Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Online kranten: wie zijn die klanten die voor het nieuws betalen?

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu uit !

Zijn mensen bereid te betalen om op de hoogte te blijven van de actualiteit? Die vraag werd al menig keer gesteld en bestudeerd, en het antwoord is zowat altijd hetzelfde: JA. Het lijkt inderdaad zo dat sommigen bereid zijn te betalen voor berichtgeving en dat is een essentiële troef voor de mediasites (vooral kranten). Toch moeten we de resultaten met voorzichtigheid benaderen. De meeste enquêtes gaan vooral over «de aankoopintentie », wat nog ver verwijderd is van een reële aankoop. U kunt wel zeggen dat u van plan ben iets aan te  kopen, maar als het moment daar is om geld uit uw portefeuille te halen, is die initiële intentie er misschien niet meer. Laten we proberen een portret te schetsen van deze fel begeerde consument.

Waar wonen diegenen die voor het nieuws willen betalen?

We beginnen met de plaats waar deze rare vogels wonen. Het jaarlijks onderzoek van Reuters geeft aan dat de landen waar de aankoopneiging het sterkst is niet noodzakelijk die landen zijn die u in gedachten hebt. Reuters toont in de versie 2013 van zijn onderzoek « paying for digital news 2013 » aan dat de voornaamste landen Italië en de stedelijke regio’s van Brazilië zijn. Eerder verrassend, niet? In zijn editie 2014 blijft het resultaat constant. Ondanks enkele kleine verschuivingen blijft Brazilië op kop, gevolgd door Finland en Italië. Frankrijk komt op de 4de plaats, net voor de Verenigde Staten. Zouden velen onder u erop gewed hebben dat Frankrijk voor de USA komt?

Welke leeftijd hebben diegenen die willen betalen voor het nieuws?

Verschillende studies tonen aan dat mensen die willen betalen voor digitaal nieuws tussen de 25 en 35 jaar oud zijn. De reden daarvoor heeft niets te maken met aankoopkracht, maar is – logischerwijze – van digitale orde. Zoals  Goyanes (2014) het zegt:

Empirische studies hebben aangetoond dat de online diensten waarvoor de consument wellicht wil betalen, diensten zijn die dikwijls gebruikt worden en die belangrijk zijn voor de klant.

Met andere woorden: oudere klanten, ondanks de hogere aankoopkracht, zijn minder geneigd om online nieuws aan te kopen omdat ze het kanaal (internet) en de digitale toestellen (computer, smartphone, tablet) niet zo goed beheersen als de jongere generatie.

Wat zijn de gedragseigenschappen van diegenen die online nieuws kopen?

Wat uit het onderzoek van Reuters blijkt, is dat het platform een rol lijkt te spelen bij het gebruik van betalende digitale inhoud. Apple-gebruikers zijn meer geneigd online nieuws aan te kopen, en het toestel speelt ook een belangrijke rol. Gebruikers van tablets kopen tweemaal zoveel online inhoud als computergebruikers. Dat is een belangrijke conclusie voor diegenen die hun businessmodel in de mediasector willen wijzigen en van offline naar online gaan. Als uw website niet geschikt is voor tablets (wat in het Engels een  « responsive » site wordt genoemd), zult u mislukken. Sommige media zouden zelfs verder kunnen gaan en specifiek inhoud maken voor gebruik met tablets. Zoals we in het volgende artikel zullen bespreken, heeft een Franse mediagroep zo een strategie ontwikkeld. Afspraak nu vrijdag voor het vervolg van dit verhaal.

Tags: , ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *