3 februari 2020 1095 woorden, 5 min. gelezen

[Podcast] Hoe een markt verstoren: het voorbeeld van Pipplet

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Radicale innovatie, of “disruptieve innovatie” op zijn Engels, is de absolute Heilige Graal voor alle ondernemers. Het is de belofte (of alleszins de hoop) van een succesvolle toetreding tot de markt en het vinden van maximale waarde. Het fenomeen van […]

Radicale innovatie, of “disruptieve innovatie” op zijn Engels, is de absolute Heilige Graal voor alle ondernemers. Het is de belofte (of alleszins de hoop) van een succesvolle toetreding tot de markt en het vinden van maximale waarde. Het fenomeen van ontwrichtende innovatie werd onderzocht door Clayton Christensen (Universiteit van Harvard), die aantoonde dat bedrijven die met dit soort producten op de proppen kwamen het pleit wonnen en dinosauriërs van de markt konden doen verdwijnen. Dit kwaad wensen we Pipplet, een door Baptiste Derongs mee opgerichte startup, waarover meer in deze podcast, toe. Pipplet biedt een evaluatiesysteem voor het niveau van vreemde talen dat met de geldende codes breekt en een echte toegevoegde waarde biedt aan de klantbedrijven. Het is ook een project dat, ondanks een bepaalde technologische component, toch gebaseerd blijft op menselijke vaardigheden. In deze podcast gaan we het dus niet hebben over kunstmatige intelligentie.

Het idee van Pipplet is gebaseerd op een eenvoudige vaststelling van 3 Franse expats in Londen: het niveau van de vreemde taal is vaak onvoldoende om naar behoren te kunnen evolueren in de professionele omgeving. Traditionele certificeringen (TOEIC, TOEFL) zijn daarom geen betrouwbare indicatoren.

Hieronder volgt een analyse van de belangrijkste ideeën die u uit deze podcast moeten onthouden (wat geen beletsel mag zijn om ze in zijn geheel te beluisteren).

Samenvatting

  • Te onthouden

    • de technologische component is niet noodzakelijkerwijs een conditio sine qua non voor succes
    • menselijke factoren (in het geval van Pipplet, de oprichting van een netwerk van medewerkers) kunnen een concurrentievoordeel vormen (in de vorm van een toetredingsdrempel volgens de 5 krachtenanalyse van Porter)
    • het informeel testen van uw idee met experts en potentiële klanten is een eenvoudige eerste stap in uw marktonderzoek.

In dit interview praat Baptiste Derongs met Pierre-Nicolas Schwab over het ontstaan van het idee, de marketing- en ondernemersuitdagingen die hij en zijn team hebben moeten doorstaan en de toekomstperspectieven voor Pipplet.

Ontstaan van het idee

Baptiste DerogsHet idee voor het product komt voort uit een observatie op het terrein, zoals vaak het geval is bij startups. We bepalen eerst de “customer pain” (in dit geval een onvoldoende taalniveau om effectief mee te kunnen in bedrijven, ondanks klassieke certificeringen zoals TOEFL of TOEIC). Dan denken we na over een oplossing en laten we die rijpen (in het geval van Pipplet toch al enkele jaren).

 


Het idee testen

De test van het idee is het moment om van marktonderzoekstechnieken gebruik te maken. En in het geval van Pipplet ging het een informele test met experts in de sector. Dit komt overeen met stap 2 van onze marktonderzoeksmethode. In de woorden van Baptiste Derongs:

“Al naargelang het idee rijpt, zijn we gestart met het interviewen van mensen die werken in de HR, in de sector van de beroepsopleidingen. Is het iets wat meespeelt? Bent u tevreden met de middelen die u hebt om het [taalniveau] te beoordelen? “

Een oplossing die lang duurde om uit te bouwen

Wat opvalt in het verhaal van Pipplet is dat het lang heeft geduurd voordat er zich een oplossing aandiende. De rijpingsfase van het idee duurde uitzonderlijk lang (waarschijnlijk vanwege de respectievelijke professionele beroepen van de verschillende medeoprichters en hun achtergrond buiten de sector waarin zij van plan waren te gaan werken). Er verliepen bijna 2 jaar tussen de oprichting van het bedrijf en de lancering van hun platform.

“We hebben het bedrijf in 2015 opgericht, de commerciële activiteit begon pas echt op gang te komen in 2017 en uiteindelijk is het ook een context waarin de legitimiteit en het belang van onze certificering met de tijd komt en het feit dat we al vijf jaar lang aan steeds meer bedrijven certificeringen verstrekken. In feite wordt onze certificering steeds waardevoller en legitiemer. Het is hetzelfde proces dat we hebben moeten doorlopen met bedrijven, met onze klanten.”

 

De aanvaarding van de oplossing door de  markt


We kunnen het niet genoeg herhalen dat een zeer pragmatische manier om marktonderzoek te doen gewoon is om uw idee te “verkopen” aan toekomstige klanten  (alsof het al bestond). Het is een eenvoudige manier om “tractie” in de markt op te sporen en de kans op succes te beoordelen.

De medeoprichters van Pipplet hebben deze markttractie, deze verwachtingen van bedrijven, kunnen observeren door het terrein te verkennen. En zoals vaak erkenden prospects vaak niet onmiddellijk hun behoefte. Hier is hoe Baptiste Derongs dit prospectieproces in de podcast beschrijft:

“We hebben verschillende cases gehad. We hebben bedrijven gehad die zich inderdaad vanaf het begin zeer bewust waren van hun bezorgdheid en van de heterogeniteit van hun rekrutering op het vlak van taalniveau, en bedrijven die werkelijk direct op zoek waren naar een objectief en gestandaardiseerd instrument. We hebben bedrijven die in eerste instantie reageerden met “Nee, er is geen probleem. We weten hoe we moeten evalueren en er is geen enkel probleem”; en die uiteindelijk, toen de bedrijven hun aanwervingsproces hadden geïnternationaliseerd of gestructureerd, ertoe kwamen dat het taalniveau iets was dat op een enigszins ambachtelijke manier werd uitgevoerd en moest worden geprofessionaliseerd”.

Kan men slagen zonder kunstmatige intelligentie?

In een tijd waarin veel van de projecten die ons worden gepresenteerd of die de krantenkoppen halen kunstmatige intelligentie bevatten, is dit een heel terechte vraag. Een nog relevantere vraag vanuit marketing- en strategisch oogpunt is de volgende: staat de technologische component echt ten dienste van de valorisatie van mijn bedrijf?

Laten we eerlijk zijn, er zijn heel wat startups die absoluut proberen om “kunstmatige intelligentie” in hun discours te stoppen zonder dat dit een tastbare realiteit omvat. Een tabblad Speech-to-Tekst, het verbinden met een API of, erger nog, het schrijven van een paar regels code, is niet genoeg om dit label te claimen. Soms is het beter om een gezonde basis te hebben, vrij van gehypete technologische snufjes, om te kunnen evolueren en groeien. Dat is precies wat ik leuk vind aan het bedrijfsmodel van Pipplet. De kracht van het bedrijf is het netwerk van certificeringsdeskundigen en de relevantie van de taaltests. Daarin ligt de werkelijke toegevoegde waarde en het concurrentievoordeel. Een onderzoek met de 5 krachten van Porter (u vindt onze cursus hieronder) maakt het mogelijk om onmiddellijk te bepalen dat de tests en het netwerk (de methode dus) DE barrière is voor toetreding tot de markt voor potentiële concurrenten.

Op deze pagina vindt u al onze podcasts (Frans). Wenst u meer te weten te komen over innovatie, bekijk dan deze pagina met bijbehorende video.

Afbeeldingen: Baptiste Derongs, shutterstock



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *