8 oktober 2021 909 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Marketingmix: analysevoorbeeld op basis van de 7P’s [automobielsector]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Na ons startartikel over de marketingmix, geven we u hier een gedetailleerd analysevoorbeeld volgens het 7P-model, namelijk dat van de Rimac Nevera (Engels), een 100% elektrische hypercar waarover wij het eerder al hadden in dit artikel. Analyse van de marketingmix […]

Na ons startartikel over de marketingmix, geven we u hier een gedetailleerd analysevoorbeeld volgens het 7P-model, namelijk dat van de Rimac Nevera (Engels), een 100% elektrische hypercar waarover wij het eerder al hadden in dit artikel.

Analyse van de marketingmix van Rimac


Inleiding

Rimac is een Kroatische autofabrikant, die in 2001 werd opgericht door Mate Rimac. Het bedrijf specialiseert zich nu in 100% elektrische hypercars. Het stelde op de 2018 Geneva Motor Show een prototype voor dat aan de wieg stond van de Nevera, ’s werelds snelste elektrische wagen. Deze hypercar heeft ook het wereldrecord van 0-100 km/u in 1,87 seconden.

Rimac is van plan 4 stuks per maand te produceren. Dat is weinig, maar voor meer dan 2 miljoen dollar per exemplaar is het een lovenswaardige doelstelling.

Om een idee te krijgen van de buitengewone prestaties van de auto, bekijk de video hierboven waarin hij het opneemt tegen een Ferrari SF90.


marketing mix 4P product produit

De P in “Product” (Productbeleid)

marketing mix rimac nevera

Het ontwerp van de Rimac Nevera is in alle opzichten opmerkelijk.
Foto credit: Rimac

Rimac verkoopt maar één product: de Nevera. Het ontwerp van deze 1900 pk sterke hypercar is absoluut opmerkelijk en draagt in grote mate bij tot de branding van het bedrijf. Het bedrijf is gepositioneerd in de hyperinnovatie niche en deze waarde wordt weerspiegeld in het product. Design is daarom een centraal element van de marketingmix. Een meer diepgaande analyse zou het ontwerp van de Nevera kunnen worden vergeleken met dat van concurrerende modellen op te proberen overeenkomsten te vinden.

De service is even persoonlijk als het product zelf. Elke Nevera-eigenaar wordt uitgenodigd om naar Kroatië te gaan (waar het hoofdkantoor van Rimac is gevestigd) om zijn auto volgens zijn wensen te ontwerpen. De codes van maatwerk worden dus toegepast om ervoor te zorgen dat de klantenervaring zo optimaal mogelijk is en aansluit bij de gewoonten van vermogende klanten.


marketing mix 4P price prix

De P in “Prijs” (Prijsbeleid)

De prijsstrategie is duidelijk gebaseerd op de gepercipieerde waarde van het product. Redelijkerwijs kan worden aangenomen dat de prijs is vastgesteld op basis van de prijzen die door de concurrentie worden gehanteerd (b.v. Koenigsegg, Pagani). De financiële stimulansen voor de distributeurs zijn niet bekend, maar gezien het kleine aantal geproduceerde auto’s en het geringe aantal distributeurs, is het waarschijnlijk dat de distributeursmarge royaal is.

In tegenstelling tot de wereld van de “standaard” auto’s, zijn kortingen niet gebruikelijk in het hyperluxe segment. De vraag is groter dan het aanbod (er worden slechts 4 voertuigen per maand geproduceerd), dus kopers zullen graag de volle prijs betalen (2,4 miljoen dollar) om niet het risico te lopen te worden afgewezen.


marketing mix 4P promotion

De P van “Promotie” (Communicatiebeleid)

Wat communicatie betreft, richt Rimac zich momenteel op zeer specifieke digitale kanalen. Meer specifiek werkt Rimac samen met influencers om zijn auto te promoten. Op YouTube zijn verschillende video’s verschenen waarin vloggers die gespecialiseerd zijn in supercars en hypercars de Nevera testen met de baas van Rimac. YouTubers zoals Many Koshbin hebben zich daartoe geleend (zie video hieronder).

Dit is een vrij uniek en zeer interessant aspect van de marketingmix. Daarom alleen al verdient het om verder onderzocht te worden.


.

marketing mix 4P place

De P van “Plaats” (Distributiebeleid)

De analyse van de vierde “P” in de marketinghelft is betrekkelijk eenvoudig. De Nevera wordt verkocht via een netwerk van 20 dealers wereldwijd op het moment van schrijven. De verdeling van de dealers komt overeen met de marktdekking voor hypercars. Er is één dealer in Dubai, vier in Azië, vier in Europa en de rest in Noord-Amerika.


marketing mix 7P people

De P in “People” (Relatiebeleid)

De menselijke component is in dit stadium moeilijk te beoordelen, aangezien de Nevera nog maar een prototype is. Er kunnen echter wel enkele hypothesen naar voren worden gebracht.
De menselijke component zal zich ongetwijfeld op verschillende manieren manifesteren:

  • de oprichter, Mate Rimac, zal erop gebrand zijn een persoonlijke relatie met elke koper op te bouwen en zijn merk te belichamen
  • tijdens fabrieksbezoeken zullen de werknemers in de schijnwerpers worden gezet, met name wanneer kopers op reis zijn om hun keuze af te ronden
  • er zal waarschijnlijk een piloot beschikbaar worden gesteld om toekomstige eigenaars op te leiden in het besturen van de Nevera

We kunnen er ook van uitgaan dat er exclusieve evenementen voor eigenaars zullen worden georganiseerd, vergelijkbaar met de eerste voorstelling (Engels) die in juni 2021 in Kroatië plaatsvond.


marketing mix 7P process

De P in “Proces” (Dienstverleningsprocessen)

Omdat de verkoop van de Nevera nog niet is begonnen, is het moeilijk om de processen van de dienstencomponent te analyseren. Wij kunnen ons echter voorstellen dat de geselecteerde dealers, net als voor de andere merken die zij distribueren, een beleid van verregaande aanpassing zullen volgen. Ook de luxecodes zullen worden gerespecteerd en er zal door Rimac een uitgebreide opleiding worden gegeven, zodat het verkooppersoneel kan ingaan op alle technische eisen van de klant.


marketing mix 7P physical evidence

De P in “Physical evidence”

De Rimac-fabriek is een van de uitstalramen van het merk, net als de 20 huidige distributeurs. De fabriek kan worden bezocht en de foto’s op de site geven een voorproefje van het imago dat wordt uitgedragen. Het is vooral een high-tech imago waar de technologische aspecten concurreren met de chirurgische zuiverheid. De binneninrichting (witte muren en vloeren) en het specifieke ontwerp van de werkkleding dragen bij tot de versterking van het avant-gardistische imago van het merk.

marketing mix rimac factory

De Rimac fabriek waar de Nevera wordt gemaakt.
Foto credits: RimacPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *