6 september 2021 1100 woorden, 5 min. gelezen

De 4 meest positieve dingen die ik onthoud van de coronacrisis

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ik dank de coronacrisis om in mijn leven te zijn verschenen. Echt wel. Achteraf gezien heeft de Covid-crisis me heel wat positieve dingen gebracht. Je zou kunnen zeggen dat Covid de loop van mijn leven en dat van mijn gezin […]

Ik dank de coronacrisis om in mijn leven te zijn verschenen. Echt wel. Achteraf gezien heeft de Covid-crisis me heel wat positieve dingen gebracht. Je zou kunnen zeggen dat Covid de loop van mijn leven en dat van mijn gezin heeft veranderd en uiteindelijk een stempel heeft gedrukt die ik als uiterst positief ervaar. Hieronder 4 positieve effecten van Covid op mijn leven.

Als u maar 30 seconden heeft

De Covid-crisis en opeenvolgende lockdowns hebben me gedwongen om mezelf opnieuw uit te vinden. Met al van persoonlijke en beroepsmatige voordelen:

  • nieuwe mensen ontmoeten, vooral op het gebied van afstandsonderwijs
  • mijn 10-jarige zoon heeft programmeren ontdekt en een passie voor elektronica ontwikkeld
  • het verkeer op mijn website is geëxplodeerd (+111% pageviews) na de publicatie van een nieuw soort artikel
  • ik begon videocasts op afstand te maken en slaagde er zelfs in om ze te verkopen
  • ik heb nieuwe vaardigheden opgedaan (videobewerking)

Dit alles werd mogelijk gemaakt door een ondersteunende gezinsomgeving en een geschikte hardware-omgeving. Ik moest mijn kantoor volledig opnieuw inrichten en maakte er een echte plaats van extreme productiviteit van.

Hoe de Covid-crisis in mijn leven verscheen

Ik herinner me de eerste lockdown alsof het gisteren was. Dat geldt ongetwijfeld ook voor u.

Als ondernemer zag ik onmiddellijk de gevolgen. Sommige projecten stopten, de telefoon rinkelde niet meer, aanvragen voor offertes werden zeldzaam (om het zacht uit te drukken). Mijn moreel was laag en mijn gedachten somber.

Ik zag mijn werknemers niet meer. Een van hen, die voor het begin van de crisis naar Libanon was teruggekeerd, zou er meer dan zes maanden over doen om terug te kunnen keren. Ik klampte me vast aan de hoop dat deze crisis slechts tijdelijk was. 18 maanden later zitten we er nog altijd in vast en de opeenvolgende golven geven het ritme aan.


De Covid-crisis was een katalysator voor verandering.


Ik begreep niet dadelijk de voordelen van Covid

Het was moeilijk om de angst voor de crisis te overwinnen. Ik denk niet dat ik daar in geslaagd ben tot 2021, toen de zaken begonnen te keren. Maar als ik terugkijk, ben ik erg trots op wat er in 2020 is bereikt. Zowel persoonlijk als professioneel heeft de Covid-crisis een enorme positieve impact gehad.
Het mag op het eerste gezicht onlogisch lijken, maar de Covid-crisis heeft ons gedwongen oplossingen te vinden, situaties die decennialang bevroren waren opnieuw uit te vinden. Kortom, de Covid-crisis werd een katalysator voor verandering.

Ik ga het in de rest van dit artikel niet hebben over telewerk. Ik ga het hebben over veel meer tastbare en specifieke veranderingen.

Voordeel 1: ik ontmoette mensen op het gebied van leren

Toen de lockdown begon en de scholen sloten, stonden de ouders machteloos. We lezen vaak dat zij plotseling de moeilijkheden van het beroep van leraar inzagen omdat zij ook deze functie op zich moesten nemen.

Zoals zovelen ging ik op zoek naar online alternatieven voor het klaslokaal. Ik heb een bronnenpagina gemaakt die veel succes had in 2020. Toen ontdekte ik online leer- en revisiesites.

Tijdens mijn onderzoek heb ik geweldige mensen ontmoet die ik zonder de Covid-crisis nooit zou hebben ontmoet. Ik zal ze noemen omdat hun ontmoeting mijn leven echt heeft veranderd: Christophe Coquis (Geek Junior), Nathalie Kuborn (WeAreCoders), Sylvie Jouanard (TeenLabs).


Voordeel 2: mijn 10-jarige zoon leerde programmeren

Zonder de Covid-crisis zou mijn 10-jarige zoon (nu 11) nooit hebben leren programmeren. Het is dankzij de mensen die ik zojuist heb genoemd dat hij zijn eerste stappen met scratch en vervolgens met Python heeft kunnen zetten.

Programmeren heeft een nieuwe wereld voor hem geopend (die van de elektronica) waar hij echt gepassioneerd over is. Het doet echt goed hem te zien nadenken over zijn “uitvindingen”, hem te zien creëren en zich te zien interesseren voor een complex gebied.

pierre-raffaele électronique


Voordeel 3: meer verkeer naar mijn website

Door de terugval in activiteit als gevolg van de Covid-crisis had ik tijd om te schrijven. Schrijven heeft me waarschijnlijk gered van de ondergang, omdat het me in staat stelde banden te onderhouden met mensen die ik vroeg om over te schrijven. Dus dank aan allen die me hun tijd gaven en hun visies met me deelden tijdens de crisis.
Mijn manier van schrijven is veranderd. Ik schreef meer diepgaande artikelen, gestoffeerd met argumenten en nieuwe gegevens, gekoppeld aan het directe nieuws. Het effect was snel zichtbaar: het verkeer op mijn site steeg enorm.

 

In bovenstaande grafiek heb ik het dagelijkse verkeer van 2020 vergeleken met dat van 2019 voor de periode maart tot juni. Dit is alleen mijn Franse blog (die in andere talen vertonen dezelfde trends). De cijfers zijn indrukwekkend:

  • gebruikers: +111%.
  • sessies: +119%.
  • bekeken pagina’s: +117%.

Deze evolutie wordt ook weerspiegeld in de rangschikking van de site. De “Ahrefs rank” steeg van 39 in maart 2020 tot 46 vandaag.

 

Evolutie in de Ahrefs-ranking voor het domein intotheminds.com.

Voordeel 4: de ontdekking van videocasting

Het andere positieve effect van Covid is dat ik mijn manier van podcasts en video’s maken opnieuw heb moeten uitvinden. Voor de crisis werden video’s en podcasts in aanwezigheid opgenomen. De gasten kwamen voor een shoot met Pierre-Raffaele en ik nam vervolgens de podcast met hen op.

De gasten van de videoreeks “De zakenwereld met Pierre-Raffaele” werden bij ons op kantoor ontvangen.

Van de ene dag op de andere moest ik deze hele organisatie heroverwegen en een manier zoeken om video’s en podcasts op afstand te maken. Na veel vallen en opstaan heb ik eindelijk een manier gevonden om videocasts te maken zonder aan kwaliteit in te boeten. Het eindresultaat was bevredigend, want sommige video’s werden een echt succes. Ik was zelfs in staat om videocasts te verkopen aan sommige klanten en er een dienstverlening (Frans )van te maken.

Ten slotte maakte de ontdekking van videocast en de praktijk ervan het mij mogelijk om nieuwe kennis en deskundigheid te verwerven in videobewerking met Adobe Premiere (de video hieronder is gemaakt op een groene achtergrond).


Conclusie

Het is niet gemakkelijk geweest positieve conclusies te trekken uit de Covid-crisis. Zoals ik in de inleiding zei, ging deze crisis gepaard met veel sombere gedachten. Niets zou mogelijk geweest zijn zonder een positieve familiale omgeving en mijn vrouw. Ik wil haar hiervoor bedanken.

Meer pragmatisch gezien was het ook een kwestie van ruimte om in goede omstandigheden door de lockdown te komen. Ik moest een geschikte productiviteitsomgeving creëren door mijn kantoor volledig te herconfigureren. Zoals ik in dit artikel beschreef, heb ik mijn 8 m² omgetoverd tot een multifunctionele ruimte waarin ik alles kan doen. Ik ben nu klaar voor de volgende crisis, in de hoop natuurlijk dat die niet komt.

 Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *