op een conferentie georganiseerd door de ERU in Genève presenteerden Jarkko Ryynänen en Aki Kekäläinen Voitto, een robot met verschillende kunstmatige intelligentie-eigenschappen die bij YLE werd ontwikkeld. Om hun woorden te herhalen (en de link te maken naar de vorige paragraaf):

“Wij willen dat Voitto mensen helpt, een instrument is om de situatie te verbeteren – Voitto moet waarden hebben”.

Het Voitto-project ging van start in december 2016. Vandaag de dag automatiseert het bepaalde taken (zoals het bewerken van korte video’s of het schrijven van korte feitelijke artikelen) en voegt het waarde toe aan bestaande processen (bijvoorbeeld door op te treden als persoonlijke assistent in de nieuwsapplicatie YLE, die aangepaste meldingen over aanbevolen inhoud naar de gebruiker stuurt).

Het doel van de presentatie was om te laten zien hoe Voitto, een technologieproject, werd geïntegreerd in bestaande processen zonder de menselijke component uit het oog te verliezen. Het minste wat we kunnen zeggen is dat deze integratie op meesterlijke wijze tot stand is gekomen.

A robot called Voitto van IntoTheMinds  (Engels)

Kunstmatige intelligentie een naam en gezicht geven

De geniale zet van het team van YLE was om een hart toe te voegen aan de technologie om de mythe van een technologie die de mens vervangt weg te werken. De verschillende technologieën zijn gepersonifieerd en gegroepeerd onder de naam Voitto. Het team gaf Voitto een gezicht (het lachende gezicht van een vriendelijke en onschuldige robot), associeerde er een geruststellende kleur (blauw) mee en materialiseerde Voitto zelfs in de vorm van kleine poppen en één grotere. Dit is misschien wel het meest spectaculaire aspect van dit hele project. De foto’s in de presentatie van Jarkko en Aki tonen 3 ogenschijnlijk gelukkige journalisten met een reusachtige Voitto in hun armen.

De materialisatie van Voitto gaf journalisten de mogelijkheid om een concreet gezicht te geven aan iets (kunstmatige intelligentie) dat anders abstract, onzichtbaar en bedreigend zou zijn gebleven.



Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *