Tegenwoordig kunnen wagens met uw smartphone worden verbonden; niet alleen om te bellen, maar ook om de wagen vanop afstand te bedienen. De toepassing Mobile Me van Mercedes laat de eigenaar toe om gewone en meer geavanceerde functies van zijn wagen te controleren met zijn smartphone.
Deze geavanceerde connectie is mogelijk dankzij een ingebouwde SIM-kaart in de wagen, maar maakt van Mercedes ook op sluikse wijze een leverancier van gegevens. Uw wagen heeft geen geheimen meer voor Mercedes en al die informatie zou wel eens een nieuwe inkomstenbron kunnen vormen voor het merk met de ster. En hieronder leest u waarom.
De applicatie Mobile Me: korte toelichting
Een trouwe lezer was zo vriendelijk om ons enkele screenshots te bezorgen van de applicatie Mobile Me. Eenmaal verbonden met uw wagen, verstuurt de sensor informatie naar de applicatie over verscheidene onderdelen (remmen, vloeistoffen, …). Buiten een realtime weergave van de positie van de wagen, is het met de app ook mogelijk vanop afstand uw wagen te sluiten, de bandendruk te controleren, de staat van de remmen te controleren, het benzineniveau, …
Dat is alleszins erg nuttig om problemen op te sporen en ze op te lossen. De applicatie geeft u zelfs de datum van uw volgende onderhoud.
Binnenkort automatisch onderhoud?
In een vorig artikel spraken we al over het feit dat veel fabrikanten van allerlei slag proberen het beslissingproces van de klant over te nemen. Dezelfde redenering kan hier worden doorgetrokken. Beeld u in dat uw wagen een probleem meldt. Als u voorafgaand ertoe goedkeuring heeft gegeven kan men zich inbeelden dat die melding een proces in gang zet bij de dichtsbij gelegen garage voor een onderhoud van uw wagen. Het zou zelfs kunnen deel uitmaken van een nieuw preventief onderhoudspakket waarvan de prijs wordt bepaald door informatie die van de wagen zelf komt. Eigenaars van een beter onderhouden wagen krijgen misschien een lagere prijs ter compensatie van het lagere risico dat hun wagen met zich meebrengt.
Naar waar gaan al die gegevens?
We durven erop wedden dat de gegevens op uw smartphone maar een fractie zijn van wat Mercedes verzamelt. Uw rijgedrag (snelheid, optrekken, afremmen) wordt ongetwijfeld ook geregistreerd; hetzelfde geldt voor de buitentemperatuur, de regen (via de regensensor op uw voorruit), de uitstoot van particules. Er is grote kans dat die gegevens ten gelde gemaakt kunnen worden. Hoe ? Dat is eenvoudig. Zie hieronder enkele voorbeelden.
Enkele weken geleden vertelden we u dat verzekeringsmaatschappijen zich richten naar het krijgen van gegevens over rijgedrag door wagens uit te rusten met zwarte dozen. Daarbij beloven ze de prijs van uw polis aan te passen aan uw rijgedrag. Waarom blijven verzekeraars zwarte dozen financieren (ongeveer 100 €) terwijl de gegevens bij de autofabrikant beschikbaar zijn? Om die reden is de markt van telematische sensoren tijdelijk. Binnen 10 jaar zijn alle auto’s in staat gegevens door te geven, zwarte dozen worden dan overbodig.
Laten we het over de weersinformatie hebben. Beeld u in dat duizenden wagens zijn uitgerust met regen- en temperatuurssensoren. Waarom zou u blijven investeren meteorologische stations? De gegevens die u krijgt, zijn nauwkeuriger, talrijker en bestrijken een potentieel groter gebied. Wagens verplaatsen zich; meteostations niet.
Conclusie
Wederom maakt de technologische vooruitgang het mogelijk om indrukwekkende kwantitatieve gegevens te verstrekken over consumentengedrag. Die gegevens kunnen een toegevoegde waarde zijn voor de klant; maar anderzijds kunnen ze ook de onderhandelingsmacht verhogen van bedrijven die over deze gegevens beschikken. En in dat geval kan het onevenwicht wel eens nadelig kunnen zijn voor de klant. Een grotere controle op de markt leidt onvermijdelijk tot verlies van koopkracht.
Geplaatst in Big data, Innovatie, Marketing.