Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Tafel van de chef: een goed instrument voor klantentevredenheid en –loyauteit

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu uit !

Sommige toprestaurants hebben een tafel van de chef, voorbehouden aan vip’s en aan de beste klanten van het restaurant. Kent u dat fenomeen? Zoniet, lees dan door.

 

Een marketinginstrument om de tevredenheid en trouwheid van klanten te verhogen

De tafel van de chef is een opmerkelijk instrument, dat klanten zich uniek doet voelen en zorgt voor meer loyauteit en meer mond-tot-mondreclame. De tafel van de chef (“aquarium” zoals ze bij Alain Ducasse heet) bestaat niet altijd officieel: het gaat vaak om een kleine ruimte met één tafel dichtbij de keuken van het restaurant. Soms zijn het glazen kooien (vanwaar de naam “aquarium”) om de klanten af te schermen van geuren (en indiscrete oren). Thibaut Danancher vertelt in een onlangs verschenen artikel in Le Point het verhaal van het aquarium van Alain Ducasse in Plaza Athénée (hieronder ziet u een video in het Frans). Danancher legt uit dat Ducasse de enige is die beslist of iemand het verdient om in de aquarium plaats te nemen. Naast de gewone klantenervaring (genieten van de naast u bereide maaltijden en zicht op het ballet van chefs en commis in de keuken), speelt ook het sociale aspect een rol. Eén enkele persoon die de toegang tot dit heiligdom beheert: de chef zelf. En de selectie is streng, zoals blijkt het artikel van Danancher.

Geen nieuwe uitvinding

Bij onze zoektocht naar illustraties voor dit artikel waren we verrast te ontdekken dat de tafel van de chef geen nieuwe uitvinding is. Uit een artikel van Libération in 1997 blijkt dat Ducasse 20 jaar geleden al een aquarium had, de jonge Jean-François Piège (27 toen) werkte nog onder hem. Het artikel laat echter verstaan dat reserveren voor het aquarium toen nog mogelijk was. Dat is sindsdien veranderd. Vandaag bestaat het aquarium officieel niet meer. Alles gebeurt volgens invitatie. De tijden zijn veranderd, evenals de sociale segregatie. Zelfs bij de meest geprivilegieerden.

 

De tafel van de chef

Het aquarium is niet meer dan een specifieke term om de ‘tafel van de chef’ aan te duiden. Niet alleen bij Ducasse kunt u deze ervaring beleven, maar hij is wel degene die deze belevenis elitair heeft gemaakt. Als u wilt zien hoe het aquarium eruitziet, lees dan  de blog van de Pourcel tweeling. Op de foto ziet u dat de ruimte niet erg groot is (ongeveer 15m²).

Een ander voorbeeld van een tafel van de chef is die van het Ritz, die is ook beroemd (lees daarover dit uitstekend verslag): de beschikbare ruimte is er tegenovergesteld aan die van Ducasse.

 

Tips voor uw marketingstrategie

Een tafel van de chef is een marketinginstrument, voorheen erfenis van de driesterrenrestaurants, dat zich nu naar andere restaurants verspreidt. Dat verspreidingsmechanisme verplicht de grootste chefs te herbekijken hoe ze het exclusieve karakter van dit « instrument » kunnen bewaren. Ducasse slaagt daar wonderwel in. De geheimzinnige kant van het aquarium in Plaza Athanée en de onmogelijkheid om de tafel te reservern zijn kleine truks om de tevredenheid en loyauteit van uw vip’s te verzekeren. Soms krijgen ook gewone (maar niettemin zeer trouwe) klanten toegang tot dit heiligdom. Is dat niet de mooiste beloning voor een trouwe klant?

Photo: Shutterstock

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *