We vinden gedeelde elektrische scooters terug in heel wat steden, waar ze geleidelijk aan hun eigen plaats hebben ingenomen op de markt van gedeelde transportmiddelen.
Hoewel gedeelde fietsen (Frans site) als mobiliteitsoptie bekend en in veel steden aanwezig zijn, hebben gedeelde elektrische scooters zich pas sinds een tweetal jaar opgeworpen als een onontbeerlijk middel voor de stedelijke mobiliteit.
Samenvatting
- Marktstatistieken voor gedeelde elektrische scooters
- Overzicht van de markt
- Concurrentie en winstgevendheid
- Reglement
- Gedeelde scooters en covid-19
Marktstatistieken
- Lime heeft 765 miljoen dollar opgebracht
- Bird heeft 415 miljoen dollar opgebracht
- Totale financiering van 1,5 miljard dollar
- Afgelegde afstanden < 10 km (tussen 0,5 km en 4 km)
- Levensduur van een scooter: 3 maanden
- Gedeelde elektrische scooters zijn verboden in New York en Chicago.
- Criteria om in aanmerking te komen voor steun in vele steden (Parijs, Brussel, San Francisco…)
- 11 aanbieders van deze dienst in de Franse hoofdstad
- 76% groei in de markt voor elektrische scooters tussen 2018 en 2019
Overzicht van de markt voor gedeelde elektrische scooters
Vóór de covid-19-crisis schatte de Boston Consulting Group in een studie (Engelse site) dat de wereldwijde markt tegen 2025 40 tot 50 miljard dollar zou kunnen bereiken. De Europese markt zou ongeveer 12-15 miljard dollar bedragen.
Begin 2020 beschikten de gedeelde elektrische scooters van de merken Dott en Lime in Brussel elk over een vloot van ongeveer 2.000 scooters, terwijl in Parijs meer dan 11 operatoren hun diensten aanbieden.
De tarieven voor gedeelde scooters hangen doorgaans rond de 2 euro met een vast tarief bij activering (meestal 1 euro) en een vast tarief per minuut (een paar cent).
Concurrentie en rendabiliteit
Verschillende studies tonen aan dat de markt te concurrerend en niet winstgevend genoeg is.
Winstgevendheid van gedeelde elektrische scooters
De levensduur van een scooter wordt geschat op 3 maanden. De belangrijkste redenen houden verband met de kwetsbaarheid van deze transportmiddelen en het steeds terugkerende vandalisme waarmee fabrikanten af te rekenen hebben.
Kosten in verband met de levering van gedeelde elektrische scooters
Dit omvat het onderhoud, het ophalen, het laden van de batterijen en de verspreiding van de vloot. Tot op vandaag komt het rendement op de investering na 4 maanden, terwijl de modellen een levensduur van 3 maanden hebben. Deskundigen schatten dat gedeelde elektrische scooters minstens 6 maanden op de markt moeten zijn.
Er zijn verschillende ideeën voor verbeteringen bedacht om deze winstgevendheid te verhogen, zoals verwisselbare batterijen, verhoogde capaciteit en meer resistente motoren. We hebben nog niet voldoende inzicht om de gevolgen van deze veranderingen na te gaan.
Voor- en nadelen van dit vervoermiddel
Nadelen | Voordelen |
|
|
Een zeer concurrentiële markt
Heel wat start-ups hebben de introductie van gedeelde elektrische scooters gelanceerd. Ook Uber heeft geïnvesteerd in de geëlektrificeerde en gedeelde transportmarkt met Jump evenals in Lime. De marktspelers zullen manieren moeten vinden om zich te onderscheiden van hun concurrenten: geografische dekking, prijs, service, enz.
Marktvoorschriften
Hoewel auto’s en fietsen gedefinieerde en gereguleerde rijstroken en locaties hebben (afhankelijk van steden en gebruik), is dit niet zo bij gedeelde scooters. Parkeren op onaangepaste plaatsen, vreemd gedrag in het verkeer en zelfs risicovol gedrag worden regelmatig, zo niet dagelijks, geobserveerd.
Sinds 2018 heeft Parijs verschillende maatregelen (Franse site) ingevoerd om de markt te reguleren:
- Verbalisering van misbruik: 135 euro boete voor het rijden op trottoirs, 35 euro boete voor fout en hinderlijk parkeren.
- Afbakening van het parkeren door het creëren van specifieke zones.
- Het afleggen van verantwoording door de exploitanten met de ondertekening van een handvest van goede praktijken.
- Regulering van de Parijse vloot via een vergoeding voor de exploitanten (bedrag dat varieert van 50 tot 65 euro per scooter, afhankelijk van het totale aantal in omloop zijnde scooters).
In België moeten de marktspelers sinds begin 2019 een vergunning aanvragen om hun scooter ter beschikking te kunnen stellen van de Brusselse gebruiker. De exploitant moet minstens 50 scooters in het netwerk kunnen installeren en ervoor zorgen dat zijn bedrijfsplan compatibel is met dat van de Stad Brussel.
Criteria die in het plan voor het gebruik van gedeelde scooters in Brussel in aanmerking worden genomen:
- Technische voorwaarden van het voertuig
- Voorwaarden voor gebruik door particulieren
- Recyclage van gebruikte voertuigen
Gedeelde scooters sinds het uitbreken van de gezondheidscrisis
In Parijs zijn er meer dan 6 leveranciers van gedeelde scooters. Tijdens de lockdown blijft alleen Dott operationeel in de Franse hoofdstad, hoewel de vloot gehalveerd is.
Veel operatoren boden hun diensten tijdens deze periode gratis aan gezondheidspersoneel en andere onmisbare beroepen aan, zowel in Brussel (Franse site) als in verschillende Europese en wereldsteden.
Een paar cijfers
- 85% daling van de marktactiviteit sinds het begin van de lockdown (maart 2020)
- 1/3 van het personeel ontslagen bij Bird, 14% bij Lime
- Meer dan 80% minder activiteit bij Velib (gedeelde fietsen in Parijs)
- Verminderde of zelfs stopgezette activiteiten voor veel gedeelde transportaanbieders (Lime, Jump en vele andere)
- Parijs schorst de door de exploitanten te betalen vergoeding
- Uitstel van bepaalde mobiliteitsprojecten zoals gedeelde elektrische fietsen
Wat er na de lockdown gebeurt, hangt af van de veronderstelde bereidheid van de gebruikers om het openbaar vervoer te vermijden. Het valt nog af te wachten in hoeverre gebruikers geneigd zullen zijn om deze gedeelde vervoersmiddelen te gebruiken. De marktspelers hebben aangekondigd dat ze vaker zullen schoonmaken om de verspreiding van het virus te voorkomen en hun gebruikers gerust te stellen.
Illustratie afbeeldingen: Shutterstock
Geplaatst in Marketing.