30 juni 2014 539 woorden, 3 min. gelezen

Hoe uw uitgaven in de supermarkt op efficiënte wijze beheren

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De blog van vandaag gaat wel degelijk over marketing: ze heeft het met name over hoe een consument zich in de winkel gedraagt. Een team van onderzoekers heeft onlangs een geweldige truc ontdekt om de uitgaven van de consument in […]

De blog van vandaag gaat wel degelijk over marketing: ze heeft het met name over hoe een consument zich in de winkel gedraagt.

Een team van onderzoekers heeft onlangs een geweldige truc ontdekt om de uitgaven van de consument in een supermarkt effectief te verminderen. Lees verder als u daarover meer wilt weten en het zelf wilt toepassen.

De winst van een supermarkt komt uit de niet geplande aankopen

U weet wat we bedoelen, u hebt het ook al meegemaakt. U gaat naar de supermarkt en weet van tevoren wat u nodig heeft. U loopt langs de eerste galerij en plotseling ziet u in een koelkast een heerlijke pestosaus die u dolgraag zou willen uitproberen op uw pasta van vanavond. U koopt twee doosjes. Iets later steekt het gemarineerd vlees u de ogen uit. U herinnert zich dat het komende weekend zonnig zal zijn en dat u uw nieuwe barbecue wilt uitproberen. U kan niet aan de verleiding weerstaan. Iets later….komt u thuis met 15 producten in plaats van de 5 of 6 die u eerst in het hoofd had.

De supermarkt is een wonderlijke plek: ze vertienvoudigt uw creativiteit als het gaat om geld uit te geven.

Geloof het of niet, er bestaat een oplossing …

De oplossing om ongeplande aankopen in de supermarkt te vermijden

Deze oplossing is eigenlijk heel eenvoudig. Ze wordt een boodschappenlijstje genoemd.

Een recente studie heeft wetenschappelijk aangetoond dat boodschappenlijstjes op doeltreffende wijze de uitgaven verminderen en u helpen om impulsief aankoopgedrag te voorkomen.

We maken boodschappenlijstjes om twee redenen: het geheugeneffect (het is moeilijk om meer dan vijf items van informatie in het geheugen te bewaren, zeker gedurende een aantal uur) en het beheersen van de uitgaven.

Consumenten lijken een boodschappenlijst dus te gebruiken om zich te blijven focussen en visuele afleiding te voorkomen. Eerdere studies toonden aan dat impulsieve kopers gevoeliger zijn voor visuele afleiding. U begrijpt dus zeker het belang om die afleiding te verminderen, zodat u minder uitgeeft.

Elke lijst vermindert effectief het impulsieve koopgedrag

Als bovenstaande hypothese klopt, zou elke lijst inderdaad helpen om de aandacht van de koper vast te houden en een tegenwicht zijn voor de natuurlijke neiging om visueel te worden afgeleid.

De auteurs hebben hun twee hypotheses bewezen in een laboratoriumexperiment. Ten eerste vermindert een boodschappenlijst effectief de visuele afleiding en leidt ze tot een vermindering van de uitgaven. Maar de auteurs toonden ook aan dat de inhoud van de lijst geen belang heeft. Eender welk lijstje is doeltreffend en zal  u helpen uw koopgedrag onder controle te houden.

Wat zijn de gevolgen voor de supermarkten?

Supermarkten moeten iets doen om hun rentabiliteit te verhogen: de steun voor boodschappenlijstjes op de winkelkarren wegnemen volstaat al. Niet erg ethisch… daarin heeft u gelijk.

Wat supermarkten zeker niet moeten doen, is een stok geven waarmee ze geslagen kunnen worden. Met andere woorden, de kopers geen instrument geven om efficiënter te worden; bijvoorbeeld een mobiele applicatie om hun boodschappenlijst te registreren. Of, zoals we in een vorige blog uitlegden, de klant niet proberen te overtuigen om online te bestellen en de producten in de winkel te laten afhalen. Dat is echt wel de beste manier om uw klanten zo efficiënt te maken dat ze elke ongeplande aankoop vermijden.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *