24 april 2020 563 woorden, 3 min. gelezen

[Podcast] De ondernemerscarrière van Jérôme Grimonpon, chocolatier van het jaar 2020

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Jérôme Grimonpon werd door Gault&Millau verkozen tot chocolatier van het jaar 2020. Het is een zeer aangename, nederige persoonlijkheid die ik in deze podcast mocht interviewen. Samen kijken we terug op zijn carrière als ondernemer en de recepten die hij […]

Jérôme Grimonpon werd door Gault&Millau verkozen tot chocolatier van het jaar 2020. Het is een zeer aangename, nederige persoonlijkheid die ik in deze podcast mocht interviewen. Samen kijken we terug op zijn carrière als ondernemer en de recepten die hij bedacht om gemotiveerd te blijven en zijn bedrijf verder te ontwikkelen.

Een laatbloeier

Jérôme Grimonpon is Fransman. Hij werd in België opgeleid om chocolade te bereiden, maar begon pas 6 jaar geleden met zijn ondernemerscarrière, na een drukke carrière in andere bedrijven. Het zijn de wisselvalligheden van het leven die Jérôme ertoe hebben gebracht om “zelfstandig” te worden:

Ik kwam naar België om chocolade te leren bereiden […]. Ik werkte in een chocoladefabriek die helaas niet meer bestaat. Daarna werkte ik 13 jaar lang voor een ander bedrijf, leverancier aan het Hof, waar ik 7 jaar lang de leiding had over de productie. Dit bedrijf ging echter almaar industriëler te werk dat was niets voor mij. Ik wilde graag opnieuw een kleinere structuur en toen kreeg ik de kans om mijn eigen bedrijf te openen.

Jérôme, in het zuiden van Brussel in de groene gemeente Ukkel, vestigde zich eerst in een klein gebied ruimte van 45m² waar hij produceerde en verkocht. Door zijn bekendheid nam hij enkele risico’s die hem in staat stelden te groeien.

Hoe uw klantenbestand in 12 maanden verdubbelen

Eigen aan iedere ondernemer is dat hij de polsslag van zijn markt voelt en zijn groeitraject daarop aanpast. De markt van Jérôme voornamelijk lokaal is en het was duidelijk dat die positief op zijn aanbod reageerde. Hij kon dus enkele risico’s nemen en koos voor een grotere locatie, op slechts 200 meter van zijn eerste locatie. Een verstandige beslissing die hem in staat stelde de gewoontes van bestaande klanten niet – te veel – te moeten veranderen, en tegelijk op zoek te gaan naar een betere zichtbaarheid en een grotere kans om klanten tevreden te stellen.

Anderhalf jaar geleden heb ik mijn bedrijf verhuisd. In het begin had ik een kleine ruimte van 45 m² waar ik een werkplaats en een winkel had. Het was relatief klein. Ik ben verhuisd naar een oppervlakte van 150 m². Ik heb een winkeltje ingericht met een theesalon met uitzicht op de werkplaats. Ik heb een raam waardoor je het hele chocoladeproces kan volgen. Het was een mooie vooruitgang en toch moest ik niet ver verhuizen. Het is 200 meter verder en ik zag mijn klantenkring verdubbelen. Dat betekende echt een grote stap voor mij.

Onthaal, dienstverlening, verse producten en innovatie zijn de verschillende ingrediënten van Jérôme Grimonpon om zijn klanten tevreden te stellen en aan zich te binden. Deze kennis van het cliënteel en de lokale verankering worden nu gebruikt om de crisis te boven te komen.

[nieuwsbrief-call tag=”covid”]

Doelstellingen bereikt ondanks de coronacrisis

Een beetje zoals Monsieur Jourdain, die verzen maakte zonder het zelf te beseffen, doet de discrete Jérôme Grimonpon aan (erg goede!) marketing. Hij straalt een communicatieve passie uit voor het product en de coronacrisis heeft hem niet kunnen tegenhouden. Tijdens de paasvakantie deed hij thuisleveringen; een marketingstrategie die des te makkelijker is omdat zijn klantenkring lokaal is. En het werkte! De klanten bleven trouw. Men kan zelfs wedden dat deze thuisbezorging de band met de klanten heeft versterkt en dat de klantloyaliteit hierdoor verder zal worden verbeterd.Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *