Aansluitend op mijn deelname aan Iron Viz 2020 heb ik met Tableau een nieuw soort visualisatie gemaakt waarvoor ik veel positieve feedback ontving. Ik noemde het een ‘isometrische hexkaart‘. In dit artikel leg ik uit hoe u dit soort weergave kunt nabootsen en hoe u toegang krijgt tot de bronbestanden. Via Tableau Public (Engels) krijgt u toegang tot de interactieve versie. Als u deze visualisatie goed vindt, laat dan gerust een commentaar achter en hergebruik ze.
Uitgangspunt van de visualisatie
De visualisatie geeft de niveaus van obesitas in de staten van de Verenigde Staten weer. De niveaus worden als kwartielen weergegeven om de verschillen van jaar tot jaar beter uit te laten komen. Via een kubus wordt aan de ene kant de mannelijke, aan de andere kant de vrouwelijke obesitas weergegeven. De illusie van de kubus in 3D ontstaat dankzij ruitjes die elk kant imiteren; een witte zijde blijft vrij.
Deze isometrische visualisatie is afgeleid van de klassieke hexkaart (Engels) en vereist daarom een coördinatenraster (x,y) om de verschillende elementen te plaatsen.
Oorsprong en voorbereiding van de gegevens
De data over obesitas in de Verenigde Staten komen van IHME (Engels). Om een koppeling in Tableau te vermijden, verkoos ik de database aan te vullen met “hexkaart”-coördinaten (kolom, rij), en dat voorafgaand aan Anatella. Ik had het eerder al over deze geweldige ETL.
Stap-voor-staphandleiding voor het maken van een isometrische hexkaart
Om u te helpen heb ik een korte video gemaakt (zie hierboven; zodra ik de tijd vind, voeg ik ook geluid toe). Het maken van de isometrische hexkaart is zeer eenvoudig. U moet echter de 2 specifieke png-bestanden downloaden die u moet kopiëren in de map “formes” van Tableau. Het isometrische effect ontstaat door deze specifieke vormen. U kunt de 2 bestanden hier en hier downloaden.
U heeft ook een specifiek bestand nodig met de x- en y-coördinaten van de punten die u wilt plaatsen. Ik heb een bestand gemaakt (hier te downloaden) waarin ik de verschillende manieren om de Amerikaanse staten weer te geven met elkaar heb laten overeenkomen: ofwel via de coördinaten op een hexkaart, ofwel via hun centroïden.
Ten laatste bestaat het meest “complexe” deel uit de weergave per kwartiel om de jaarlijkse verschillen te zien. De werkwijze komt voort uit de hier (Engels) voorgestelde procedure. Het principe bestaat erin de staten voor elk jaar in te delen in een kwartiel volgens het aandeel van zwaarlijvige mensen in de mannelijke en vrouwelijke bevolking.
- Gegevensuitwisseling
- Het maken van de parameter “kwantiel” De parameter is een geheel getal met minimumwaarde 1 en maximumwaarde 4. De standaardwaarde moet 4 zijn.
- Maken van een berekende variabele “obesitas” voor elk geslacht if CONTAINS([gender],”male”)=true then ([obesity value]) else NULL end
- Creatie van een LOD-uitdrukking voor obesitas per jaar {FIXED [Year],[State] : AVG([obesity value female])}
- Berekening van de rank RANK_PERCENTILE(AVG([obesity US states male]))
- Creatie van een berekende voor de kleur per kwantiel
if [rank percentile obesity female]<=1/[quantile]
then 1/[quantile]
ELSEIF [rank percentile obesity female]<=2/[quantile]
then 2/[quantile]
ELSEIF [rank percentile obesity female]<=3/[quantile]
then 3/[quantile]
ELSEIF [rank percentile obesity female]<=4/[quantile]
then 4/[quantile]
END
7. De punten van de hexkaart weergeven De weergave gebeurt heel eenvoudig via de referentiepunten in de velden “kolom” enerzijds en “rij” anderzijds. Vergeet niet de variabelen als “dimensie” door te geven, anders geeft u de som van de punten weer.
8. Toewijzing van vormen Zodra u de twee png-bestanden hebt gedownload, kopieert u ze in uw map Tableau naar het bestand “formes” (“vormen” in het Nederlands). Wijzig vervolgens het type vorm om enerzijds een ruit te gebruiken voor categorie 1 (mannelijke obesitas in mijn geval) en anderzijds een ruit voor categorie 2 (vrouwelijke obesitas in mijn geval).
9.Toewijzing van kleuren Ook de toewijzing van de kleuren is eenvoudigweg door gebruik te maken van de variabele die in stap 7 wordt aangemaakt. Gebruik een kleurverloop dat beperkt is tot het aantal kwantielen (in mijn geval 4).
et voilà !
Het resultaat
Om het resultaat te zien kunt u naar mijn profiel op Tableau Public (Engels) gaan (vergeet niet de visualisatie in uw favorieten op te nemen) of de animated gif hieronder bekijken.
Ik nodig u uit om na te denken over andere toepassingen die mogelijk zijn met het gebruik van isometrische vormen. Deel zeker uw ideeën met ons en geef uw mening via commentaar.
Geplaatst in Data en IT.