16 december 2020 425 woorden, 2 min. gelezen

Reclame van Rakuten: Francis, de handelaar die niet bestaat

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een principe dat elke alle adverteerder ter wereld zou moeten volgen, is dat wat u uw klanten toont ook echt moet lijken. Het reclamebureau van Rakuten heeft dit principe op zijn zachtst gezegd niet helemaal begrepen. In haar laatste reclamecampagne […]

Een principe dat elke alle adverteerder ter wereld zou moeten volgen, is dat wat u uw klanten toont ook echt moet lijken. Het reclamebureau van Rakuten heeft dit principe op zijn zachtst gezegd niet helemaal begrepen. In haar laatste reclamecampagne zet zij de handelaren van haar platform in de schijnwerpers. Dat is legitiem. Zonder handelaren is er geen markt. Maar bij nader inzien is er toch iets mis.


Francis, de man met duizend levens

Francis heeft alles om te behagen. Hij is jong, knap, ziet er dynamisch en goed in zijn vel uit in zijn lichtjes (niet te erg) verkreukeld hemdje. Wat een geweldige showcase voor Rakuten en vooral, wat een opportuniteit om Francis te hebben kunnen overtuigen om zijn imago te schenken aan zijn favoriete klant. Ware het niet dat … Francis niet bestaat. Tenminste niet echt. Ik dacht dat ik Francis al eens ergens had ontmoet, dus ik ging op zoek en vond hem terug (dankzij Google Images).

Francis heeft een masteropleiding logistiek in Zuid-Amerika gevolgd aan de Exel Business School in Guatemala City (hiernaast). Hij is ook een gelukkige klant van het beroemde bedrijf ‘désinfection rapide’ en een franchisenemer van Van4You in Italië (zie hieronder).

Maar bovenal is Francis slechts een van de vele afbeeldingen in de Shutterstock-database. Zijn hoofdkenmerk daar is ‘ondernemer’ en het is dan ook op zijn gezicht dat men terechtkomt bij het invoeren van dat trefwoord.Jammer, Rakuten! Reclame moet juist klinken

De reclame van Rakuten is bijna een schoolvoorbeeld. Omdat we nu eenmaal veel afbeeldingen nodig hebben tegen een lage kostprijs, waarom zouden we dan al die moeite doen om authentieke reclame te maken? Consumenten zullen in hun navrante naïviteit (let op de alliteratie!) wellicht niets merken. Dat is wat de reclamefabrieken van de huidige wereld denken.

Ja, maar … het is van zijn gezicht af te lezen dat onze schattige Francis ‘fake’ oogt.Wordt het niet eens tijd om een beetje authenticiteit in reclame te stoppen?Graag wat meer authenticiteit in reclame, a.u.b.

In een tijd waarin het lokale bedrijfsleven uitsterft, in een tijd waarin adverteerders onze gevoelens proberen te manipuleren, wordt het niet tijd om een beetje authenticiteit in reclame te stoppen?

Natuurlijk zullen niet alle handelaren op het Rakuten-platform er zo goed uitzien als de schattige Franciscus. Maar wat dan nog! Lelijke groenten in de supermarkt worden goed aangeprezen en de klanten kopen ze, waardoor ze de authenticiteit en de geldigheid van het proces erkennen. Waarom kan hetzelfde niet gelden voor reclame?

 

 

 

 

 

 Posted in Diverse, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *