20 augustus 2014 721 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 6 november 2023

Innovatie in de postsector: businessmodels worden heruitgevonden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De postsector bevindt zich in een unieke situatie. Haar originele businessmodel wordt bedreigd en de hele sector moet zich heruitvinden en aanpassen om te overleven. Wat we nu aan innovaties vaststellen is gewoonweg uniek. Eind januari ontmoette ik tijdens een marketingconferentie in Venetië […]

De postsector bevindt zich in een unieke situatie. Haar originele businessmodel wordt bedreigd en de hele sector moet zich heruitvinden en aanpassen om te overleven. Wat we nu aan innovaties vaststellen is gewoonweg uniek.

Eind januari ontmoette ik tijdens een marketingconferentie in Venetië Delphine Desgurse, vicevoorzitter van De Post, die belast is met innovatie.

Net zoals twee jaar geleden hield zij een zeer boeiende en inspirerende presentatie over innovatie, met een bijzondere aandacht voor de postsector die zich, in tegenstelling tot andere sectoren, heruitvindt dankzij radicale innovaties.

 

Het overleven van de postsector staat op het spel

We hebben het al meermaals gehad over de postsector en het is voor iedereen duidelijk dat ze wordt bedreigd:  de traditionele activiteiten die met post te maken hebben gaan in dalende lijn en de postoperatoren met hun uitgebreide netwerk en hoge kostenstructuur, moeten hun inkomsten veiligstellen en op zoek gaan naar nieuwe markten waar ze zich kunnen ontwikkelen.

Door de opkomst van de e-commerce kunnen vinden zij groeimogelijkheden in de levering van pakketten en gaan ze nu de concurrentie aan met leveringsbedrijven zoals DHL, Fedex en UPS. Het marktaandeel van de nationale post voor de levering van pakketten is echter laag in vergelijking met wat ze realiseerde met postbedeling.

Internationalisering is de regel

De e-commerce heeft de regels van verkeer en distributie veranderd, waardoor de post internationaal moet gaan werken. Het model van samenwerking tussen nationale actoren (u houdt zich met uw land bezig, wij met het onze) is overgegaan in een model waarin iedereen op zoek gaat naar klanten op het territorium van de andere. Misschien wist u het nog niet, maar de postoperatoren beschikken over buitenterritoriale vertegenwoordigingen (een soort ambassades) die haar toelaten de concurrentie aan te gaan met nationale actoren op hun lokale markt.

Dat opent vanzelfsprekend perspectieven voor verdere ontwikkeling, maar het vervelende is dat de concurrentie ook op uw markt kan komen om uw klanten te « stelen ».

 

Innoveren om trouwe en winstgevende klanten te krijgen

Internationalisering heeft tot een grotere concurrentie geleid en uiteindelijk is de post niet beter af dan tevoren. Nu moet ze voordeel zien te halen uit haar bestaande netwerk en proberen de trouwheid van haar klanten te verhogen via differentiatie.

De laatste jaren zagen we een golf aan innovaties, soms heel ver weg van wat de core business van de post is. Een recente reportage op France 2 toont duidelijk aan hoezeer businessmodellen zijn gewijzigd en vooral de wijze waarop de integratie van diensten plaatsvond. Hieronder vindt u een link naar enkele iconische initiatieven; wij zullen dit regelmatig aanvullen zodra er iets nieuws op de markt verschijnt.

 

Deeleconomie

De post in Frankrijk is ongetwijfeld een van de pioniers inzake innovatie en na de voorstelling van het nieuwe strategische plan op 28 januari 2014 kondigde haar ceo Philippe Wahl aan dat de groep nieuwe diensten hoopt te ontwikkelen. Wij zullen binnenkort al deze ideeën meer in detail bespreken, maar hier zijn er al enkele: foto’s nemen voor verzekeringsmaatschappijen als een ramp moet worden onderzocht en gedocumenteerd, bezoek aan huis bij oudere personen, levering van warenhuisbestellingen in landelijke gebieden, controle van autosnelwegen, lezing van gas- en elektriciteitsmeters, identificatie van noodzakelijke renovaties voor een betere isolatie. Om deze serie te beginnen neem ik het voorbeeld dat Delphine aan het publiek in Venetië aanhaalde.  Delphine is sterk voor de «deel»economie die erin bestaat om bronnen die niet 100% door een onderneming (of een persoon) aan 100% gebruikt worden te gelde te maken. U kent allen de deelprojecten voor de grote massa die op dat principe berusten, zoals bijvoorbeeld AirBnB.

De post heeft een uitgebreid wagenpark om pakketten en post te leveren. Die wagens worden momenteel beheerd door een maatschappij van de post zelf. Die maatschappij heeft geen winstdoelstelling (wel een operationele doelstelling) en u kunt zich gemakkelijk voorstellen dat de wagens in het weekend grotendeels  stilstaan. De post wil nu haar leasingmaatschappij een winstoogmerk geven en de  wagens die niet gebruikt worden winstgevend maken door ze aan derden te verhuren(bijvoorbeeld aan een privépersoon die een verhuiswagen zoekt). Ikea doet dat nu al.

Ik weet niet of die dienstverlening al operationeel is (ik heb er alleszins niets over gevonden), maar Delphine gaf aan dat er wel al een partnerschap bestaat met Maaf wat betreft de verzekering van de bestuurders.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *