Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Gmail: een vriend die het goed met u voorheeft (maar u niet wil laten gaan)

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu uit !

Gmail heeft onlangs een nieuwe functie gelanceerd: de dynamische e-mail. Deze nieuwe functie, die beschreven staat in een blog van Google (Engelse site), introduceert een subtiele innovatie die opnieuw een beetje bijdraagt aan de creatie van een ecosysteem waaruit men niet meer weggeraakt. Onder het mom van het verbeteren van de gebruikerservaring proberen Google en zijn verschillende dochterondernemingen gebruikers gevangen te houden; koste wat het kost. Hierover meer in het artikel van vandaag en een terugblik op de featured snippets, die de zoekmachine in 2014 introduceerde.

le fonctionnement des emails dynamiques

Dynamische e-mails

Een beeld zegt soms meer dan een lange toelichting. Een geanimeerde gif  ‘made by Google’ illustreert het gebruik van dynamische e-mails aan de hand van een use case op Pinterest. Vanaf nu is het mogelijk om rechtstreeks vanuit de e-mail ‘vast te spelden’. De andere use cases die Google noemt zijn de volgende:

  • een formulier invullen: u hoeft niet meer naar een site te gaan om formuliervelden in te vullen. Voortaan is het mogelijk om dat direct in het hoofdgedeelte van de e-mail te doen.
  • een tijdsslot: dankzij de integratie met doodle hoeft u niet meer naar de site te gaan om het tijdsslot te kiezen dat bij u past.
  • een productcatalogus raadplegen: deze gebruiksaanwijzing kan de meest voorkomende zijn. Het wordt mogelijk om een catalogus (van producten maar ook van foto’s in het licht van wat voor Pinterest wordt gedaan) direct in het venster van de e-mail te doorbladeren. U hoeft niet meer naar de site van de afzender te gaan, ook al kan men zich voorstellen dat het altijd gemakkelijker zal zijn om een productcatalogus te bekijken op een normale website dan in een venster dat is verkleind ter grootte van een e-mail.

Dankzij dynamische e-mails hoeft de gebruiker Gmail niet langer te ‘verlaten’. Hoewel de gebruikerservaring hierdoor wordt verbeterd, mag men zich toch vragen stellen over de rol van deze innovatie in de bredere context van de strategie van Google. En die strategie werd duidelijk met de lancering van de featured snippets in 2014.

Het Wikipedia-verkeer daalde met 21% na de introductie van de “featured snippets”

‘Rang 0’ (de ‘featured snippets’) is een eerste stap in de richting van een gesloten ecosysteem.

De featured snippets zijn een functie die Google in 2016 in Frankrijk en vanaf september 2014 in de Verenigde Staten heeft geïntroduceerd. Hiermee kunt u het antwoord op een verzoek direct in de zoekpagina boven de organische resultaten laten verschijnen. Deze gunstige positie heeft geleid tot het begrip ‘rang 0’, d.w.z. de prominente positie in de zoekresultaten.
Het is voor de internetgebruiker natuurlijk heel praktisch om de vraag op een antwoord direct te zien verschijnen. U hoeft niet meer te verdwalen op een andere site dan Google. En de gehaaste internetgebruiker lijken tevreden te zijn met deze enkele regels, hoe onvolledig ze ook zijn. Als gevolg hiervan is het verkeer op Wikipedia na de introductie van de snippets naar schatting gedaald met 21% (Engelse site)  Dit slechte nieuws voor Wikipedia is zeer goed nieuws voor Google. Elke persoon minder op Wikipedia is immers een gewonnen persoon voor Google (en God weet dat een eenvoudige zoekopdracht die leidt naar Wikipedia kan veranderen in  een zeer verrijkende – maar lange – reis, afhankelijk van de hyperlinks die uw nieuwsgierigheid bevredigen). Deze tijd zou zoveel rendabeler zijn als ze op Google werd besteed.

homme devant plusieurs portes dont une rouge

De strategie van Google: een kennisknooppunt waaruit we niet kunnen ontsnappen

Dit is dus de strategie van Google: een hub worden, een unieke toegangspoort tot het web. Maar in plaats van alleen maar de weg te wijzen, concurreert Google ook met de websites waarnaar het verwijst door gebruikers te verwijzen naar geprivilegieerde inhoud (‘rang 0’), zodat ze niet kunnen ontsnappen. Bovenstaande afbeelding illustreert deze metafoor. Een rood geverfde deur trekt onvermijdelijk de aandacht van de gebruiker; maar de deur leidt alleen maar naar Google zelf (ik maak er een beetje een karikatuur van,  maar dat is bewust).

Conclusie: dynamische e-mails en featured snippets, dezelfde strijd

Als conclusie kunnen we zeggen dat dynamische e-mails en featured snippets bijdragen aan de realisatie van de visie van Google, namelijk gebruikers gevangen houden in zijn ecosysteem en hen onder geen beding laten vertrekken. Een strategie die al op briljante wijze is toegepast door YouTube met zijn aanbevelingsalgoritme, een echt wapen dat u urenlang de ene content na de andere laat consumeren.

Tags:

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *