18 maart 2022 845 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 18 maart 2022

Opendatasoft: het alles-in-één open dataplatform

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
   In onze podcast van vandaag verwelkomen we Jean-Marc Lazard, medeoprichter van Opendatasoft. Opendatasoft is een alles-in-één dataplatform dat de toegang tot en het gebruik van gegevens wil democratiseren. Op dit moment wordt de oplossing gebruikt in 25 landen. […]

 

In onze podcast van vandaag verwelkomen we Jean-Marc Lazard, medeoprichter van Opendatasoft. Opendatasoft is een alles-in-één dataplatform dat de toegang tot en het gebruik van gegevens wil democratiseren. Op dit moment wordt de oplossing gebruikt in 25 landen. Ze ondersteunt meer dan 2000 gegevensplatforms en telt bijna 300 klanten. De uitdaging waarvoor Opendatasoft staat groot. De wereld van data brengt immers met zich mee dat de software regelmatig wordt geëvolueerd om een groot aantal gebruikers te kunnen bedienen.

Inhoud
• Hoofdstuk 1: de ondernemerservaring in 1 cijfer
• Hoofdstuk 2: ontstaan van het ondernemersidee
• Hoofdstuk 3: validatie van het ondernemersidee
• Hoofdstuk 4: start
• Hoofdstuk 5: lancering
• Hoofdstuk 6: toekomst
• IntoTheMinds podcasts


Marketingidee om te onthouden

Het volgen van een SEO-strategie loont. Het is met die strategie dat Opendatasoft bekend werd en zijn eerste klanten kreeg. Dat noemen we inbound marketing.


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: Opendatasoft in 1 kencijfer

  1. Dit is het aantal producten dat Opendatasoft sinds zijn oprichting in november 2011 heeft aangeboden.

genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: ontstaan van het ondernemersidee

Intuïtie lag aan de bron van het ontstaan van het ondernemersidee.

De oorsprong van deze intuïtie gaat terug tot de tijd dat Jean-Marc Lazard, Franck Carassus en David Thoumas werkten bij Exalead, een bedrijf dat software-oplossingen ontwikkelde en later door Dassault Systèmes werd overgenomen.

In die tijd hadden de drie stichters van Opendatasoft de intuïtie van toegang tot gegevens, en vonden dat behalve beheerder van de database ook andere mensen toegang moesten kunnen krijgen.

Tegelijkertijd begon zich een beweging af te tekenen die hen een flinke duw in de rug zou geven: open data. Sommige Europese steden waren pioniers en grepen deze trend aan in een poging om transparanter te zijn voor de burgers. Lokale of nationale administraties maakten hun gegevens openbaar om vernieuwende toepassingen te genereren die hen ten goede zouden komen.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsidee

Het bedrijfsidee werd gevalideerd door publieke en particuliere spelers.

De drie oprichters waren zich bewust van de weinige spelers die zich met open data begonnen bezig te houden. Daarom gingen ze naar deze geëngageerde spelers toe om uit te zoeken of hun intuïtie vertaald kon worden in een behoefte bij deze spelers.

Deze intuïtie werd unaniem aanvaard door de acteurs die besloten de Opendatasoft-oplossing te testen.

Met het oog op de grote kans die zich voordeed, richtten de drie vrienden in 2011 Opendatasoft op.


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: start

In februari 2012, enkele maanden na de oprichting van het bedrijf, werden de eerste contracten binnengehaald. De eerste klanten waren de stad Parijs, departementen in de toeristenindustrie en bedrijven die het waternet beheren, waaronder Véolia. Opendatasoft haalde daarna zijn eerste buitenlandse contracten binnen met de Stad Brussel en vervolgens met het Portugese ministerie van Volksgezondheid. De onderneming zocht ook klanten in de Verenigde Staten.

Dat dergelijke contracten in het buitenland werden binnengehaald is te danken aan inbound marketing. Inderdaad gebruikte Opendatasoft natuurlijke verwijzingen bij de publicatie van witboeken. In mindere mate maakten de oprichters ook gebruik van event marketing.

Deze startup stelde de oprichters in staat de bedrijfscultuur, die van land tot land verschilt, te ontdekken en zich eraan aan te passen.


phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: lancering

Opendatasoft kwam na 4-5 jaar op gang, op een moment dat bedrijven die met open gegevens experimenteren als consument over de streep getrokken werden. Ze zagen het als een nieuwe manier om gegevens te gebruiken en wilden daarom eenzelfde soort ervaring aan hun ecosysteem bieden.

Een nieuwe markt opende zich op natuurlijke wijze. Daarmee ontstonden ook nieuwe eisen. Jean-Marc Lazard getuigt van de spanning die bestaat tussen de productvisie enerzijds en de specifieke eisen van de klanten anderzijds. Opdrachtgevers, vooral particuliere, kunnen soms onder druk gezet worden om functionaliteiten te ontwikkelen die met bepaald gebruik te maken hebben. Dan is het belangrijk een verschil te maken tussen voorstellen die in de lijn van de visie liggen en andere die er buiten vallen, en tegelijk de verwachtingen van de klanten en hun tevredenheid te managen.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: toekomst

De recente fondsenwerving van € 21 miljoen zal gebruikt worden om verschillende doelstellingen te bereiken:

  • Uitbreiding naar bedrijfssectoren waar Opendatasoft nog niet aanwezig is.
  • Geografische expansie op gang brengen, vooral in de Verenigde Staten
  • Upgrade en de oplossing uitbreiden.
  • Massale investering in marketing en verkoop.
  • Aanwervingen om binnen 12 maanden van de huidige 70 werknemers uit te groeien tot ongeveer 100.
  • Meer samenwerking met grote spelers op de markt van gegevensopslag en -verwerking, om met deze oplossingen te integreren.

Een podcast die u helpt uw startup te ontwikkelen

De podcast “Ondernemerschap en marketing” gaat op zoek naar de verschillende stadia in het leven van een veelbelovende startup. Door de sleutelelementen van succes in elke fase van de ontwikkeling van een startup te bepalen, helpen we u oplossingen voor uw bedrijf te vinden.

De podcast is verdeeld in hoofdstukken van 4 tot 6 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een bepaald thema of een bepaalde ontwikkelingsfase. U kunt de hele podcast beluisteren of kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct het deel te kiezen dat u het meest interesseert. U vindt de videoversie van het interview ook op ons YouTube-kanaal.

Illustratie:  shutterstock



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *