14 augustus 2013 962 woorden, 4 min. gelezen

Mijn drie recepten om creativiteit te verhogen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Na 11 maanden onafgebroken wedloop om nieuwe contracten binnen te halen, ons marktaandeel te vergroten en marktonderzoeken, nieuwe ideeën en concepten voor onze klanten te leveren, was het tijd om op vakantie te gaan en ons voor te bereiden op […]

Na 11 maanden onafgebroken wedloop om nieuwe contracten binnen te halen, ons marktaandeel te vergroten en marktonderzoeken, nieuwe ideeën en concepten voor onze klanten te leveren, was het tijd om op vakantie te gaan en ons voor te bereiden op de komende 11 maanden.

Net na het terugkomen van vakantie kan ik zeggen dat ik niet echt kon stoppen met werken. Klanten bleven bellen, ik werd geïnterviewd door 3 tijdschriften, en stuurde een paar citaten. “Business as usual”, behalve dat ik 1500 km van Brussel was en tijd had om vrijer te denken en na te denken.

In feite is het meest positieve aspect van een vakantie is dat je eigenlijk kunt denken en opnieuw creativiteit opdoen. Onze klanten stellen hoge eisen aan innovatie en nieuwe ideeën. Naast de vaak complexe marktanalyses die wij maken, verwachten zij ook aanbevelingen van ons over hun businessplannen en hun markt, waarin een belangrijk deel van de innovatie is opgenomen.

Maar om creativiteit en innovatie te bevorderen, moet men ook in staat zijn om zijn geest te laten “bestuiven” door nieuwheid. En daarvoor heb je tijd nodig… voor jezelf. Hier zijn mijn drie geheime recepten om haar creatief te houden.

RECEPT 1: bezoeken, bezoeken, bezoeken

Het eerste wat ik doe is mezelf blootstellen aan nieuwe dingen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar ik gebruik er in wezen twee. De eerste is om ‘city trips’ te maken naar de belangrijkste steden van Europa om zelf nieuwe dingen te ontdekken. Mits goed voorbereid (online bijvoorbeeld) kunt u tijdens deze nieuwe concepten reizen zien, voelen en te testen in een breed scala van industrieën. Ik ben van nature vooral geïnteresseerd in de luxesector (waar de beste innovaties meestal het eerst naar voren komen) en de voedingsindustrie, maar alle sectoren zijn in staat om te profiteren van deze stedentrips, zolang je ze voorbereidt.

Naast het bezoeken van winkels bezoek ik ook plaatsen waar ik zeker een hoge concentratie innovatieve bedrijven zal vinden. Deze plaatsen hebben een naam: handelsbeurzen. Uit gewoonte en nieuwsgierigheid beperk ik mij niet tot vakbeurzen die betrekking hebben op mijn activiteitensector (ik neem NOOIT deel aan marketingbeurzen), maar kies ik ervoor vakbeurzen te bezoeken met thema’s die nuttig kunnen zijn voor onze klanten. Mijn favoriete show is SIAL maar ik heb ook gepland om dit jaar deel te nemen aan beurzen over luxe, verpakkingen, franchises en IT.

RECEPT 2: Lezen, lezen, lezen

Nieuwe ideeën zijn overal, vooral in andermans hersenen. Sommige mensen zijn zo vriendelijk om hun ideeën te publiceren en ze bloot te stellen aan het oordeel van de buitenwereld: boeken, artikelen, blogs, kanalen zijn veelvoudig beschikbaar. Ik probeer ook zoveel mogelijk te schrijven om mijn hersenen te oefenen en mijn creativiteit af te dwingen, zoals ik in een vorig bericht heb uitgelegd (Frans).

Vakantie is de perfecte tijd (als uw kinderen u tijd geven) om snel een bos boeken te lezen en ideeën op te doen. Hoewel de tijd die ik aan deze activiteit besteed me nooit voldoende lijkt, gebruik ik elk leeg moment voor de volgende oefening: na een reeks serieuze boeken en artikelen in mijn vakgebied en andere over totaal verschillende onderwerpen (psychologie, sociologie, politiek, …) probeer ik afwisselend snel het ene en het andere te lezen. Ik probeer me niet alles te herinneren, maar eerder de nieuwe ideeën te verwerken die deze boeken en artikelen te vinden zijn en die mij in de toekomst van dienst zouden kunnen zijn. Door de meest opvallende zinnen te markeren kan ik in korte tijd het boek of artikel nog eens doornemen indien nodig; in dit perspectief moet ik zeggen dat de Kindle een prachtig apparaat is. Na verloop van tijd zullen er nieuwe ideeën en concepten in je geest opduiken, vruchten van de mengeling van alle nieuwigheden waaraan je zult zijn blootgesteld…

RECEPT 3: Ontmoeten, ontmoeten, ontmoeten

Hoe veelbelovend recept 1 en 2 ook mogen zijn, niets zal ooit de verrijkende ervaring van het ontmoeten van andere mensen vervangen. Omdat het voeren van een serieuze en doordachte discussie een moeilijke en vervelende oefening is, raad ik u aan om zorgvuldig te kiezen wie u van plan bent te benaderen om uw creatieve potentieel te verrijken. Het heeft geen zin om iemand willekeurig te kiezen in de hoop dat er binnen 2 uur licht in de duisternis schijnt. De kans dat deze 2 uur waardeloos zijn is zeer groot.

Maak in plaats daarvan gebruik van recept 1 (afspraken, afspraken, afspraken) en recept 2 (lezen, lezen, lezen) om een lijst te maken van mensen die u interessant vindt om vanuit een professioneel perspectief te ontmoeten en zorg ervoor dat deze mensen toegankelijk zijn. Reken niet op de Richard Bransons en Michael O’Learys van deze wereld om je één minuut te geven, zelfs als je de aardigste persoon op aarde bent. Maar wees gerust: een titel of een internationale reputatie zijn niet altijd goede indicatoren van het belang dat een ander voor u kan vertegenwoordigen. Ik ontmoette kleine ondernemers die een boeiende toekomstvisie hadden, ervaren ondernemers die zo doordrongen waren van hun visie dat sommige van hen tot de meest fascinerende mensen behoorden die ik ooit heb ontmoet (zie bijvoorbeeld mijn artikel over de architect Enric Ruiz Geli (Frans) en dat over mijn ontmoeting met Jean-Luc Colonna uit Istrië van de Merci concept store, Frans)).

Zodra u uw lijst heeft, moet u gewoon nederig zijn en het beleefd vragen. Mensen voelen zich vaak gevleid door de belangstelling van anderen en zullen in de meeste gevallen positief reageren.

 Deze drie recepten werken zeer goed als ze regelmatig gebruikt worden. Niet alleen ontmoet u geweldige mensen en ervaart u nieuwe dingen, maar u zult uiteindelijk ook nieuwe inspiratie opdoen die u zal helpen bij het verbeteren van uw marketingstrategie, innoveren en uiteindelijk beter begrijpen en analyseren van uw markt. Veel succes!Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *