21 juni 2019 525 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 18 maart 2021

Hoe bestudeert u een markt alvorens u gaat exporteren?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op 14 juni 2019 werd ik door Hub Brussels uitgenodigd om een workshop te geven over het uitvoeren van een exportmarktonderzoek. De  workshop maakte deel uit van de Exportweek 2019 die door BECI en Hub.Brussels samen werd georganiseerd. 3 essentiële […]

Op 14 juni 2019 werd ik door Hub Brussels uitgenodigd om een workshop te geven over het uitvoeren van een exportmarktonderzoek. De  workshop maakte deel uit van de Exportweek 2019 die door BECI en Hub.Brussels samen werd georganiseerd.

3 essentiële technieken om een exportmarktonderzoek uit te voeren

Op basis van onze B2C-marktonderzoeksgids en onze B2B-marktonderzoeksgids (beide werden begin dit jaar gepubliceerd), presenteerde ik wat ik zelf beschouw als de essentiële stappen voor een marktonderzoek in een exportcontext:

  • PESTEL-analyse
  • Concurrentieanalyse
  • Analyse van de vraag

PESTEL-analyse: waarom is dit cruciaal voor de export?

Met de PESTEL-analyse kunt u alle factoren onderzoeken waarop u geen vat hebt en die toch invloed hebben op uw markt (en dus uw projecten). Wanneer u wilt exporteren (vooral buiten de Europese Unie) is het zeer belangrijk dat u uw PESTEL-analyse zorgvuldig uitvoert. Vooral de juridische en politieke aspecten kunnen in een exportproject dodelijke valkuilen blijken te zijn. Als u alles wilt weten over de PESTEL-analyse verwijs ik u naar onze online marktonderzoeksgids en online cursus.

Concurrentieanalyse

Wanneer uw PESTEL-analyse beëindigd is, komt de volgende stap om het concurrentielandschap om u heen te begrijpen. En dat is waar de concurrentieanalyse een rol speelt. Er bestaan verschillende kaders om u te helpen uw analyse te structureren. Ik koos ervoor om de deelnemers aan de workshop het kader van het Vijfkrachtenmodel van Porter
voor te stellen. Ongeacht hoe u de concurrentieanalyse aanpakt, u moet altijd informatie verzamelen over uw concurrenten. In sommige landen zal deze fase duidelijk moeilijker uit te voeren zijn dan in andere (Afrikaanse landen kunnen erg moeilijk te bestuderen zijn voor iemand die niet in het land verblijft).

Toch bestaan er methoden om informatie te verzamelen:

  • Documentair onderzoek is vanzelfsprekend de meest toegankelijke methode
  • Veldonderzoek (mystery shopping bijvoorbeeld kan u in een B2B-context helpen om informatie over uw concurrenten te verzamelen)
  • Netwerk van economische en handelsattachés: de kamers van koophandel en exportagenten maken doorgaans gebruik van een netwerk van agenten wereldwijd die u informatie kunnen geven over de markt waarvoor zij verantwoordelijk zijn
  • Ook ambassades en consulaten beschikken over een netwerk van economische attachés die u kunnen helpen om de lokale markt te begrijpen.
  • Beurzen: dit is een van onze favoriete methoden, en toegankelijk voor iedereen. Sommige toonaangevende beurzen (bv. SIAL voor de voedingsindustrie) trekken soms een aanzienlijk deel van de bedrijven aan die actief zijn in een sector. SIAL brengt om de twee jaar meer dan 6.000 exposanten uit meer dan 100 landen bijeen. Een concurrentieanalyse kan dus direct op de beurs worden uitgevoerd, wat ook een unieke gelegenheid is om nieuwe, soms confidentiële, informatie te verkrijgen en uw vaardigheden van mystery shopper te oefenen.

Analyse van de vraag

De analyse van de vraag is de laatste stap om het bestaan van een markt te bevestigen. Als u gehaast bent om uw marktonderzoek uit te voeren, raden wij u aan om u op de meest effectieve aanpak focussen.

  • in B2C: online-enquête bij een representatief consumentenpanel
  • in B2B: individuele kwalitatieve interviews (ten minste 10, in het ideale geval 20)

Voor welke techniek u ook kiest, aarzel niet om contact met ons op te nemen voor eventuele vragen.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *